Keskustelut Metsänomistus Onko metsä järkevä sijoitus ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 61)
  • Onko metsä järkevä sijoitus ?

    Ostin elokuussa Varsinais-Suomesta n. 13 ha pienen tilan joka on käytännössä kokonaan päätehakkuu kypsää. Maksoin tilasta 133.900,- kun tähän lisätään varainsiirtovero, lainhuuto ym kulut kokonaishinta on noin 140.000,-. Tein 7 ha päätehakkuun josta lähti 2800 mottia puuta ja sain hakkuutuloa 138.000,-. Tästä peritään 20% veroa ja käteen tulee kuun lopussa n.110.000,-. Kokonaisuudessa tästä menee veroa noin 11-12% eli saan uudistamiseen rahaa ensi vuonna reilun 10.000,-. Tämän lisäksi minulle jäi vielä pystyyn 5 ha?. Mitä raati on mieltä, onnistuinko kaupassa?

     

     

  • Jätkä

    Kauppa oli ihan ”vanhan kaavan mukainen”. Noin ne tehtiin ihan säännöllisesti, ainakin jos ostajana oli metsäammattilainen – ei siis mehtämiäs.

    Onnittelut hyvästä kaupasta, jatka samaan tyyliin.

    PS: Kuinka suurent korko-odotukset latasit laskemiisi ennen kaupantekoa? Oliko EXEL-taulukot kovassa käytössä?

    Visakallo Visakallo

    Myyjäkin on kauppaan varmasti ihan tyytyväinen.

    jees h-valta

    Onhan tuo jo riittävän järkevä sijoitus. Eipä nykyään enää juuri parempaan pääse. Minunkin alkuun metsätilallisena sujui vielä kovilla katteilla mutta nyt jo pitää tyytyä niukempaan tuottoon. En tiedä sitten kun nyt ostin 15ha:a ja maksoin noin puolet tuosta aloittajan esimerkistä mutta myös päätehakattavaa oli vain hiukan yli puolet alasta. Eli saan aikaa myöten hakatessani (en koskaan sipaise heti kaikkia) lähes saman verran kuutioita kuin aloittaja. Mutta minulla jää nuorta ”reserviä” enemmän. Metsävähennys on hyvä syy myös ostella.

    Puuki

    Hyvät kaupat varmaan molemmin puolin. Maksoit siis vähän yli 3300 €/ha tähän mennessä.

    Paljonko ja minkälaista puuta jäi pystyyn ?

    Näätä

    Onneksi olkoon! Tietämättä sen tarkemmin taustoja ja sitä minkälaista tuo jäljelle jäänyt 5 ha on puuston ja suhteellisen arvokasvun osalta, olet toiminut tähän asti juuri oikein. Heti kauppojen tekemisen jälkeen vaan reilulla kädellä puuta nurin sieltä loppupäästä ja se raha poikimaan.

    Minulle särähtää korvaan tuo lause: ”eli saan uudistamiseen rahaa ensi vuonna reilun 10.000,-”. Tässä kohtaa kannattaa painaa hieman jarrua ja pohtia missä tuo raha tuottaa parhaiten. Uudistaminen totta kai tulee tehdä, mutta pohdittava on, että millä panoksella ja saako siinä säästetyn rahan tuottamaan paremmin jossain muualla. Virhe on ajatella niin, että uudistamiskustannukset ovat jollain tapa osaa päätehakkuutuloa, näinhän ei ole ja tuo ajattelutapa lienee periytynyt historiasta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Onnittelen lämpimästi onnistuneesta kaupasta.Nykyisin harvemmin saa omiaa lähellekään pois alle 10 vuodessa,teidän tapauksessa läheltä liippaa.Tämmöinen kauppa sitoo suhteellisen vähän rahaa ja jos loputkin katistelet saat mukavasti rahaa seuraavaan tilakauppaa.Moni ei uskalla ostaa metsäistä ”kallista” tilaa,vaan halvan maapohjat näkyvissä olevan,sitten valittaa ettei 20 v ole kuin kuluja ollut.

    Puustoinen tila saattaa yllättää ,mieluiten tervettä puuta arviota enemmän.Taimikko valtaisen puusto ei yllätä ja rahat joskin pienemmät ovat vuosikymmeniä siinä kiinne.Arvo tietenkin nousee,mutta usein ei pysty seuraavaa ostamaa,koska pääoma on sidoksissa ”maassa.”Turposiko Arskan puukauppa ja saitko tilan ostettua ilman välittäjää vapailta markkinoilta?.

    Timppa

    Minä laskin tilanteen seuraavasti:

    Sinulla  on metsävähennyspohjaa 0,6×140000=84000, mutta et pysty hyödyntämään kuin 0,6×138000=82800.  Verotettavaa tuloa  syntyy 138000-10000-82800=45200 eli vero 13600.  Siis rahaa menee 140000+10000+13600=163600 ja tuli 138000 (korkoja ei huomioitu ja oletettiin veroprosentiksi 30. ).  Siis rahaa sitoutui 25600.   Kyseessä selvästikin hyvin kasvava pohja, joten hinta edullinen.  Rahoja ei toki saa heti pois, mutta kasvavat varmasti hyvän koron.

    Näädälle sanoisin, että sellaisilla pohjilla, joilla puuta on 400 m3/ha, tulee tehdä kaikki voitava, jotta maapohjan kasvukyky saadaan täysmääräisesti heti käyttöön.

     

    Uppo

    Ei ole kukaan vielä ehdottanut että hakkaisi  loputkin pois ja sen jälkeen möisi  maapohjat pois.

    Ja sen jälkeen kalastelemaan seuraavaa tilaa.

    Arska

    Kiitokset mielenkiitoisista vastauksista. Ehkä näiden tilojen kanssa puljaamisessa on se hienous että asiaa voidaan lähestyä monelta kannalta. Minä etsin hyväpohjaisia puustoisia tiloja koska minulla ei ole pääomia sitoa näihin. Kokemukseni mukaan tila-arviot on sitä enemmän pielessä mitä enemmän siellä on puuta. Harvoin törmää  kuvioon jossa on arvion mukaan puuta yli 400 mottia mutta esim. 2014 tein 1,9 ha aukon josta lähti 1130 m3. Muuttujia on paljon ja jokaisesta kaupasta yritän oppia jotain uutta.  Exeliä käytän lähinnä vertailuun puukauppojen hintojen osalta. Edellinen leimikko tehtiin tammikuussa hinnanmuutos elokuuhun oli 11,3%. Aika merkittävä on talvileimikon ja kesäleimikon hintaero. Omaa arviontikykyä kehitän vertaamalla kuviokohtaisia muistiinpanoja ja motolistoja jos ne on saatavilla.

     

    Visakallo Visakallo

    Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta juuri nyt metsätalouden jatko näyttää Suomessa huonommalta kuin koskaan aikaisemmin, joten mennyt kehitys ei ole välttämättä tae tulevasta. Toivottavasti olen tässä asiassa pahasti väärässä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 61)