Keskustelut Metsänhoito Myyrätutkimuksen tila Suomessa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 65)
  • Myyrätutkimuksen tila Suomessa

    Miten lukijat kokevat myyrätutkimuksen olevan rakkaassa maassamme? Onko siihen uhrattu liikaa rahaa vai onko koko ala jäänyt lapsenkenkiin? Onko pienpetojen vähentynyt metsästys vaikuttanut myyräkantoihin?
    Siinäpä aluksi aiheita. Itselleni koko myyrätutkijaporukka on jättänyt jotenkin sekaisen olon. Tietävät kyllä asioista ja taustatietojakin tulee jatkuvasti, mutta silti jäävät hiukan etäisiksi. Ennustusten paikkaansa pitävyydessäkin on paljon parannettavaa. Silti on parempi ennustaa.
    Johtaako Huitu nykyään vai onko kekkonen johdossa?

  • hemputtaja

    Enpä ole juuri tähän myyräkeskusteluun sotkeutunut, mutta eiköhän se ole jo aika hiukan ratkoa hommaa.

    ”Kurki ja Jalkanen” tuota jo hiukan ratkoivatkin, jos ymmärtää lukemaansa.

    Tulipahan vain mieleen, että montako myyrää se lumikko syö päivässä, 2 vai peräti 3. Tietysti se saattaa tappaa varastoon, mutta silti. Lisäksi taitavat nuo pikkupedotkin olla reviiritietoisia eli, jos tulee naapuri käymään – saa turpaansa.

    Katsoin tässä pätkä ohjelmaa. Tyyppi seurasi susilauman elämää jossain Pohjois-Amerikan tundralla. Ei puun puuta eikä sattunut pensaitakaan silmiin. Myyrissä (sopuli?) löytyi. Kaverin asuin- ja labrakömmässäkin niitä vilisi kirjahyllyä myöten.

    Ihmetteli, että millä sudet elää kun ei ollut suurempaa riistaa likimailla ollenkaan. Olivat kuitenkin hyvinvoivia. No huomasi sitten, että myyrillähän ne.

    Tyypin intohimo oli tiede ja ihmetteli, että voiko myyrillä tosiiaan elää. Pisti kokeen pystyyn ja alkoi elää itsekin pelkillä myyrillä ja hyvin pärjäsi.

    Tästä saavummekin ratkaisuun. Syömme ne. Niinhän sitä tehdään hirvillekin. Tuotteistamme myös muuten. Myyräsafarit, myyräpihvit, myyrännahkatuotteet, jne.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Asko Kaikusalo kertoi minulle lumikon syövän laboratorio-olosuhteissa 2-3 myyrää viikossa, kun taas kettu oli syönyt 27 myyrää kahdessa tunnissa. Ketun syöntitehoa ei oltu pystytty täysin selvittämään, kun mistään ei oltu saatu riittävästi myyriä asian todistamiseksi.
    Näin lumikko tuli todistettua tehokkaimmaksi myyräntappajaksi.

    Muuten professori henttosen tekemä johtopäätös. Asko oli esittänyt vastalauseen, mutta henttonen oli karjaissut: ”KUKA TÄSSÄ ON PROFESSORI”.

    Timppa

    Voisiko sanoa, että sieltä saa loistavia neuvoja. Kehoitettiin asentamaan pöllönpönttöjä. Tein työtä käskettyä ja vein pönttöjä 2010 aukkojen tuntumaan. Kahteen vuoteen ei niihin ole tullut pöllöjä, mutta ei taimikoissa ole tuhojakaan. Toki jonkun pikku männyn latvasilmun on joku syönyt. ”Tieteellisesti” voi siis päätellä, että pöllönpönttöjen asennus poistaa myyrätuhot, siis ainakin toistaiseksi. Mahtoivatko myyrät ”kauhuissaan” paeta Ylä-Lappiin, jossa niitä viime syksynä oli aivan mielettömästi?

    2009 oli tuhoja juuri ”Kurjen” kuvailemissa aivan mustalla mullalla olevissa aukoissa. Ehkä ne myyrät asustavat juuri niiden risukasojen alla. Nyt ei näkynyt ainuttakaan syötyä kuusentainta vaikka muutaman hehtaarin alan kiertelin eri-ikäisissä aukoissa.

    Siis fakta on kyllä se, ettei luonnonvoimille juuri mitään voi. Siis, jos myyrät ovat tullakseen, niin ne kyllä tulevat. Ketut ovat joutuneet ilvesten suihin ja muistakaan pedoista ei liene mainittavaa apua.

