Keskustelut Puukauppa Niinhän siinä sitten kävi…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)
  • Metsuri motokuski

    Tuohon jätkän kirjoitukseen sen verran että aukkojen havut suositellaan vasta kerättäväksi sen jälkeen kun ne ovat kuivaneet ja pudottaneet neulaset. Silloin ravinteet jäävät tulevan metsän hyötykäyttöön. Itse näen hyvänä että havut kerätään koska sillä vältytään turhan vatukon kasvaminen ja uudistamisen vaikeutuminen rehevillä maapohjilla.

    Tuohon Jyväskylän hakevoimalaitokseen sen verran että Keljonlahtea kun rakennettiin niin Rauhalalahden lämpövoimalaitoksen teho meni pääosin Kankaan paperitehtaan käytöön. Jyväskylä toimi pääosin pienten alueellisten lämpävoimalaitosten turvin ja tuontienergialla. Keljonlahden tarkoituksena oli poistaa nämä alueelliste voimalaitokset lämmöntuotannosta, minkä se tekikin. Silloin ei ollut näköpiirissä että Kankaan paperitehdas lopetetaan ja yksi ylimmääräinen voimalaitos tuleekin asukkaiden lämmön käytöön. Näin kuitenkin tapahtui yllättäen ja kapasiteettia on nyt liikaa kuten jätkä mainitsi.

    Apli

    Ja kohtapuolin valmistuu Naantaliin uusi biovoimalaitos sekin polttaa jopa 60-70% puuperäisiä polttoaineita… Jatkossa sahanpuru meneekin bioetanolin valmistukseen mallia St1. Kaidi jos valmistuu kemiin sinne menee risua rajusti. Mitä tekee Helsinki? Nyt ripotellaan pellettiä hiilen sekaan…

    Gla Gla

    Jessen kanssa samaa mieltä siitä, että tilanteet voi muuttua nopeastikin. Naantaliin rakennetaan laitosta ja jonkun uutisen mukaan sinne on jo alettu puuta hankkia. Ei se tietenkään Jyväskylässä tilannetta auta. Siitä olen eri mieltä, että energiapuuta pitäisi kerätä risu- ja keppimetsistä. Energiapuun korjuussa pätee sama kuin muussakin eli järeyden kasvaessa tehokkuus paranee, joten mitään syytä ei ole kasvattaa risu- ja keppimetsiä energiahakkuita varten. Ainakin täällä on energiapuun (ranka) tienvarsihinnat hyvin lähellä kuitua, joten hirven syömän koivikon ensiharvennuksen myyminen energiaksi ei välttämättä ole huono juttu, kunhan runkokoko mahdollistaa korjuun kilpailukykyiseen hintaan.

     

    petep

    Niin siinä käy kun Pekkarinen sukulaisineen kiinnostuukin tuulivoimasta…

    Timppa

    Itsestään selvää, että energiapuukasvatus sopii hyvin hoidettuihin metsiin vain poikkeustilanteissa.  Sellainen on lähinnä laatumännyn kasvatus tasolla 3000 runkoa/ha.  Sellaisia yritelmiä minullakin on pari kuviota.   Saa nähdä, että vedetäänkö niissä ylimääräiset rungot maahan, koska tuskin menevät energiaksi kaupaksi.  Kemera-tukeahan ei niihin enää saa.  Ollaan myyty valtavat määrät puuta, mutta tähän mennessä ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa olisi edes harkittu energiapuuhakkuuta.

    Nuo aikaisempien vuosien energiapuukaavailut ovat perustuneet siis paljolti sellaiseen ajatteluun, ettei metsiä hoideta.  Toisaalta samaan aikaan on jatkuvasti toitotettu taimikoiden hoidon tärkeyttä.  Eikö kukaan huomannut tavoitteiden ristiriitaisuutta.

    Sinänsä kuviossa on ennalta-arvaamattomiakin tekijöitä.  USA:n liuskekaasu romahdutti kivihiilen hinnan.  Lämpimät talvet ovat vähentäneet energian tarvetta.  Sähköenergia halpeneminen on pudottanut laudesähkön tuotantoa.  Sahauksen ja kuitupuun käytön lisääntyminen tuo kuorta, kuten jutussa todettiin.

    Voihan olla, että jatkossa puusta pystytään jalostamaan entistä arvokkaampia tuotteita, jolloin myös pienpuun arvo nousee.  Kukapa tietää.  Niin kauan voidaan olla kuitenkin tyytyväisiä, kun kuusikoiden hakkuutähde sentään käy kaupaksi.

    Tolopainen

    Lähtökohtaisesti on hölmöläisten touhua kasvattaa taimikossa enrgiapuuta ja korjata motolla. Homma kannattaa vain metsänomistajan omana työnä ja kun vielä on oma haketin ja toimittaa käyttäjälle hakkeena, pääsee hyvään taloudelliseen tulokseen, voi jopa ostaa rääseikköjä kunnostettavaksi.

    Metsuri motokuski

    Nyt Tolopainen kirjoittaa asiaa. Eihän tuo energiapuunteko kannata kuin tuettuna. Toisaalta vahingot taimikoissa tulevat vasta viiveelä kun siltä energiapuu on siivottu.

    oksapuu

    Hmm…

    Raision-tehtaat rakentaa oman lämpölaitoksen, haketta kuluu kolme rekkakuormaa vuorokaudessa…

    Naantali, Raisio, Lahti, alkaa tm. tulemaan e-puulle käyttöä… 🙂

    sitolkka

    Metsäalalla ei mitään muuta olekaan kuin ristiriitaisuuksia. Ainut varma asia on se, että metsänhoidon kannattavuus on heikko ja heikkenee koko ajan. Sijoitetun pääoman tuottoa ei enään viitsi edes laskea. Metsämaan hintakupla saisi puhjeta jo.

    Visakallo Visakallo

    Energiapuun kysyntä vaihtelee suurestikin eri puolilla valtakuntaa. Meiltä energiapuu lähti aikaisemmin Jyväskylään, nyt on jonkinverran mennyt Vapolle, ja jatkossa on suuntana Lahti. Hinta ei tietenkään tässä tilanteessa ole kummoinen, mutta kuten hyvin tiedämme, mikään ei ole pysyvää puumarkkinoillakaan. Tulevaisuudessa hinta voi taas noustakin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)