Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 194)
 • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

  Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

  Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

  Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

  Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

  Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

  http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

 • Planter

  ”Kuuluuko ”erään perikunnan taimikko ” hirvitalousalueeseen , jossa hirvikannan tavoitetaso(riistaneuvoston hyväksymä) on 5/1000ha?”

  Kyllä kuuluu ja on rhy:n tiedossa. Toisaalta turha tällaisista on enää ilmoittaa, ei hirvien ampuminen enää auta, kun taimet on syöty. Pitäisi ennakoida, niin kuin sidosryhmät varoittivat.

  Näille vaan ei voi tehdä mitään. Pitäisi putsata kaikki pois ja istutattaa uudet, mutta ne syödään heti pois. Nämä jäävät ikuisiksi raiskioiksi.

   

  Metsä-Tyyppi

  Suorittava porras kirjoittaa näin:

  Pyyntiluvat ovat vielä tällä hetkellä jakamatta seurueiden kesken.

  Minä olin luullut, että lupia haetaan 30.4 mennessä. Onko nyt siis jossakin joku sisäpiiri, joka jakaa luvat ennen kuin niitä on edes haettu??

  jees h-valta

  Tämä herr suorittava suorittaa lähinnä sitä samaa jota on varmasti oppinut jo ammoin metsästäessään niitä hirviä seurassaan.

  Nykytoiminta ei edes viittaa enää metsästykseen vaan hän on lähinnä jostain kumman syystä ottanut tämän palstan propakandan jauhamispaikaksi. Tyyli on muuttunut senverran oudoksi että saatan uskoa ettei ole edes saman henkilön nikki enää. Tiedä sitten kuinka monta saa Metsälehden siunauksella samalla nikillä kirjoittaa.

  suorittava porras

  Riistanhoitoyhdistyksen sisällä seurueet neuvottelevat keskenään pyyntiluvista ja niiden jakamisesta. Ei siis sen kummemmasta sisäpiiristä ole kyse .  Esim. meillä rhy=yhteislupa-alue , jonka metsästyskäytännöistä neuvotellaan ennen varsinaista luvanhakuprosessia ja metsästyksen alkaessa sekä jahtikauden puolivälissä . Näin saadaan tilanne pysymään hallinnassa ja metsästyspainetta suunnattua sinne , mihin kuuluukin .

  Visakallo

  Saattavat siellä hirviporukan voimalla vääntää juttuja tänne. Käyttävät samaa konetta, mutta kirjottajat vaihtuvat. Se selittäisi kirjoitustyylin muutokset.

  suorittava porras
  • Visakallo voi ruksata ne päihteet listaltaan. Samoin laajemman kirjoittelijajoukon.

  Kun humala on synnynnäistä ja sukujuuret savosta , on tulos tämä ?

  Rupeaa näköjään joillakin menemään kahvit rinnuksille , kun aletaan kirjoittelemaan asiaa.Tarpeet löytyvät kokemuksesta ja googlesta. Ei ole tarvetta säveltää .

  Anton Chigurh

  Täältä löytyy yhden nimimerkin takaa parikymmentä professoria, dosenttia, tohtoria ja muuta erikoisa siantuntijaa. Samaa nimimerkkiä pystyy käyttämään käytännössä rajaton määrä eri henkilöitä.

  Eikä tarvitse käyttää samaa konetta.

  Visakallo

  Anton on oikeassa. Näinhän se tosiaan onkin. Riittää kun tietää tunnukset. Olenkin joskus ihmetellyt, miten suorittava on ehtinyt samaan aikaan pöllinteon lomassa niinkin paljon viestittelemään. Ainakin meikäläisen päivätyö on sen verran hektistä, että viestittely jää pakosti vain vapaa-aikana tehtäväksi.

  jees h-valta

  Pakko tämä on itekkin ollut aamuistaa ja iltaistaa kun päivätyö yksintehden isossa liikkeessä ei paljon aikaa enää tarjoa tänne kirjoitteluun. Mutta moton puikoissa on opittu käteväksi huomaan. Yhdellä kädellä ”joystikkiä” ja toisella hirvipolemiikkia. Tosi tuo että voinhan minäkin myös työmaan konelta tunnareilla shättäillä joten voihan ne olla vaikka kymmenen ihmisen takana. Ja kummastuttaa myös aika laaja tietämys riistahallinnon kuvioista suorittavalla. Vaikka kovasti tavishirvestäjää muka ollaankin. En usko tuohon perehtyneisyyteen koska tavishirvestäjä uskoo yleensä juuri sitä mitä jahtipäälliköltä irtoaa. Ja se on juuri sitä mitä hänen sattuu olemaan itelleen edullisinta kertoa. Näitä on viimeksi viime syksyn kotikamaroilla riittämiin kuulunut miten asioista haastellaan. Aina se syy kaikkeen löytyy juuri seuraavasta portaasta eli paikallisriistahallinnosta ja jos vielä enemmän mahtipontisuutta jutuille kaivataan niin on taistelu Luken kaas. Tietenkin lupia lisää mukamas yritellen.

