Keskustelut Metsänhoito Noviisi kyselee taimikonhoidosta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
  • Noviisi kyselee taimikonhoidosta

    Kuusikymppiseksi elin, ennenkuin minusta tuli vielä istutustaimikonkin hoitaja. Tapana on ollut hommani hoitaa, mutta nyt pukkaa jo stressiä. Kuusitaimikko istutettiin vuosi sitten keväällä kaivinkoneella möyrittyyn 2,5 hehtaarin aukkoon. Hyvin lähtivät kasvuun, mutta jo loppukesästä varsinkin heinäisemmillä reunoilla alkoivat olla hukassa. Merkkailin nämä ruohoalueen taimet viime syksynä. Niiden kanssa ei ole hätää. Kasvavat hyvin ja löytyvät kyllä syksylläkin jotta saa heinättyä. Mutta kivikkoisilla alueilla, joilla taimet viime syksynä olivat paljaalla mullalla, on vatukko tänä kesänä yllättänyt. On niissä taimissa hakemista, toivottomalta tuntuu. Virkeiltä silti näyttävät olevan vattupuskasta löytyneetkin. Panen toivoni loppusyksyyn, jospa vatun lehtien karistua vihreät taimet erottuis paremmin.
    Mutta sanokaas nyt alan ihmiset, heinäyttävätkö suurmetsän omistajatkin tosiaan kymmenien hehtaarien taimikkonsa? Vai luotetaanko siihen, että kyllä ne sieltä nousevat. Kuten luonnontaimetkin siemenestä asti pärjäävät omillaan. Metsälehden lukemisen jälkeen on aina syyllinen olo. Ei numeroa, etteikö patisteta kaupunkilaismetsänomistajaa iloisesti heinäämään, raivaamaan, heinäämään…

  • Pete

    Kurki, minullakin on kokemusta myyrien männyntaimikoille tekemistä tuhoista ja nimenomaan silmujen syönti oli kyseessä. Kyiseisen kaltainen tuho tapahtuu tosiaan jo ennen lumentuloa myöhään syksyllä ja siihen reagointi on vaikeaa. Ylipäätään tuhon tunnistaminen on tuoreeltaan vaikeaa. Niin siististi silmut syödään ikäänkuin ontoiksi. Kyseisessä taimikossa ei latvaversojen kuoria syöty lainkaan, mutta lähes kaikki latvasilmut oli koverrettu ontoiksi. Tuhon kuitenkin huomattuani ryhdyin aiemmin kuvaamaan myyränsyöttien käyttöön viereisessä 5ha kuusentaimikossa, joka tämän yhden kokemuksen perusteella nimenomaan syöttien käytöllä pelastui. Ainakaan silloin se ei olut ”kiellettyä”. Mahtaneeko olla nytkään ja mikä/kuka sen on kieltänyt? Silloin käytössä oli Klerat myyränsyötti, joka nyttemmin on poistunut markkinoilta. En ole asiaa tutkinut, mutta voi olla että tällä hetkellä myynnissä ei ole metsätalouskäyttöön hyväksyttyä myyränsyöttiä. Tämä on kuitenkin eri asia kuin se, että syöttien käyttäminen olisi ”kiellettyä”.

    jees h-valta

    Kaikenlaisten luontoon kylvettyjen myrkkyjen tai edes sen tapaisten johdannaisten käyttö on aivan turhaa ja vaarallista leikkiä.
    Kun se ihmisen ravinto pohjautuu luonnon antimiin niin pellosta kuin metsästä ja niiden alapuolisista pohjavesistä.
    Missään nimessä metsänkasvatus ei tarvitse minkäänlaisia myrkkyjä ja lannoitteetkin hyvin varovaisina määrinä.
    Ettei niitäkään turhaan rehevöittämään vesistöjä.

    Kurki

    Nythän ei ole mitään myrkkysyöttiä kaupoissa tarjolla metsissä eläville myyrille. On vain hiirille ja rotille kalliita myrkyssä liotettuja kaurahiutaleita. Kyselin tuota tehoainetta ( että itse tekisin kaurahiutaleista myrkkysyöttejä) Berneriltä, joka näitä hiiren ja rotan myrkkysyöttejä valmistaa, niin sieltä sain tiedon että metsämyyrille ei näitä tyotteita saa käyttää. Itse menneinä vuosina käytin näitä kaurahiutaleita, mutta syöttäminen tuli liian kalliiksi ja lopetin, sillä syöttäminen kesti ja kesti ja jatkui kuukausia ja vaikutti siltä ettei niissä ollut mitään tehoa. Nykyisin pyydän myyrät ja talvella sitten tarkistan onko vielä hengitysaukkoja.

    Polle-Olle

    Tässä ketjun aloittaja. Kiitos vastauksista! Tuli hyvää tietoa myyriä myöten. Kukaan ei kuitenkaan kunnolla vastannut kysymykseeni siitä onko heinäys vain ”isäntälinjan” metsänomistajien hommia, vai tehdäänkö sitä ja myyrien pyydystystä
    myös suurmetsänomistajien, kuten UPM :n istutuksilla.

    tamperelainen tamperelainen

    Suurilla yhtiöillä parempi uudistuksen suunnittelu, mätästys-ojitustyö,istutustyö ja taimien laatukin kuin keskimäärin yksityisillä.Näistä lähtökohdista heinäystä tarvitaan vähemmän.

    jees h-valta

    Ja jonkun kohdan tukehtuminen vatukkoon ei heilauta sitä eikä tätä.
    Ei kannata satsata jos alat muuten hyvässä ”hapessa” että pääpiirteittäin kasvu onnistuu. Ne vatukot kituuttaa perästä.