    TaJu

    Varmasti on tutkittu, mutta en ole nähnyt juuri otettavan esiin sellaista seikkaa kuin s ä ä o l o j e n vaihtelua myyräkantoihin. Aivan ajatustyönä minusta tuntuu, että myyrien selviytymiseen talven yli vaikuttaa hyvin paljon se, milloin tulevat pakkaset, milloin lumi, sulaako lumi välillä, milloin sataa vettä ja minkä verran. Kulkeutuuko vesi myyränkoloihin ja jäätyy maanpintaan jne. Kaikki tämä vaikuttaa ravinnonsaantiin ja liikkumiseen.
    Syömättä myyrät eivät kuitenkaan talven yli selviä, eivät luultavasti viikkoakaan. Märkään ja jäiseen pesään voi myös paleltua varsinkin nälissään. Poikastuotto varmaan myös luonnonlakien mukaisesti romahtaa, jos olosuhteet ovat hengissä pysymisen rajoilla.
    Poroista en paljoa tiedä, mutta uutisten mukaan nälkäkuolema uhkaa niitä, jos pintakasvillisus on jäätyneen loskan peittämä. Eiköhän sama koske pienempiäkin kasvien syöjiä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Nyt timppa on täysin väärässä. Professori henttonen lausui viime syyskuussa: ”Syklit ovat suorassa suhteessa petojen, erityisesti lumikon, runsauteen. Kun myyräsykli tulee huippuunsa, lumikoilla alkaa mennä hyvin. Lumikoita on paljon, ja ne syövät myyriä niin paljon, että myyrien kanta romahtaa”.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuosta tajun kommentista voi päätellä, että nyt ovat amatöörit asialla.

    Seuraavaksi ote helsingin yliopistossa kärpän ja lumikon populaatiodynamiikkaa tutkivan ja kyseisestä aiheesta väitöskirjankin tehneen paavo hellstedtin kirjoituksesta suomen luonto-lehdessä (9/2011):

    ”Erikoistumisesta johtuen lumikot sananmukaisesti etsivät myyriä viimeiseeen hengenvetoon. Tämä lumikon ominaisuus painaa myyrämäärät romahduksen aikana pohjalukemiin.
    Lumikoille saaliin loppuminen on kuolinisku. Ne hupenevat lähes olemattomiin. Se antaa taas myyrille tilaisuuden lisääntymiseen melko petovapaassa ympäristössä, ja pian niitä on jälleen joka kolossa”.

    TaJu

    On tullut monesti viime vuosina kehuttua Antonin näkemyksiä ja ideoita, sillä kirjoitustyylistään huolimatta ne ovat olleet asiantuntemusta henkiviä. Nyt en oikein päässyt jyvälle, miksi AC arvostelee kommenttiani sääoloista ja myyrien selviytymisestä perustellen sitä lumikon ruokahalulla. Selittäisitkö ystävällisesti.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tajulle:
    Tässä ketjussahan on kysymys myyrätutkimuksen tilasta suomessa. Yritä lukea ajatuksella nuo kolme viimeistä kommenttiani.

    TaJu

    AC:lle vielä
    Juuri sen takiahan minä heitinkin esille sen seikan, että onko ainoa myyrien hävittäjä pien- tai suurpeto. Tietääkö joku, mitä talven sääolot vaikuttavat myyrien selviytymiseen, onko siitä virallista tutkimusta? Eikö se tunnu varsin mahdolliselta, että suuri myyräkato tulee, jos sään vuoksi elinolot muuttuvat sellaisiksi, ettei sitä varpua saa kuin hakulla ja kirveellä esille.
    Sitten vastaavasti, jos vain kevyt lumi peitää maan ja alla tunnelit tulevat myyrän juoksuvauhtia taimelta toiselle, myyräkanta monikertaistuu.
    AC ja joku muukin tutkija varmaan tietää vastauksen tähänkin.

    Timppa

    Uskooko tosiaan joku, esim Henttonen; siihen lumikkohypoteesiin?

    Viime syksynä Ylä-Lapissa oli aivan tolkuttomasti myyriä ja sopuleita. Kävin siellä kuukausi sitten. Myyrän/sopulin jälkiä kyllä näkyi hangella. Sen sijaan lumikon jälkiä oli tosi harvassa. Ei se seudun ainoa lumikko kyllä ennätä millään kaikkia syödä. Näätäkin oli tunturikoivikossa liikkunut. Tuskin se sieltä 60 cm:n lumen alta kovin helposti myyrää kiinni saa. Kettu sen sijaan totesi, että latua on helppo juosta ja olikin saanut muutaman saaliin aivan ladun vierestä. Verta ja karvoja oli hangella.

    Kyllä ne virukset ja bakteerit ym määrittelevät pitkälti sen myyräkannan vahvuuden. Sinänsä merkillistä on paikalliset kannan tiheyserot ja taimituhot. Yhteismetsällä on kaksi palstaa linnuntietä jotain 60 km:n: päässä toisistaan. Toisella palstalla, joka on rehevämpi, ei ole koskaan ollut tuhoja. Toisella, karummalla, taas oli sekä vuosina 2006 ja 2009 sekä joskus parikymmentä vuotta sitten. Jos sitä myyräkysymystä halutaan selvittää, niin luonnollisesti pitäisi hakea paikkoja, joissa luontaisesti on eri tiheydet ja selvittää niiden syitä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 65)