Keskustelut Metsänhoito Noviisi kyselee taimikonhoidosta

  • Noviisi kyselee taimikonhoidosta

    Kuusikymppiseksi elin, ennenkuin minusta tuli vielä istutustaimikonkin hoitaja. Tapana on ollut hommani hoitaa, mutta nyt pukkaa jo stressiä. Kuusitaimikko istutettiin vuosi sitten keväällä kaivinkoneella möyrittyyn 2,5 hehtaarin aukkoon. Hyvin lähtivät kasvuun, mutta jo loppukesästä varsinkin heinäisemmillä reunoilla alkoivat olla hukassa. Merkkailin nämä ruohoalueen taimet viime syksynä. Niiden kanssa ei ole hätää. Kasvavat hyvin ja löytyvät kyllä syksylläkin jotta saa heinättyä. Mutta kivikkoisilla alueilla, joilla taimet viime syksynä olivat paljaalla mullalla, on vatukko tänä kesänä yllättänyt. On niissä taimissa hakemista, toivottomalta tuntuu. Virkeiltä silti näyttävät olevan vattupuskasta löytyneetkin. Panen toivoni loppusyksyyn, jospa vatun lehtien karistua vihreät taimet erottuis paremmin.
    Mutta sanokaas nyt alan ihmiset, heinäyttävätkö suurmetsän omistajatkin tosiaan kymmenien hehtaarien taimikkonsa? Vai luotetaanko siihen, että kyllä ne sieltä nousevat. Kuten luonnontaimetkin siemenestä asti pärjäävät omillaan. Metsälehden lukemisen jälkeen on aina syyllinen olo. Ei numeroa, etteikö patisteta kaupunkilaismetsänomistajaa iloisesti heinäämään, raivaamaan, heinäämään…

  • Timppa

    Omien kokemusteni mukaan heinäongelman perussyy usein on, että metsä on ollut liian harvaa ja siihen on jo valmiiksi kehittynyt heinäkasvisto, joka suotuisissa oloissa sitten räjähtää kasvuun.

    Meillä on hakattu muutama kymmen hehtaaria sakeita OMT-kuusikoita (puuta 350-400 m3/ha) eikä niissä ole ollut mitään heinäämistarvetta kunhan vain on heti hakkuun jälkeisenä keväänä istutettu ja tietysti kunnolla muokattu. Jostain syystä vattuakaan ei ole liiemmin esiintynyt.

    Vattu kyllä saattaa putkahtaa esiin sankankin kuusikon hakkuun jälkeen. Normaalitapauksessa useimmat taimet kyllä selviävät sieltä pienellä viiveellä. Hirvet meillä muuten syövät vatttukasvustoja ja auttavat siten taimien selviämistä.

    Heinän kasvun vastapainona on kyllä usein se, ettei vesakkoa synny. Varhaisperkaan juuri 7 vuotta sitten istutettua taimikkoa, jossa heinää on muutama lämpäre. Niillä ei juurikaan ole vesakkoa. Vasdtaavasti muilla kosteilla kohdilla on aivan tolkuttomasti koivua. Olisi kyllä kamala työ, jos sen päästäisi kasvamaan hallitsemattomasti. Nyt homma vielä käsissä.