Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,581 - 9,590 (kaikkiaan 9,662)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • PenttiAKHakkinen

    Puhuuko tuo Lauri tuosta MTK n entisen metsäjohtajan johtamasta puulaakista. Ennenmuinoin, kun Hakkarainen oli vielä MTK ssa, lähetin hänelle sähköpostin ja kehotin lopettamaan nieluhössötyksen. Perustelutkin annoin.
    On hyvä, että Hakkarainen häipyi MTK sta. Näyttää jatkavan nieluevangeliumia Pro Silvassa. 50 vuotta vielä heillä piisaa nielua. Aika poikia. Tai heillä on metsät tosi surkeassa jamassa puustoltaan. Esim jos minä lopettaisin hakkuut metsissäni neljäksi vuodeksi niin nielu olisi sitten nollilla. Kyllähän nielua pitää olla, joten minä hakkuutan vain puolet vuosikasvusta. Kahdeksan vuoden päästä menee nielu nollille.

    Mitä tulee lahopuiden vaikutukseen metsä tuottoon niin mielelläni otan esimerkin. Joku partajeesus on sanonut, että Suomen metsissä pitäisi olla tai ainakin on ollut lahopuuta noin 100 m3/ha. Maanpäällinen puuaines lahoaa 6…7 % määrästään vuodessa. Tarkoittaa, että Suomen metsien vuosikasvun pitäisi olla vähintään 6 m3/ha  jotta 100 m3 lahopuujatkumo voidaan ylläpitää. Hakkuita ei tuolloin voisi suorittaa ollenkaan, kun kaikki kasvu menisi tuonne jatkumoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pentti pilaa hyvän tarinan ikävillä tosiasioilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kommentoin kahdesti, mutta kommentti ei mene läpi. Laitan tähän varastoon korjatun version ja tarjoan myöhemmin toiseen ketjuun.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000011048311.html

    Puuston hiilivarastot ovat turvassa ja kasvavat, jos metsiä hoidetaan metsänhoito-ohjeiden mukaisesti. Jos puiden kasvatustiheys on sopiva eikä kantoja kerätä pois, karikesatoa ja maaperän hiilivarastoa kertyy. Suurimpana ongelmana on nyt turpeen hajoamisen kiihtyminen sekä viljellyillä muokatuilla pelloilla että ojitetuilla metsämailla ilmaston lämmetessä. Turvepäästöjä voidaan hillitä pohjaveden pinnan nostolla, peitteisellä metsänhoidolla ja parhaiden ennallistamiskohteiden valinnalla.

    Metsämaaperää koskevissa tiedoissa on vielä aukkoja, kuten maaperän hiilivarat sekä sienijuuret ja muu maaperän elämä. Muokkaus varmistaa kuitenkin uudistumistuloksen (taimien ja siementen eloonjäännin) ja parantaa puuston kasvua. Istutuksen tai kylvön täydennykseksi tulee luonnonsiemennystä ja monta puulajia. Avovaiheessa metsämaaperä elpyy: vettä ja ravinteita riittää, pintakasvillisuus monipuolistuu ja happamuus alenee. Myös luonnonmetsissä tapahtuu vastaavia metsää uudistavia häiriöitä.

    Hiilinielujen vahvistamiseksi on ehdotettu metsien kasvattamista tiheämmässä ja pitemmin kiertoajoin. Professori Annika Kangas kirjoitti Metsälehti Makasiinissa (2/2025), että metsät ovat uusimpien metsien inventointien mukaan muuttuneet. Puut ovat kapealatvaisempia, maaperää rehevöittää typpilaskeuma ja kasvukausi pitenee. Yksittäisiä puita kuolee entistä useammin. Metsien kiertoajan keskikasvun maksimi saavutetaan ikähaarukassa 67 – 86 vuotta.

