Keskustelut Metsänhoito Muokkaamattomaan maahan istutus

  • Tämä aihe sisältää 88 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarKasper toimesta.
Esillä 8 vastausta, 81 - 88 (kaikkiaan 88)
  • Muokkaamattomaan maahan istutus

    Olisi pari pientä viime talvena hakattua aukkoa,yhteensä vajaa hehtaari.Toinen kivikkoinen ,toinen parempi,ei vesiongelmaa.Ajattelin kokeilla muokkaamattomaan istutusta kuuselle.Onko kokemuksia? Pottiputkella ajjatelin istuttaa,kuokalla pitänee tehdä laikkua?Vanhassa Metsälehdessä tutkija J Luoranen varoitteli tukkimiehentäistä

  • Planter Planter

    Otin kerran rakennuskonevuokraamosta lainaksi isomman aitatolpille tarkoitetun maaporan (13 kg). Mätästäjä oli kääntänyt siniseen saveen 30 cm korkeita mättäitä, jotka ehtivat keväällä kuivua betoniksi, ennen kuin sain taimet. Putkesta menivät kahvat poikki kun yritti iskeä mättääseen. Kairalla sai myöhittyä pehmeämmän reiän ja se nosti syvemmältä  vähän humustakin saven sekaan. Ripaus lannoitetta reikään ja sitten pottiputkella istutus.

    Tässä isompi kaira, kuva  artikkelista ”Istutuksen tuottavuutta voi parantaa” Metsälehti 14/2017.

    ” Yksi vaihtoehto on maapora, jolla saa lisätyksi merkittävästi istutuksen tuottavuutta savimättäiden alueella.”

    Kiinalaisia rakkineita saa alle 200€:n.

    isaskar keturi

    Savimättään alla taimen juuret on kuin herran kukkarossa – sieltä ei ihan hetkessä orgaaniseen maahan sitoutunut kosteus häviä. Hyvin on lähteneet savimättääseen ”taotut” taimet, kun on saanut ne savikerroksen läpi oikeaoppisesti välissä olevaan humuskerrokseen. Välikerroksen tiivistys on a ja o eikä kivennäismaan (savi) kerros mättään päällä tarvitse olla kymmeniä senttejä – 5-10cm riittää ja sen kyllä pehmittää pottiputkellakin. Tämä ei ole teoriaa vaan todettua.

    Puuki

    Sehän se juuri on laikkumättään idea, että ei saa olla liian paksu.  Paksussa mättäässä on taimen hitaamman kasvun lisäksi usein ongelmana puun tyvelle tuleva mutka.

    Onhan se tuommonen iso polttomoottoripora hyvä apuväline , jos vain kunto ja selkä kestää sen raahaamista ja käyttöä.   Minullakin oli kerran lainassa työpaikalta iso kivipora pellon kivien poraamiseen. Sillä sai tehtyä kolon vaikka mihin rautaa vähän pehmeämpään. Mutta ei sillä työkseen kehtaa kovin kauaa porata.

    Tr:n metsäkuormaimen kouraa pyörittämällä voisi ehkä tehdä sopivan poran avulla istutuspaikkoja kovaan maaperään.  Suht. hidasta sekin mutta kevyempää kuin käsikäyttöisellä poralla.

    Jätkä

    Epätoivoisin mahdollinen istutustyömaa oli keksitty meidän ”Opetuslapsille” Nuoria, edellisen vuoden ylioppilaita MTI- kurssilla, eli nuoria, osittain ei-ikinä mitään tehneitäneitojajapojuja. Alue oli onneksi pieni – MO oli kaivertanut mätästyksen suht isolla kaivukoneella ja kuoppa, josta mätäs oli käännetty penkalle, oli max 40 x 40 cm ja korkeus 30 -40 cm. Ei yhtään painettu lyttyyn savensekaista paakkua, mutta kevätpouta oli sen kuivannut kivikovaksi, joka ei päällä pomppienkaan antanut periksi yhtään.

    Siihen sitten putkella jyskyttäen taimet korkealle…

    Takaan, että ainutkaan istutettu mänty ei kehittynyt suorarunkoiseksi puuksi. Usein mätäs oli vielä tällätty hakkuutähteiden päälle, joten kuivuminen on vielä tehokkaampaa.

    MO oli varmaan ”ammattimies” kaivurinkäytössä, mutta ammattitaito mätästyksessä oli nolla, taikka kaksoisnolla.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katri Himanen kirjoitti maanmuokkauksen tarpeellisuudesta kolumnissa nimeltä ”Muokkaamattomuusharha”.

    Gla Gla

    Tuo olikin erinomainen artikkeli!

    jees h-valta

    Ehdottomasti samaa mieltä olen!

    Kasper

    Jos istuttaa itse muokkaamattomaan maahan onhan se tietenkin rahallisesti halvempaa. Jos käyttää palkkatyövoimaa kannattaa laikuttaa. Työ maksaa laikutuksen.

Esillä 8 vastausta, 81 - 88 (kaikkiaan 88)