  Planter

  Ehkä tässä vaiheessa voidaan lopullisesti paljastaa tämä, sanotaan vaikkapa”riistapäälliköiden päivystysrinki”. Aiemminkin siitä jo tuli vihjaistua. On ihan ymmärrettävää, että ko organisaatio haluaa seurata, ettei metsänomistajien hirvikeskustelu ”lähde lapasesta” ja halutaan korjata mahdolliset asiavirheet, jos sellaisia tulee. Sen olisi kyllä voinut tehdä ihan organisaation nimissä. Näin tehden tuli heti mieleen, että pussissa ei ole puhtaita jauhoja.

  Eräs tuttava tekee gradutyötä aiheesta, jossa osana on, miten sosiaalista mediaa käytetään mielipiteiden muokkaukseen.  Annoin syksyllä hänelle vinkin, että tämä ”suorittava porras” olisi sopiva kohde seurata, miten meitä yritetään ohjailla. Hän seurasi muutaman kuukauden päivittäin tätä viestintää. Siitä sitten kehkeytyi pienimuotoinen mielenkiintoinen projekti, joka vei minutkin täysin mennessään.

  Sitä kautta opin itsekin tulkitsemaan viestejä oikein ja selvisi monta asiaa.
  Esimerkiksi, että Luken hirvimääräarviot eivät pidä paikkaansa ja monia asioita on vääristelty lähtivät itseasiassa ”rivimetsästäjä suorittavan portaan” viestien tulkinnasta.

  Näytin näitä keskusteluketjuja myös tuntemalleni kokeneelle metsästäjälle, rehelliselle yhteiskunnan tukipilarille. En kertonut sen enempää asian taustoista ja päivystysringistä. Kerroin, että meillä metsänhoito-keskustelupalstalla tulee aina takuuvarmasti eräs hirvenmetsästäjä heti linjoille sotkemaan asioita, kun puhe kääntyy taimikoiden hirvituhoasioihin.

  Näytin näitä keskusteluketjuja, lueskeltiin niitä yksi ilta.  Kaveri puhisi kiukusta monta kertaa. Ensin epäili dementiaa, kun tuo kirjoittaa ja toistaa samaa asiaa jatkuvasti. Tuohtui perusteellisesti, kun luki, että riistakolmioilla olisi mukamas vain ”viihdearvo”. Hän piti asian tärkeydestä pitkän esitelmän. Riistakolmioihin käytetyn talkootyön arvo olisi vuositasolla puolen miljoonan euron luokkaa, jos käytetyille työtunneille laskettaisiin edes mininipalkka ja työ sentään vaatii ammattitaitoa ja kokemusta.

  Lopulta hän oli varma, että kyseessä ei ole lainkaan metsästäjä, vaan jokin ”hirvipoika”, kun noin kummallisesti käyttäytyy. Ehkä eläinaktivisti, joka esiintyy metsästäjänä mustamaalatakseen metsästäjien mainetta metsänomistajille. Eli ”kettutytön” vastine, hehän mustamaalasivat turkistarhaajia. Hirvipoika on lukenut jonkin metsästysaiheisen kirjan ja googlettanut itsensä metsästäjäksi. (oli kyllä hauska tulkinta, ei tullut itselle mieleen)

  Tehtiin vielä yhdessä koe. Laitettiin testiviesti linjoille.  Muutama minuutti meni ja vastaus kilahti viestiin. Keskustelupalstan käyttäytymissäännöt estävät kirjoittamasta mitä tämä metsästäjä  kommentoi.

  Meillä oli täällä keskustelupalstalla nimimerkki ”arto”. Hänen ammattitaitonsa kehittyi lopulta aivan uskomattomaksi. Hän oppi teroittamaan peltisen raivaussahan terän niin hyvin, että sillä sahasi koko viikon yhdellä teroituksella, kaksi hehtaaria päivässä. Kun joku uskalsi olla eri mieltä, hän totesi, ettei häntä täällä ymmärretä ja uskota, joten on paras siirtyä keskustelemaan muualle, niiden kanssa, jotka oikeasti ymmärtävät asioita.

  Tämä ”suorittava porras” kuuma linja, on kääntynyt itseään vastaan ja tehnyt ”artot”.

  Toisaalta se oli hyvä, sillä sitä kautta on selvinnyt moni epäkohta.

  Olisiko tässä nyt paikka harkita samanlaista liikettä kuin ”arto”.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 194)