    Kurki

    Suurilla yhtioillä, joilla on paljon metsäpinta-alaa kuten Metsähallituksella on vastaavasti sitten suuremmat riskitkin siihen, että puu kasvettuaan 70 vuotta ei kelpaakkaan tukiksi.
    Tässä lähellä on 3000 ha Metsahallituksen metsiä ja kaikki on uudistettu viime sotien jälkeen. 1950–60-luvuilla aukkohakattiin ja uudistettiin vanhoja metsiä kulottamalla ja istuttamalla paljasjuurisilla männyntaimilla. Kulotus oli virhe, koska enimmäkseen kuivahkoilla sorikko-moreenipohjilla on vähän typpeä ja jo 35 vuoden iässä mäntyjen kasvu ja eritoten pituuskasvu hiipui. Ja vaikka istutustiheys oli 1,7 m silmään taimien kuoleminen oli sitä luokkaa että taimikot jäivät harvoiksija paha oksarypäs ja latvahäiriöt tuli juuri ensimmäisen tukin kohdalle ja lisäksi suurin osa taimista kasvoi lengoiksi. Taimikot kasvoivat sitten harvassa, eikä siellä käyty metsämyyrien aiheuttamia latvahäiriöisiä taimia sahailemassa yksilatvaisiksi tai katsomassa että lumen kallistamat taimet olisi käännelty suoraan joka kevät. 15 vuotta sitten nämä jo kerran harvennetut metsät lannoitettiin typellä ja sen näki jo yhden kesän jälkeen, kuinka latvus tuuheni ja väri tummui ja alkoi pituuskasvukin.

    Kurki

    Viimen keväänä kelirikon (miksiköhän) aikana näitä lannoitettuja kankaita sitten harvennettiin viimeisen kerran. Seuraava hakkuu ehkä 15 vuoden kuluttua on sitten päätehakkuu. Kun viime talvi oli roudaton ja kevät märkä, niin ajokoneiden ajourat olivät sitten karmeita 0,5 syviä vellihautoja joita kankaat ovat nyt täynnänsä. Onneksi mänty ei ole niin arka laholle kuin kuusi vioittuneille juurille. Puiden välit ovat nyt 5-10 metriä ja kokoa n. 20 m ja rinnan korkeudelta 25-40 cm. Kasvu on kova, joten voitaneen olettaa, että päätehakkuussa puut ovat keskimäärin 1 m3 kokoisia.
    Kun hakkaaja ei näe puuta kuin yhdestä suunnasta ja lenkoja ja susipuita on suurin osa, niin hakkuussa lähtee samassa suhteessa myös hyviä tukiksi kelpaavia puita. Edeltäkäsin leimaus olisi tietenkin säästänyt nämä paremmat puut, mutta kun nykyään suurissa firmoissa ei harrasteta sellaista kuin leimausta. Itse leimasin viime talvena oman 6 ha harvennusleimikon nauhoilla. Kasvamaan jäi ainakin kaikki parhaat puut ja tietenkin huonompiakin,sillä eihän aukkoja tässä hakkuussa ollut tarkoitus tehdä.

    Kurki

    Kun tuossa kesän alussa kävin kävelemässä näillä Metsähallituksen harvennuksilla ja arvioin jätettyjä puita, niin täytyy sanoa, että harvassa ovat tukkipuut.
    Suurin osa puiden ensimmäisestä tyvitukista menee selluksi oksaisuuden ja lenkouden takia.
    Sama tilanne oli kilometri päässä metsähallituksen hakkuista UPM:llä. Nuo 1950-luvun aukot oli nyt järeytyneet tukkikokoon ja toinen harvennus suoritettiin toissa kesänä ja syksynä. Hakkaaja valitteli, että yhtään tukkia ei tule, vaikka puut ovatkin tyvitukin matkalta tukkikokoa, sillä ovat oksaisia ja lenkoja. Kun katselin puukasoja niin järeää oli satojen kuutioiden kuitupuupinot ja puolikymmentä suoraa tukkiakin ojan päällä vieressä.
    Suuret yhtiöt eivät tehneet heinäystä, ei tarkastaneet taimikoita että että puut kasvaisivat suoriksi ja että olisivat riittävät tiheitä. Eivät pitäneet sähköisiä hirviaitoja. Eivät välitäneet myyrätuhoista, evätkä pyydä myyriä koskaan,
    ja jälki on sitten sen mukaista. EI TULE PÄÄTEHAKKUUSSA TUKKIA.

    partiopoika

    Näkisin että heinän perkaaminen on välttämätön jos meinaa saada kunnon tamikon. Itse olen känynyt tänä kesänä yhdeksän hehtaaria läpi tehden lähinnä reikäperkausta; käsin, raivausveitsellä ja -sahalla – hiki on virrannut vaikka ei hellettä ole pahemmin olluttkaan. Nyt meinasin alkaa tekemään paikkaistutuksia aukkopaikkoihin. Ensin raivasin kaiken saniaisen, juolavehnän ja vadelman rehevistä aukoista pois, jonka jälkeen myrkytin ne. Nyt pitäisi tehdä siirtoistutuksia, mutta kauanko pitää antaa myrkytyksen vaikuttaa? Eli voiko istuttaa päivän, viikon, kuukauden vai talven jälkeen aukot?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)