    Miten em. tietoja tulisi soveltaa metsänhoidossa? Puiden kuoleminen voi olla varhainen varoitusmerkki tulevista metsätuho-ongelmista. Harvennuksissa pitää varoa, ettei pienennetä latvuksia liikaa ylitiheydellä ja heikennetä siten tulevaa kasvua. Jos hakkuupoistumat ovat kovin alhaiset, luonnonpoistuma kasvaa. Olennaisesti alemmat harvennusmäärät ja pitemmät kiertoajat alentaisivat puuntuotantoa pitkällä aikavälillä.

    maamyy

    ”Samainen pulju kertoi jossain tutkineensa että lahopuun määrän tuplaaminen ei näkynyt tuotossa. Voi siinä olla viherpesun elementtejä mukana, mutta silti ihan reipas kuvio.”

    Alkoi kiinnostaa, kyse oli varmaan tästä? https://www.finsilva.fi/metsantulevaisuus/

    Onhan tuossa käppyrää jos jonkinlaista.

    PenttiAKHakkinen

    Kiitoksia maanmyy lle finsilvan raportista. Minä putosin kärryiltä heidän nielu ja puuvarasto esittelyssään. Kohta 4 Hiilivarasto kasvaa. Kohdan tekstissä sanotaan, että nielua piisaa mutta puuvarasto pysyy vakiona. Ja kuvakin näyttää, että varasto pysyy vakiona. Mikähän juttu tämä on.

    mehtäukko

    Non niin.Aamutv:ssä MOllikainen oli huolissaan alkutuotannon lisääntyneestä tuholaistilanteesta ilmastonmuutoksen seurauksena. ”Huolestuminen” on sananhelinää ja vastuunpakoilua kun minkäänlaista esim. kuusiporan torjunta-ohjelmaa ei osata laatia saati toteuttaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaihteeksi asiallista argumentointia, Donner-Amnell -ketjussa.

    Kimmo Tuomela:

    Ymmärrän, että edustat maltillisempaa linjaa ”tehometsätaloudesta” ja olet kiinnostunut ratkomaan muitakin asioita, kuin puun tuottoon liittyviä, siitä kiitos.

    Katsoin niitä Tapion suosituksia ja hankkeen aineistoa. On selvästi halu osoittaa kestävämmän metsänhoidon periaatteita mutta niiden toteutuminen jää tahdon varaan. Tekstissä oli kylmäävä käsite ”luonnonhoito”. Luontoa voi säästää ja suojella tai auttaa ennallistumaan mutta luonnon hoitaminen arveluttaa.

    Esittelyn lopputekstinä oli: ”Monimuotoinen metsäluonto ja puhtaat vesistöt ovat tärkeä ja rakas asia kaikille suomalaisille. Pidetään niistä yhdessä huolta!” Mikäli näin olisi, ei tätä keskusteluakaan tarvittaisi. Toivottavasti hankkeesta kuitenkin jotain muutoksia parempaan saadaan aikaan.

    ”Metsien pitkäaikainen ja yleinen vanhentaminen olisi puuntuotannolle ja metsien terveydelle lopulta haitaksi, mistä nähdään jo varoittavia esimerkkejä Saksassa ja Ruotsissa.”

    Niin se puuntuotanto, kun sen ehdoilla on menty jo näinkin pitkään, niin jäljet alkaa näkyä. Metsän terveydestä en menisi pelkästään puiden kuntoa tutkimalla mitään sanomaan. Normaali luonnonmetsä on terve ja siellä on lahottajia mukana kaikenaikaa. Niitä on monessa kerrostumassa. On limoja, home- ja sieni-itiöitä, kuoriaisia, sammalia, jäkälä ja taas niitä hyödyntäviä eliöitä. Lintuja, lepakoita, jyrsijöitä, muurahaisia jne.

    Oma riesansa on sitten monotyyppisten kasvatusmetsien ongelmat. Niiden tautiaallot ja myrskytuhot.

    AJ:

    Hyvää ja aiheellista pohdintaa. Käsite luonnonhoito lienee kehitetty metsänhoidon käsitteen rinnalle, jotta pystytään viestimään monimuotoisuuden lisäämisen tarpeista metsänomistajille. Vaikka edistyminen on ollut hidasta, aivan vapaaehtoisuuden varassa ei mennä, vaan vähintään metsäsertifioinnin taso on saavutettava jotta puumarkkinoille pääsee.

