Keskustelut Metsänomistus Pakuri

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
 • Pakuri

  Merkitty: 

  Aika hassulta vaikuttaa tämä pakurisienen kasvattaminen. Sitähän markkinoidaan kovasti. Markkinat olisivat kuulemma Aasiassa valtavat.

  Portimolla olisi tuhansia runkoja puronvarren heikkotuottoista hieskoivikkoa, joka sopisi aiheeseen. Ja ois niitä vaikea hakatakin kuitupuuksi.

  Onkohan niin, että parhaat katteet tehdään sillä, että hyväuskoisille isännille myydään äärettömän kalliita ymppitappeja. Pakurin kilohinta on siinä 40 euron paikkeilla mutta mistään ei ilmene onko kysessä verollinen vai veroton hinta.

  Kuiva pakurihan on portimon kokeilun mukaan aivan hötyä. Melkein painotonta. Vähän niin kuin saunan pesusienen kuivattaisi ja möisi. Ei kai siitä tuottoja jäisi muuta kuin välittäjälle. Saisi sitä sitten punnita.

  Pakurin viljelykurssejakin on kai pidettty mutta niissä ainoa oppi on se, miten kallis ymppitappi porataan koivuun.

  Pakurista on tehty salatiedettä, jonka taikureina ovat nämä ymppien kasvattajat. Miksei kukaan kouluta, miten itse kasvatetaan ympit ja hoidetaan koko ketju.  Miksei. Kunhan perehdyn aiheeseen pidän pikku koulutukset.

 • Tilley

  Olipa harvinaisen osuva kirjoitus! Raaka-aineen kasvattajalle jää tässäkin luu käteen (kuten puunkasvatuksessakin) ja jalostaja/tukkumyyjä vie voitot. Pakurissa veikkaan myös samaa ongelmaa kuin tulee visakoivussa olemaan tulevina vuosikymmeninä: ylitarjonta ja sitä myötä hintojen lasku.

  Puuki

  Viljellyn pakurin myynnistä menee vero.   Luonnon pakurin voi myydä verottomana, jos sitä joku uskaltaa ostaa.  Esim. Venäjällä myydään pakurijauhetta jossa voi olla esim . sahanpurua jatkeena ja kerätty ties mistä.   Keruupaikka pittää olla tiedossa. Pakuri kerää maaperässä olevat mahdolliset epäpuhtaudet itseensä. Totta että kuivattuna pakuri menettää jopa  2/3-osan painostaan ja myyntihinnastaan.   Jos kilon käävästä saisi 40 €, niin  kuivatettuna siitä saakin vain 13,30 € – verot .  Pakuria ei saa kerätä jokamiehenoikeudella.

  Menekki on hyvä ja luultavasti jatkuukin hyvänä koska markkinat on paljon suuremmat kuin visakoivulla.  Kiinalaiset yksistään ostaisi kaikki Suomessa kasvavat pakurit jos sitä kasvaisi täällä enemmän kuin nykyään (ja moninkertaistaisi niiden arvon pakkaamalla pieniin eriin) .

  Eipä tuosta kalliiden ymppitappien takia saa  kannattavaa hommaa kasvattajille, kun tarkemmin laskee. Ap:ssa  puhutaan asiaa.

  A.Jalkanen

  ”Ilman alkuperätodistusta satoa on käytännössä mahdoton myydä.”

  http://www.kaapaforest.fi/blog/2019/8/26/pakurin-viljely-usein-kysytyt-kysymykset-ja-vastaukset

  Ehkä tuo viljelypalvelun myyjä liioittelee alkuperätodistuksen merkitystä, mutta ainakin toimintaa aloittaessa sellainen voisi kannattaa hankkia. Samoin luomukeruualueen merkki. Voisi tehdä vaikka niin, että ostaisi alan yritykseltä pienelle koealueelle kokonaispalvelun, niin saisi alkuperätodistuksen omalle sienikannalleen, sekä tarkat ohjeet ja työvälineet ja työnopastuksen viljelmän perustamiseen. Seuraavat ymppäykset voisi sitten tehdä itse siitä samasta sienikannasta, jolloin alkuperätodistus on sama, ja pienellä alkuinvestoinnilla saa laajan viljelmän.

