Keskustelut Metsänhoito Muokkaamattomaan maahan istutus

  • Tämä aihe sisältää 88 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarKasper toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 88)
  • Muokkaamattomaan maahan istutus

    Olisi pari pientä viime talvena hakattua aukkoa,yhteensä vajaa hehtaari.Toinen kivikkoinen ,toinen parempi,ei vesiongelmaa.Ajattelin kokeilla muokkaamattomaan istutusta kuuselle.Onko kokemuksia? Pottiputkella ajjatelin istuttaa,kuokalla pitänee tehdä laikkua?Vanhassa Metsälehdessä tutkija J Luoranen varoitteli tukkimiehentäistä

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi laikku? Pottitaimella on itsellään mukanaan annos humusta kasvua vauhdittamaan. Jos ei ota kuokalla humusta pois, taimen ympärille jää kuivana aikana helposti kuivuva humuskerros. Juuret olisi parempi saada aluksi kivennäismaahan – kyllä ne siitä sitten kulkeutuvat myöhemmin myös humukseen. Lisäksi laikku suojaa pintakasvillisuuden kilpailulta ja on lämpimämpi kasvupaikka. Siis samat vaikutukset kuin kunnon muokkauksella mutta pienemmässä mittakaavassa.

    jees h-valta

    Onhan muokkaamattomaan kovempi työ istuttaa mutta käsittääkseni Tamperelainen taisi aloituksellaan hakea muitakin kokemuksia kuin työn osuutta asiaan. Ja minulla ainakin kokemus sen suhteen aika neutraali eli lyön pottiputkella kyllä taimen muokkaamattomaankin kohtaan jos ei mätästä ole tehty sopivaan paikkaan. Ei siellä kehittyvässä metsässä huomaa eroja mikä on mättääseen tai ilman istutettu.

    Gla Gla

    Eli tutkimuksella saatu tulos muokkauksen vaikutuksesta kasvuun on väärä, kun täällä tehtyjen havaintojen perusteella niin todetaan.

    oksapuu

    Hirvien tuhoamien männyn taimikoiden tilalle tullu istutettua kuusentaimia pottiputkella suoraan kunttaan…

    Toimii yllättävän hyvin. Ilmeisesti vanhan aukon kannot ei enää tuoksullaan houkuttele tukkimiehentäitä paikalle…

    Timppa

    Eli tutkimuksella saatu tulos muokkauksen vaikutuksesta kasvuun on väärä, kun täällä tehtyjen havaintojen perusteella niin todetaan.

    Selvää on, että kunnon mätästys pasrantaa alkuvaihhen kasvua.  Laikutus on eri asia.  Meillä on niin kiviset maat, ettei niitä voi mätästää.  Vain laikutus tulee kyseeseen ja silloinkin väistämättä joutuu istuttamaan myös muokkaamattomaan maahan.  Olen joskus tehnyt mittauksia ja todennut, että laikkujen ulkopuolelle istutetut taimet olivat keskimäärin vain hyvin vähän pienempiä kuin laikkuun istutetut.

    Luulisin, mätästyksen paremmuus johtuu siitä, että maa on kuohkeampi, joten alkuvaiheessa juurilla on helpompi kasvaa.

    Kun istutetaan muokkaamattomaan maahan, niin kantojen vieret ovat parhaita paikkoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muokkaaminen varmistaa taimikon syntymisen siinäkin tapauksessa että istutustaimet eivät jostain syystä (kuivuus, halla, hirvet ym. eläimet, sienitaudit) menestyisikään.

    Puuki

    Laikkumätäs on myös lämpimämpi kasvupaikka kuin tasamaa.  Laikun pitäisi olla niin ohut että kuusipotin alaosan saa istutettua sen läpi pintamaahan asti.  Lähtee paremmin kasvuun eikä puiden tyvistä tule lenkoja kuten voi tulla liian korkean laikun päälle istutettaessa.     Lisäksi kun pintamaata on käännetty vastakkain, niin ravinteita alkaa vapautua mikrobitoiminnan ja hajotuksen lisääntyessä kasvua nopeuttamaan.

    Berza

    Laikkumätäs ilman muuta on paras vaihtoehto ja antaa puuntaimelle selkeästi kasvuetua. Tuosta kuorittuun laikkuun istuttamista en olisi niin varma.

    metsänkasvattaja

    jos  kuokalla  istuttaessa tehdään se  huolellisesti  , niin  kasvuunlähtö  on varmaa  ja   eiköhän  se  kuokkaistutus  ollut  aikoinaan ainut   tapa.  laikutuksella  yms  mätästyksellä  tuhotaan paljon esim  mustikan  kasvustoja  joiden uusiutuminen vie   pitkän   ajan

    isaskar keturi

    Mättään idea on siinä, että taimi istutetaan pintaan nostetun kivennäismaakerroksen läpi alla olevaan kunttakerrokseen. Tunnetusti orgaaninen maa pidättää kosteutta paremmin ja siinä on runsaasti ravinteita kasvuun lähtöön. Tärkeää on, että mättäät on riittävästi tiivistetty, ettei välissä oleva kunttakerros risujen kanssa jää liian ilmavaksi ja kuivu. Mätästys edellisenä syksynä ja toiveissa hyvä lumitalvi, jotta mättäät kastuu ja tiivistyy hyvin – tai sitten osaava ja viitseliäs mätästäjä oikeilla välineillä, että tiivistää mättään kunnolla. Mätästys on paras, kun auraus pantiin pannaan. Painotetulla äkeellä saa hyvään paikkaan lähes aurauksen ja mätästyksen tasoista jälkeä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 88)