Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,771 - 5,780 (kaikkiaan 8,218)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla Gla

    Kuusitiheikköjä raivatessa usein tulee vastaan linnunpesiä. Ei tällaisten tiheikköjen tarvitse olla suuria. Muutenkin huomaa, miten linnut näissä viihtyvät. On tietysti hyvä suojapaikka petolinnulta, vaikka linnun elinympäristöksi ei tiheikkö riitäkään. Saman huomaa jo lintulaudallakin, miten linnut käväisevät syömässä ja lentävät pusikkoon. Eivät istu näkyvissä kuin syksyn kottaraiset puhelinlangoilla.

    En siis pidä tiheikköjä turhina.

    ”Metsäelinympäristöistä eniten uhanalaisia on pienialaisissa osioissa kuten lehdot ja harjut. Jos näihin edellä mainittuihin kohdistetaan vaikuttavia toimia, suuret pinta-alat tavallista talousmetsää pärjäävät ehkä kevyemmin keinoin eikä tarvita tiukkaa suojelua niin paljon.”

    Kyllä, tätähän kepukin on koko ajan jankuttanut. Mutta vihreät kaipaavat hehtaareita. Eikä mitä tahansa, vaan puustoisia metsiä. Olihan Ohisalon valtava suojelupakettikin joillekin pettymys, kun kaikki ei ollutkaan puustoista ikimetsää, vaan mukana oli myös soita ja muuta kitumaata.

    Petkeles Petkeles

    Ehkä siinä aiheutti harmistusta se, että suojelustatuksen saivat alueet, joihin ei kohdistu ollenkaan hakkuupainetta. Näin päästiin sanomaan, että tehtiin jotain tekemättä mitään.

    Taisi joku ehdottoman eliitin jäsen sanoa aikaisemmin, että ei se metsä tiedä olevansa suojeltu. 😘

    Timppa

    Millaista ”luontokatoa” esiintyy sinun metsissäsi Anneli?  Ymmärtääkseni olet rakennuttanut mökin, mutta mitä muuta?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ole vielä rakennuttanut mökkiä, mutta kylläkin myynyt tontteja muille. Mökkiläisethän eivät juuri aiheuta luontokatoa, kun toimivat pienellä alueella. Perheeni on teettänyt harvennuksia ja avohakkuuta kymmeniä hehtaareita vuosien saatossa. Tätä on kompensoitu rauhoittamalla alueita hakkuilta. Peitteisinä hoidettavaa on lähinnä vain ranta-alueet, koska turvemaita ei ole. Että sellaista luontokatoa: metsiä on nuorrutettu. Lahopuun määrät ovat edelleen hakkuilta rauhoitetuillakin kuvioilla kohtalaisen vähäiset, paitsi saaressa jonne sitä jäi Asta-myrskyn jäljiltä.

    Timppa

    Jos Suomessa on jotain 500000 mökkiä, niin  on siinä muutama 100000 hehtaaria muuttunut metsäluonnosta toisen muotoon.  Aika paljon vaikuttaa.  Jos mökkitontti on keskimäärin vaikka 0,4 hehtaaria, niin  vähintään miljoona m3 puuta jää kasvamatta ja hakkaamatta.

    Ei Suomen talousmetsissä ole mitään luontokatoa vaan normaalia luonnon kiertokulkua.  Rakentaminen ja muuhun käyttöön siirtyminen aiheuttaa luontokatoa.

    Gla Gla

    Petkeles: ”Taisi joku ehdottoman eliitin jäsen sanoa aikaisemmin, että ei se metsä tiedä olevansa suojeltu. ”

    Juhlapäivä. Lähden nyt pyörälenkille, sen päälle sauna ja vaalivalvojaiset kotisohvalla. Kyllä ehdottomaan eliittiin pääsyä pois wb perunakuoppalaisesta on syytä juhlia pitkän kaavan kautta. Telkkarissa on sitten pari sataa muuta iloista juhlijaa.

    Metsä ei tosiaan tiedä olevansa suojeltu ja ikimetsiähän vihreät haluaa suojella. Ei niissäkään mitään ennallistamista tehdä, ollaan vaan tekemättä mitään. Mikä olisi oikeaa suojelua? Olen ehdottanut kohteiksi avohakkuualoja, mutta ei ainakaan julkisuudessa ole tällaista näkynyt. En silti moittinut Marian suojelupakettia. Sallittakoon se näissä oloissa hänelle.

    Metsuri motokuski

    Minusta ei kyllä miljoonat ojitettu suot ole mitään luonnon normaalia kiertokulkua.

    Nostokoukku

    Timppa puhuu asiaa. Kesämökit ovat aika herkällä alueella, rannan tuntumassa. Ja ainakin meillä päin on tapana kaivurin kauhankynsiä säästämättä tasata kivinenkin tontti ja kylvää rantaan asti limaisella rairuoholla nurmikoksi. Erittäin köyhää vihreää asfalttia.

    Kurki

    Minusta ei kyllä miljoonat ojitettu suot ole mitään luonnon normaalia kiertokulkua.

    Se on ennallistamista. Suurin osa Suomen ojitetuista soista on syntynyt viimeisen 1000 vuoden aikana eli kasvoivat alkujaan metsää, kun soiden keskisyvyys on vain 0,8m ja kertymä on noin 1,0 mm/v.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tapion, Luken ja Suomen ympäristökeskuksen hankkeessa säästöpuustoa arvioitiin uudistushakkuukohteilla ennen ja jälkeen hakkuuta. Inventoinneissa paljastui, että suurin osa järeistä haavoista, raidoista ja pihlajista päätyi säästöpuiden sijasta energiapuuksi. Järeää lahopuuta jäi metsään hieman enemmän, mutta suurin osa siitäkin kulkeutui pois metsästä.

    Säästöpuiden määrä hakkuilla ylitti kirkkaasti PEFC-sertifikaatin vaatiman määrän, mutta ne olivat pääosin keskikokoisia koivuja ja mäntyjä. Siitonen huomauttaa, että niiden kantohinta on keskimäärin 285 euroa hehtaarilta.

    ”Jos kaikki arvokas säästöpuusto eli esimerkiksi järeät lehtipuut olisi jätetty, keskimääräinen kantohinta olisi ollut 42 euroa hehtaarilta ja kuolleen puun noin 20 euroa hehtaarilta. Säästöpuuston valinta ei siis ole ollut ekologisesti eikä taloudellisesti optimaalista”, Siitonen sanoo.

    Hänen mukaansa säästöpuiden määrä voisi olla selvästi nykykäytäntöä korkeampia, noin kymmeniä kuutiometrejä hehtaarilla, ja se voitaisiin toteuttaa hyvin pienillä kustannuksilla pelkästään jättämällä energiapuuksi menevät lehtipuut ja kuolleet puut korjaamatta.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/8e52f3f2-478a-4750-bf3e-4184fe21ad34

Esillä 10 vastausta, 5,771 - 5,780 (kaikkiaan 8,218)