Keskustelut Metsänhoito Muokkauksen suunnittelua

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 105)
  • Muokkauksen suunnittelua

    Tulossa on lähi aikoina lähes lehtomaisen kankaan uudistushakkuu. Alueella on täysin kuusivaltainen ”puupelto”, järeää tukkimetsää.
    Suunnitteilla on istuttaa aukkoon kuusen-ja koivuntaimia. Koivun osuus n. 30%. Yksi vaihtoehto olisi tehdä kuusentaimille kääntömätästys riveihin. Rivit kahdeksan metrin välein. Näitten rivien väliin istuttaisin koivut ilman muokkausta. Ei tämä ”suunnitelma” ole vielä valmis, mutta keskustelukumppaneilta saan varmaankin hyviä vinkkejä miten päästään parhaaseen tulokseen.

  • jees h-valta

    Voipi olla hyväkin tuo antonin ”kerrospurilainen”mutta pari uhkaa tuosta mieleen tulee. Jääkö helposti liiankin ilmavaksi ja taimi kuivuu kuivana kesänä. Yksi kunttakerros päin pohjamaata kyllä on aika varma kosteuden pitäjä. Ja jos sitä ei pudoteta samaan kohtaan niin eikö se ole aika kevyt siivu vasten muokkaamatonta maata. Toimii tottakai hyvänä kesänä eli vähintäänkin sopivasti sateisena. Ei ainakaan täälläpäin uskaltaisi tuollaiseen ryhtyä. Jo peurat ja hirvet potkisi nuo irtosiivut huitsin nevadaan.

    Visakallo Visakallo

    Muokkasustavasta riippumatta yksittäiset kuusentaimet kasvavat aina jonkin verran eritahtiin. Syitä siihen on varmasti useita, kasvupisteissä on eroja niin vesitaloudessa kuin ravinteissakin, yms. Olen saanut kuusentaimikoihin vauhtia poistamalla niistä hidaskasvuiset yksilöt joulukuusiksi 8-12 vuoden iässä. Istutustiheys on ollut normaali 1800 kpl/ha. Joulukuusiksi on lähtenyt siitä määrästä 100-200 kpl/ha. Tyhjiä kohtia ei tällaisiin taimikoihin kuitenkaan jää, siitä pitävät luonnontaimet kyllä huolen.

    Reijo Ruotsalainen

    Tämä muokattavaksi tuleva alue on maalajiltaan semmosta hietaista hiesua, jossa ei juuri kunttakerrosta ole. Sammalta ja kariketta, eikä juuri kasvillisuutta puiden alla. Kylläkin hyvin ravinteikasta; puiden kasvu on huikeaa, johon tietenkin vaikuttaa myös 11 vuotta sitten tehty lannoitus.
    Täytyy vielä neuvotella kaivurimiehen kanssa lisää muokkausmetodista. Edellinen ”koealamuokkaus” tuli maksamaan reilut 800 euroa/ha. (Sis. alv) Nyt on kustannuksia karsittava, joten koivuntaimien osana on ponnistella elontielle ilman muokkausta. Mutta kuuset riviin ”baanoille”.

    Reijo Ruotsalainen

    Jesselle: jonkin verran ilmavaksihan ”kerrospurilainen” jää. Mutta kun muokkaus tehdään syksyllä, niin lumet varmaankin tiivistää kerrokset?

    oksapuu

    Onhan tuota mättään kääntämistä kuopan reunalle harrastettu iät ja ajat…

    Tulee vaan inhottavia kuoppia mitkä raivatessa käy selänpäälle…

    Puuki

    Laikkumätästys vastaa tuota pötköön tehtyä ”kerroshampurilaismallia” kasvupaikkana.  Laikku pitää tehdä niin, että istutettavan puun taimen juuret yltää kunttaan asti.  Muuten kasvuun lähtö hidastuu.  Liian paksu laikkumätäs saattaa aiheuttaa lisäksi taimen tyveen lenkoutta.

    Reijo Ruotsalainen

    Kun nyt muistelen, niin tehtiinhän meilläkin kerrospurilaismätästystä 15 vuotta sitten. Raaka ojitusmätästys nimittäin.
    Alueelle istutettujen kuusentaimien latvat huitelevat nyt 5-6 metrin korkeudessa. Ensiharvennus 20 vuoden ikäisenä, nähtävästi.

    Istutus tehtiin kuokalla; madaltaen mättäitä siten, että juuret ylettyivät kunttakerrokseen.

    mehtäukko

    Ostopalstalla oli hehtaarin pellot mökin ympärillä. Kokematon tonttu kuokki pellon syville kuopille muka kääntömätästäen.

    Visakoivut menivät jokainen eka talvena jänisten persieen. Nyt siinä on 1.5- 2 metrinen oikeinkin hyvä kuusen taimikko jonka perkasin. Mutta kyllä lankeilua riittää kun heinikosta ei erota niitä pirun monttuja.

    Jätkä

    Mätästys, jossa kohtalaisen syvästäkin kuopasta otettu maaköntti nostetaan sivuun ja käännetään siihen kunttapuoli alaspäin – Taikka ojaa / naveroa kaivellen sieltä tuleva maa-aines käännetään nurin pitelemättömään kohtaan , alkaa olla tumittu menetelmä.

    Kääntömätästys on tapa, jossa kuopasta kauhaistu maa käännetään kuoppaan  takaisin. Sillä menetelmällä ei pitäisi pahoja kuoppia jäädä edes mehtäukon palstalle.

    Kääntölaikutus on menetelmä, jossa maan pinnalta pyyhkäistään tasakärkisellä kauhalla (voi olla oikea kääntölaikutuskauhakin) kohtalainen laikku, jonka mukana voi tulla allaolevaa maata ohut kerros mukana. Tämä lähinnä kunttaa sisältävä kerros käännetään ylösalaisin tehdyn laikun viereen. Jos kauha on hyvä ja kuski myös, käännetty materiaali tiivistetään, että se pysyy paikallaan.

    Nuo ovat käsitykseni mukaan kaivelukoneella tehtävien muokkausten tyylit ja näyttää kääntölaikutus olevan paras kaikin puolin.

    mehtäukko

    Näinpä se on.

    Vahinko pääsi tapahtumaan, kun tulikin luotettua aloittelevan pojan rakkulan kykyihin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 105)