Keskustelut Metsänhoito Muokkaamattomaan maahan istutus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)
 • Muokkaamattomaan maahan istutus

  Olisi pari pientä viime talvena hakattua aukkoa,yhteensä vajaa hehtaari.Toinen kivikkoinen ,toinen parempi,ei vesiongelmaa.Ajattelin kokeilla muokkaamattomaan istutusta kuuselle.Onko kokemuksia? Pottiputkella ajjatelin istuttaa,kuokalla pitänee tehdä laikkua?Vanhassa Metsälehdessä tutkija J Luoranen varoitteli tukkimiehentäistä

 • MaalaisSeppo

  Siis em 7v nuoremmat istutin muokattuun maahan.

  Visakallo Visakallo

  Kallista säästämistä se muokkaamatta jättäminen yleensä on. Siinä kuluu aikaa sekä rahaa, kun joutuu istuttamaan uudet taimet, – sillä kertaa muokattuun maahan.  Pottiputkikin saattaa ensinmäisellä kerralla hajota ja kuokasta katketa varsi.

  isaskar keturi

  Joo kyllä on parempi kunnon mättää ja niihin oikein tehty syväistutus, mutta pienten länttien takia ei pitäisi ”jo ilmastosyistä” raahata muokkauskonetta palstan reunalle polttamaan korvaamatonta öljyvarantoa taivaan tuuliin.

  akkli

  Onnistuu muokkaamattomaan istutus varmasti.Perusasiat istutuksessa aina ,paakku riittävän syvälle maahan,paakut kosteana .istutat putkella jos maaperä sallii tai kourukuokalla ja laikku on helppo tehdä myös.Olen istuttanut kymmeniätuhansia taimia muokkaamattomaan maahan,niin avojuurisia kuin pakkujakin ja niistä on tullut hyvät metsät.Ruisleipää evääksi ,niin homma hoituu.Tänäpäivänä esim.tosikiviset hakkuualat koetetaan muokata kuka milläkin tavalla aivan turhaan.Kaivurilaikutusta tehdään liian paljon -ainakin meilläpäin,kun vaihtoehto olisi äestys kangasmailla.Tänä keväänä itsellä muokkaamattomaan istutan 3500 tainta kourukuokalla.Kourukuokka ei ole itselle vieras työväline ,kun aikanaan kisailtiin kuusenistutuksessa valtakunnantason kilpailuissakin,enestystäkin tuli.  harrastuksena istutus menee.  oikea muokkausmenetelmä oikeaan paikkaan-eikä mennä valtavirran mukana asoissa.

  jees h-valta

  Olen myös istuttanut aivan viimevuosinakin satunnaisesti muokkaamattomiin kohtiin eikä taimet yhtään sen huonommalta näytä kuin ne mättäissä olevatkaan. 2300 on tämän kevään urakka männyn taimia joten mukava pikku pitkä viikonlopputyömaa pohjois-satakunnan palstalla.

  Metsänmies

  Koska akkli kertoo olleensa jopa kilpailutason istuttaja kuokka-aikaan , olisi mukava tietää, miitä kappalemääriä pystyit istuttamaan päivässä. Niin muokattuun, kuin muokkaamattomaan. Mielellään todellisia, eikä mitään menneisyyden lisää.

  Berza

  Miksi laikku ?  Siinähän  humus käännetään sivuun, jolloin taimi menettää ravinne alustan.

  Gla Gla

  Kuulostaa erikoiselta, kun laajaan kokemukseen vedoten johtopäätökset muokkaamattomaan istuttamisesta on noin yksituumaisia. Minulla taas on kokemusta vain 1-2 tuhannesta taimesta ja tiedän olosuhteiden vaikutuksen olevan hyvin suuri niin työläyteen kuin lopputulokseenkin.

  MaalaisSeppo

  Mitä onnistumisen mittaria ko menetelmässä käytätte?

  A. Taimen saa maahan pystyyn.

  B. Taimen saa maahan ja se pysyy elossa.

  C. Taimi kasvaa kilpailykykyisesti muokattuun maahan istutettuun taimeen verrattuna.

  Pienillä aloilla muokkaamattomuuden ymmärrän. Myös paljon isoja kiviä sisältävä maasto voi ehkä tulla myös kysymykseen. Minullakin eräs kivinen kuvio (omt) tulee pian hakattavaksi. Pohdinnan paikka.

  metsänkasvattaja

  kivisten maitten  laikutus  pitäisi  lailla  kieltää . mitä  järkeä  on  käännellä  kiviä  pintaan  ja  nostella  vähäinen  maa  sitten  kivien päälle . kokemukseni mukaan  taimi  kasvaa  ihan yhtä  hyvin ilman  laikutusta  ,mutta  se  minkä  takia  laikutettaan on istutuksen helppous  kuokkatyö  on kovaa  työtä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)