Keskustelut Puukauppa Noviisi ihmettelee eturistiriitaa

Esillä 2 vastausta, 21 - 22 (kaikkiaan 22)
 • Noviisi ihmettelee eturistiriitaa

  En omista vielä metsää, mutta ajatellut ostaa. Olen huomannut että suurin osa kaupoista taidetaan tehdä suljettuina tarjouksina, mutta sitä en nyt käsittele vaan arvon määritystä.

  Kun olen katsonut noita tehtyjä metsän arvon määrittelyjä niin tekijä on sama kuin myyjä/välittäjä. Eikö tässä ole eturistiriita?

  Tilanne on eri kiinteistöjen/asunto-osakkeiden kohdalla, joista löytyy tietoa tehdyistä kaupoista avoimena ja voi hyvin itse käydä mittaamassa kohteen ja tällöin välittäjä perustaakin näihin tietoihin hintapyynnön. Ilmeisesti metsästä ei kuitenkaan ole myynnin tietoja avoimena ja tuskin sitä ostaja jokaista tukkia käy mittaamassa itse.   Vai käyvätkö metsän ostajat itse mittaamassa puut ja varmistavat näin, että välittäjän arvio on todellinen?

  Aloittelijan ihmettelyä…..

 • Goofy

  Tuottoarvo on helppo laskea, kun lähtötiedot nykypuustosta ja maan tuottokyvystä on selvillä. Simuloidaan nykypuusto päätehakkuuseen saakka ja vielä seuraava puusukupolvi, niin lopuilla yli sadan vuoden päästä tulevilla tuloilla ja menoille ei ole enää suurta vaikutusta.

  Diskontataan sitte tulevaisuuden tuotot ja menot tähän päivään nykyisen ja tulevan puusukupolven osalta valitulla korolla, metsänhoitotöiden kustannuksilla ja puunhinnolla.

  Tuottoarvomenetelmän käyttö kiinteällä korolla, johtaa varsinkin maan pohjoisosissa hoitamattomien jo taimikoiden osalta negatiiviseen arvoon.

  Metsänmies

  Minä olen käyttänyt yksinkertaisempaa menetelmää. En juurikaan ymmärrä, enkä arvosta liian monimutkaisia laskelmia. Käyn katselemassa metsää, katson mikä on pääsääntöisesti metsätyyppi. Seuraavaksi katselen, mikä on ainespuun määrä ja onko siitä heti kannatavaa hakata. Seuraavaksi taimikokoiden tila, missä kokoluokassa ne ovat ja onko niissä hoitotöitä. Vielä, onko minkälaiset tulevaisuuden korjuuolosuhteet ja vaatiiko mahdollista tietä ym. Noiden lisäksi, mitä pystyy itse tilan hyväksi tekemään ja omalle työlle jokin arvo. Nuo tiedot kun laskee jotenkin yhteen, pääsee käsitykseen, mitä omasta mielestä kannattaa tilasta tarjota. Enemmän on tullut tehtyä tarjouksia, jotka on hylätty, muutama palsta on saatu kuitenkin myös ostettua. Nytkin on meneillään tuontyyppinen arviointi, harkinnassa vielä tuleeko tehtyä tarjous.

Esillä 2 vastausta, 21 - 22 (kaikkiaan 22)