Keskustelut Metsänhoito Parhaassa kasvukunnossa ….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
 • Parhaassa kasvukunnossa ….

  Merkitty: 

  Pakkohan se on uskoa että parhaassa kasvukunnossa olevat metsät avohakataan, kiitos yksityismetsälain muutoksen ja yksityistämisinnon.  Etelä- Suomessa havupuut kasvavat parhaiten ikäluokassa 40 – 60 vuotta.  Elikkä suomen parhaimmassa kasvukunnossa olevat metsät hakataan surutta aukoiksi. Kuutiomäärillä hehtaarikohtaisesti laskettuna tai kuutioina.

  Funteeraamisien paikka.

  **https://yle.fi/uutiset/3-12654749**

 • mehtäukko

  Maaseudun Tulevaisuus Nro 128 sivu 8:

  Metsät uudistetaan järeämpinä,- palattu vanhan lain mittoihin.

  Kumpaa uskotaan?

  A.Jalkanen

  MaasTullia.

  Tomperi

  Ylen uutisissa oikeat luvut. Mitenkä mehtäukko noita vertaa, eihän ylen uutisessa pätkääkään puhuta järeydestä?

  Jätkä

  Totuus on se, että kolmekin kertaa kannattaisi kasvatushakkuu tehdä. Puustoa kannattaa kasvattaa hieman pidempään nykyisen innostuksen vastaisesti  60 vuoden asemasta 80 vuotiaaksi, mutta se edellyttäisi väljennystä, että arvokasvu muuttaisi latvakuituakin vielä tukiksi. Kasvatushakkuilla pienennnetään puupääomaa, jolloin siinä ei ole niin pääomaa kiinni. Lisäkasvu on oikean harvennuksen myötä edelleen kovaa ja tukkiprosentti nousee joka vuosi. Voisi sanoa, että jos lisäkasvu on 10 kiintoa/v, tukkiosuuden kasvu voi olla 15 kiintoa/ v. Tosin kuidun määrä vähenee.

   

  Tomperi

  Minulle oli yllätys että yli 100 vuotiaat metsät kasvavat noin hyvin,  ja nimenomaan eurollisen kasvun takia. Kaikkein parhainta tuloa vai ?

  A.Jalkanen

  Uutiset eivät ole ristiriidassa keskenään vai ovatko Tomperin mielestä? Eihän 60-vuotiasta metsää yleensä vielä päätehakata. Paitsi Visakallon seutuvilla joutuu hyvän kasvupaikan kuusikon joskus päätehakkaamaan ettei mene ylijäreäksi.

  Rukopiikki

  Se että nyt parin vuoden aikana on hakattu hieman järeämpiä metsiä johtuu siitä että puun hinta nousi. Nyt on hakanneet sellaiset joilla on ollut metsiä odottamassa parempaa hintaa ja odotellessa ne on myös järeytyneet koko ajan. Säästömetsät on enimmäkseen nyt syöty. Kun hinta laskee niin hakkaavat sellaiset joilla on paha rahantarve pahasti keskenkasvuisia metsiä aukoksi ja se taas näkyy tilastoissa.

  mehtäukko

  ”…Vuosikymmeniä puiden kasvu jatkui, mutta tutkijoiden mukaan kasvun kultaiset vuodet ovat nyt jäämässä taakse ja nopeaa paluuta entiseen ei ole. Esimerkiksi nuoria puita on nyt jo paljon, mutta suurimman ikäluokan kasvun korvaajaksi silti liian vähän..”

  Eli jutun mukaan metsien uudistahti onkin ollut liian hidas. Jos olisi tehty toisin, nyt niitä ”nuoria puita olisi riittävästi”?

  Sitä kun aletaan vouhkasta hiilen ja muun pienhiukkasen perässä tarpeeksi, näköjään asiat kääntyvät ylösalaisin.

  mehtäukko

  ”.. Kun hinta laskee niin hakkaavat sellaiset joilla on paha rahantarve pahasti keskenkasvuisia metsiä aukoksi..” Jokainen taaplaa tyylillään, mutta tuollaisella ei ole mitään tekemistä terveen metsätalousyrittämisen kanssa.

  Puuki

  Parhaan kasvun iässä on paljon 02-03-khl:n metsiä Pohjois-Suomessa ja keskisessä Suomessa.  Mutta kasvu hiipuu, kun ei tehdä harvennuksia ajoissa eikä tarpeeksi paljon.

  Kun e-puun hinta nousee, niin myös sen myynti lisääntyy. Se kuuluu markkinatalouteen se.

  Melkoiseksi  yleistykseksi menee rukopiikin ”talousmatematiikka”.  Miksi rahantarpeeseen ei myytäisi hyvällä hinnalla vaan odotetaan sitä huonompaa hintaa ja sitten aukkoja kasvatusmetsiin.    Hyvällä hinnalla (mikä se olisi ja milloin seuraavan kerran?) kannattaa myydä kalikatkin pois .

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)