Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 194)
 • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

  Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

  Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

  Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

  Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

  Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

  http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

 • jees h-valta

  Tässä vielä suuri epäsuhta kun parempi olisi että ne tihentymätkin olisi pohjoisen suomen ”etu” eikä kuten nyt että vilkkaan liikenteen etelä-suomi saa noita raskaita tuholaisia ennätysmääriä riesakseen. Kaikki pois täältä ja raja kapeimpaan suomen kohtaan ja sen pohjoispuolella pitäköön metsästysturismia vaikka ympärivuotisesti.

  suorittava porras suorittava porras

  Kovasti pidettiin riistaviranomaisia syypäänä hirvikannan suuruuteen . Kuten viimeaikaisista päivitetyistä tiedoista ilmenee ei kyseinen taho aivan tarpeeton ole .  Metsästäjät yksinään eivät pysty hallitsemaan kokonaisuuksia .

  Riistahallinto on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta asettanut hirvien tavoitetiheydet alle 3/1000ha tasolle ja metsästäjiltä saadun osin ristiriitaisen havaintoaineiston perusteella kehottanut hakemaan riittävästi pyyntilupia. Tämä oli odotettavissa eikä mikään yllätys . Oli vain odotettava tulosten valmistumista . Nyt ne saatiin ulos edellisvuosia aikaisemmin .

  Annettujen suositusten toteuttaminen tulee aiheuttamaan jossakin kovasti päänvaivaa , kun aiempiin vaatimattomampiin ohjaustoimenpiteisiinkaan ei ole pystytty reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla . Hirvikannan verotuksen ohjaaminen naarasvoittoiseksi on osoittautunut hankalaksi ellei peräti ylivoimaiseksi . Yli 60%:n naarasosuus kaadettavista aikuisista hirvistä hirvitalousalueen kokoisella alueella voi olla liian vaikea rasti .

  Uho siitä , että jossakin kannan tavoitetaso on 5/ 1000ha , oli melkoisen ylimitoitettua . Vain puolentusinaa hirvitalousaluetta oli määrittänyt hirvikannan tavoitetasoksi yli 4/1000ha  . Kokonaisuutta  ajatellen näillä poikkeavilla alueilla ole juurikaan merkitystä . Huomattavasti isompi asia on hirvien täysrauhoitus kolmessa pitäjässä Pohjois -Karjalassa.

  Tuoreista verotussuunnitelmista käy ilmi , että korkeammat tiheystavoitteet ovat edelleen voimassa samoilla hirvitalousalueilla , kun edellisellä kaudellakin .

  Planter Planter

  ”Metsästäjät yksinään eivät pysty hallitsemaan kokonaisuuksia”

  Suorittava porras on sanonut olevansa tavallinen rivimetsästäjä, joka ei siis pysty hallitsemaan kokonaisuuksia.

  ja heti alkaa puhua kokonaisuuksien hallinnasta.

  ”Kokonaisuutta ajatellen näillä pikkeavilla alueilla ole juurikaan merkitystä . Huomattavasti isompi asia on hirvien täysrauhoitus kolmessa pitäjässä Pohjois -Karjalassa”

  Miksi tavallinen rivimetsästäjä arvostelee itseään ja puolustelee ”pomojaan”?

  jees h-valta

  Suorittava sepittää vain sepittämisen ilosta ja kuvittelee että tavallisen rivimetsästäjän kusetus yltää kautta valtakunnan kun se kerran toimii kylän metsä”kermallekkin”. Voin vakuuttaa että nyt on suuntaa alettava löytyä tai valtakunnan politiikan on puututtava tähän hallinnollisilla toimilla. Metsätalous on nyt silmäteränä tälläkin hallituksella mikä luonnollista onkin nyt. Joten häiriköt laitetaan varmasti kuriin. Pienemmistäkin asioista on nyt lyöty ”hilat kii”.

  jees h-valta

  Mutta on suorittava jo lakannut kiistämästä että kyse on nimenomaan suorittavan metsästysportaan kusetuksesta. Ennenhän tuo on ollut aina vain riistahallinnon vika. Vaikka monet kerrat asia on sieltä tarkistettu. Ei se ennenkään ollut kuin yhden puhelinsoiton takana sekään tieto. Kun nyt ihannoi tuota sähköistä ilmoitusmenettelyä ja sen nopeutta. Yhtä nopeasti ne asiat on ennenkin sinne saatu. Ainakin riittävän nopeasti. Mutta vaikea sitä on paikallisen riistahallinnon enempää lupia myöntää kun niitä on haettu. Ja kun ei haettu edes nk. pankkilupiakaan vaan lopetettiin parin tyhjän vedon jälkeen koko metsästys.

  suorittava porras suorittava porras

  Korjaan edellistä kommenttiani sen verran , että ainoastaan neljällä hirvitalousalueella maassamme hirvikannan tavoitetiheydeksi on astettu yli 4/1000ha taso :

  UU2   5,5/1000  , UU3 4,5  /1000 , VS2  5,75/1000 ja VS3   4;75/1000ha.

  jees h-valta

  Mitä hiton merkitystä sillä on mitä tavoitetiheys on metsästykselle ollut jos sitä ei pyritä edes noudattamaan noilla järjettömillä määrilläkään. Kun nyt on ollut kyse siitä ettei mikään tavoite ole toteutumaan päinkään.

  koillis lappi

  Meinaako harjavallan mies että täällä ei ole taimikoita tuhottavana.Varmaan hehtaareissa enempi kun teillä.Jaksamista sinne,me täällä tapamma omat hirvet ja yritellään pärjäillä taimikoiden kanssa.Aina siinä onnistumatta.

  Planter Planter

  Uho siitä , että jossakin kannan tavoitetaso on 5/ 1000ha , oli melkoisen ylimitoitettua .”

  Kiertelin vähän naapureidenkin taimikoissa katsomassa mitä 5/1000 ha käytännössä tarkoittaa, onkohan se ylimitoitettua ”uhota”?  Kyllä kantaa olisi pitänyt leikata jo aikasemmin.

  Linkissä muutama kuva erään perikunnan taimikoista, ison kuvan alla olevat pikku kuvakkeet avautuvat klikkaamalla.

  http://aijaa.com/pyrAEy

   

  suorittava porras suorittava porras

  Kuuluuko ”erään perikunnan taimikko ” hirvitalousalueeseen , jossa hirvikannan tavoitetaso(riistaneuvoston hyväksymä) on 5/1000ha?

  Tulevana syksynä kannattaa tuoda kuvissa näkyvän kaltaiset tapaukset rhy:n tietoon.Pankkilupia annetaan ensisijaisesti seurueille , jotka ovat  tehneet eniten havaintoja ja joiden jahti on sujunut ripeästi . Mahdolliset vahingot liikenteessä ja alueen metsissä lisäävät mahdollisuuksia saada lisälupia käyttöön . Niistä päätetään jahdin edettyä ajallisesti puoliväliin eli marraskuun aikana .

  Pyyntiluvat ovat vielä tällä hetkellä jakamatta seurueiden kesken . Pikaisesti riistanhoitoyhdistykselle toimitettu vahinkotieto vaikuttaa pyyntilupien jakoon seurueiden kesken . Ei kannata jättää sitäkään mahdollisuutta käyttämättä . Muuten luvat jaetaan seuruekohtaisesti edelliseltä jahtikaudelta kertyneiden havaintotietojen perusteella .

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 194)