    Kokonaisuus eli ekologinen kestävyys ei ole vain metsänomistajien varassa, vaan se koostuu alueiden yhdistelmästä: suojelualueet, osittain suojellut kohteet, normaalit talousmetsät. Keinoina puolestaan suojelu, ennallistaminen ja luonnonhoito. Näiden muodostaman mosaiikin tulisi olla tasolla, joka turvaa ekologisen kestävyyden. Sitä kohti pitää mennä pienin askelin, jotta ei lyödä liikaa korville muita kestävyyden lajeja – taloudellista ja sosiaalista puolta.

    Kyse on myös puuntuotannosta. Nykyisen EU:n ilmastopolitiikan ongelmana on että se on paradoksi: jatkuva hiilinielu eli pysyvästi kasvua pienemmät hakkuut ei ole mahdollinen tila ylläpitää pysyvästi. Suojelukin kyllä kasvattaa hiilivarastoja, mutta metsätuhojen (uudistavien häiriöiden) vuoksi metsä ei ole varma hiilivarasto.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000011093809.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Finsilvan raportissa kerrotaan että ”Luonnonsuojelulain mukaiset suojelualueet ja muut metsätalouskäytön ulkopuolelle suljetut tärkeät luontokohteet on rajattu pois aineistosta.” Toisin sanoen todellisuudessa lajiston kannalta tilanne on jo parempi kuin mitä raportin mittarit osoittavat. Lisätietoja olisikin hyvä tietää kuinka suuria pinta-aloja nuo kohteet edustavat yhtiön maista. Vastuullisuus-sivulla kerrotaan että 5,7 % metsäalasta on talouskäytön ulkopuolella (FSC-sertifikaatistakin johtuen); 4,6 % on erityiskäsittelykohteita ja 67 luonnonsuojelualuetta.

    Biodiversiteettistrategian tavoitteet ovat 10 % suojeltua, 20 % erityiskäsittelyä ja peitteistä käsittelyä (?). Loppuviimeksi tarve riippuu kokonaisuudesta, jonka osat muodostuvat kaikkien omistajien metsien käsittelystä yhdessä ml. valtion omistamat suojelualueet.

    ”SK3:n muita pienempää lahopuun kasvua selittää se, että siinä ei uudisteta metsää yhtä aktiivisesti. Tällöin metsään ei luoda säästöpuita, tekopökkelöitä ja muita lahopuita tuottavia rakennepiirteitä yhtä paljon.”

    Myös harvennushakkuissa voidaan ja pitäisikin samaan tapaan muodostaa säästöpuuryhmiä ja tekopökkelöitä.

    Kustannusvaikutus luontoa huomioivilla skenaarioilla oli luokkaa 1-3 prosenttia, joka olisi kantorahoina suuruusluokkaa 30 miljoonaa euroa vuodessa (2 % kertaa 1,5 miljardia). Lisäksi 5 prosentin omaehtoisen suojelun osuus pinta-alasta, mutta nämä voivat olla vähätuottoisempia kuin normaali talousmetsä, esimerkiksi karuja kallioita tai soita.

    http://www.finsilva.fi/vastuullisuus/#metsien-ennallistaminen-ja-suojelu

    mehtäukko

    MT: Metso-ohjelma saavutti tavoitteensa etuajassa.

    96000ha on suojeltu pysyvästi tai pysyväisluonteisesti.Ymp.tukisopimuksia ja lh-töitä on tehty 82000ha. Tänä vuonna Metso-ohjelmiin on käytössä 46 milj. ja jatkokautta puuhataan puuhamaassa. Kun mukana jo on kansallis-ja luonnonpuistot, naturat ym., mihin piirretään jokin raja? Talousmetsissäkin sertiä ja muuta pökkelöpykälää kyllä piisaa.

    PenttiAKHakkinen

    Anneli se jaksaa hehkuttaa finsilvan mainosjuttuja. Tuossakin insertissä kehuvat vastuullisuuttaan mm otsikolla ”hiilivarasto kasvaa”. Tekstissä sitten sanotaan, että nielua piisaa ja hiilivarasto pysyy samalla tasolla. Luulisi hälytyskellojen soivan, jos joku latelee tällaista tekstiä.

Esillä 10 vastausta, 9,581 - 9,590 (kaikkiaan 9,662)