  Pitää muistaa, että sientä kasvava koivu ei enää kelpaa selluksi, vaan se menee energiapuuksi tai lahopuuksi. Sadon korjaamisen yhteydessä koivu kaadetaan. Kuitenkin pieniläpimittainen koivu (10-15 cm) on sienikasvattamona arvokkaampi kuin myytynä.

  En ole perehtynyt aiheeseen, mutta sienen siirtäminen puusta toiseen ei liene rakettitiedettä. Tarvitaan kaira jolla saadaan pakuripuusta tappi. Porataan terveeseen koivuun reikä johon työnnetään pakuritappi ja suljetaan reikä jollain aineella joka estää muiden sienten pääsyn reikään. Luonto hoitaa loput? Youtubesta löytyy videoita kun laittaa hakukenttään ”pakurin ymppäys”.

  Perko

  Alkuperäistodistuksen voi hakea Kauppakamarilta . Asia selviää kun soittaa tai katsoo ensin netistä.  Huijarit voi jättää välistä pois.EDIT

  A.Jalkanen

  Pakurin välittäjä tarvitaan ellei halua myydä itse loppukäyttäjälle. Edellä linkissä mainittu todistus sisältää dna-tunnisteen; siksi esitin että ostaa itselleen pienen määrän alkuperältään tunnettua sienikantaa ja monistaa sitten sitä.

  Toinen tuottoisa laji olisi matsutake eli tuoksuvalmuska. Sitä on koetettu myös viljellä Luken kokeissa.

  Jätkä

  A. Jalkanen:”Pitää muistaa, että sientä kasvava koivu ei enää kelpaa selluksi, vaan se menee energiapuuksi tai lahopuuksi. Sadon korjaamisen yhteydessä koivu kaadetaan. Kuitenkin pieniläpimittainen koivu (10-15 cm) on sienikasvattamona arvokkaampi kuin myytynä.”

  – Missä on sanottu, että sientä kasvava koivu ei enää kelpaa selluksi? Tosin energiapuuna ainakin Jeessi on kiskonut tukin hintoja energiapuistaan. kannattaisi varmaan alkaa käyttää Jeessiä bulvaanina huonolaatuisten – ja miksei hyvälaatuistenkin roskapuiden myynnissä. Hänellä kun se vaikuttaa niin tuottoisalta, että vaikka puolet antaisi Jeessin pohjattomaan pussiin, niin silti vielä tulisi hyvät kaupat.

  A.Jalkanen

  Jos pakurin korjuu tapahtuu harvennuksen kanssa samaan aikaan, silloin pakuriton osa varmaan kelpaa selluksi.

  Jätkä

  Kun Pakurikääpä on kopistettu irti koivun kyljestä, on meillä pakuritonta koivukuitua. Koivussahan saa olla lahovikaa suht paljon.

  Puuki

  Tyviosa jossa pakuri kasvaa ei kelpaa selluksi.   Tuosta alkuperätodistuksen saannista ; ymppien myyjät edellyttää melko ison erän hankkimista jotta takuuostosopimus syntyy. Sillä on kait haluttu turvata ymppien menekkiäkin.  Hyvä idea voisi olla luonnonalkuperän pakurien monistaminen kairaamalla tappeja pakuripuista ja tapittamalla uusia koivuja niillä.  Luomusertin saa metsälle, (jos ei ole lannotettu apupaskalla eikä muutakaan kemiallista touhua tehty) Metsäkeskuksesta anomuksella mutta sen valvonta kait maksaa ;  en tiedä miten paljon/vuosi. Jalostamalla pakurin kilohinta muuttuu ihan erilaiseksi, jos en väärin muista niin uutetun pakurin kilohinta on n. 1200 € .

  Jean S

  Minäkin tunnen ihmisiä, jotka ovat ostaneet ymppejä.

  Sen sijaan en tunne ketään, joka on myynyt pakuria jollekin.

  Kerran olen törmännyt itämaistaustaiseen pariskuntaan, joka yritti keräillä pakuria luonnonmetsistä kaikessa hiljaisuudessa ja kyseli minulta, missä sitä on.

  Onko joku keskustelijoista vielä tehnyt pakurilla konkreettisesti tiliä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)