Keskustelut Metsänhoito Pieni palsta, itsekseen taimettunut, koivua pukkaa

Esillä 7 vastausta, 71 - 77 (kaikkiaan 77)
  • Pieni palsta, itsekseen taimettunut, koivua pukkaa

    On pieni ala, jota ei aikanaan uudistettu. Nyt ollaan tilanteessa, jossa on edelleen ruohoa ja pieniä kuusen taimia siellä täällä ja kaiken päällä on vahva koivutaimikko. Lisäksi on muutama paikka, jossa on vettä ja siihen lykkää leppää. Olisi siis tulossa ihan luomusekametsä.

    Maa on Hämeessä ja pohja on hyvinkin rehevää eli ryönää pukkaa 🙂

    Nyt sitten ihmettelen, että mitä tekisi.

    Vaihtoehto 1 olisi vain hissukseen harvennella pihlajat ja muut ryönät pois ja jättää siemensyntyiset koivut.

    Vaihtoehto 2 olisi raivata edelleen vaan tyhjäksi ja ährätä kuokan sekä lapion kanssa täydennysistutusta eli sitten olisi kuusikkoa tulossa. Menetettäisiin nyt ehkä 6-vuotias koivikko yms.

    Vaihtoehto 3 en tee yhtään mitään vaan kirjoittelen täällä ja käyn kerran vuodessa kuvaamassa tilanteen.

    Vaihtoehto 4 mikä ?

    Ala on siis luokka 1 ha eli ei kauheasti kannata rynnistellä, mutta jotain olisi mukava saada tuostakin ulos.

    Mitäs suositellaan?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oletettavasti täydennysistutus ei ole kovin kannattavaa, joten sitä suosittaisin vain silloin kun tiheyden lakiraja ei täyty. Karsinta sen sijaan lienee myöhemmässä vaiheessa hyvinkin kannattava toimenpide koivulla ja männyllä.

    Pete

    Kuten jätkä totesi, niin varsinainen pystykarsinta kannattaa vain valmiiksi hyvälaatuisissa metsissä. Ja tuskin niissäkään…

    Asia erikseen on sitten ”korjailu”, eli poikaoksan alkujen ja kaksoislatvojen tiputtelu jos sillä saadaan tyvi pelastettua perus tukkilaaduksi. Tämä voi olla hyvinkin kannattavaa (?)

    Timppa

    Jätkälle.
    Joskus niitä taimia syntyy. Joskus syntyy vatukkoa, saniaista tai heinää. Yleispätevää ohjetta ei voi olla. Metsänomistajan kannattaa tarkkailla vastaavanlaisten maapohjien tilannetta, joskin aina ollaan arvailun puolella. Vaikka meikäläisellä on paljon kokemusta ja havaintoja, niin ei voi kuitenkaan aina ennustaa lopputilannetta.

    Pete

    On hyvä, että Luke tutkii ja nimenomaan metsänkasvatuksen kustannustehokkuutta. Ammattilaisilla on sitten vastuu jalostaa tulokset käytäntöön. Tässä tulee olemaan valitettavasti se heikko lenkki. Pelkkä ”alue” ei riitä ohjeeksi päätöksenteossa. Lisäksi tulee huomioida pienilmasto, maalaji tarkasti, kuivatustilanne nyt ja tulevaisuudessa, hoitoketjun jatko ja toimenpiteiden ajoitus, kuvion korjuukelpoisuus sellaisenaan ja/tai yhdistettynä muihin saman alueen kuvioihin jne jne.

    Valitettavasti kustannustehokkaimpien ketjujen hahmottaminen vaatii teoreettista osaamista, kokemusta, jatkuvaa uteliaisuutta ja ennen kaikkea oikeaa asennetta. Liian usein joku näistä jää vajaaksi. Onneksi poikkeuksiakin on. Metsänomistaja voi itsekin olla huippu osaaja, mutta harvalla meistä kertyy sellaista volyymiä päätöksiä, että oikeasti voi sanoa jotain oppineensa…

    Hiluxmetsuri

    Hyvä, että tutkitaan. Toivotaan vaan,että tuloksilla on jotain käyttöä. Minä vaan pohdin, että tässä meidän konsensus-metsäbulkkiraaka-aineajattelun luvatussa maassa saattaa olla vaikea löytää käyttöä nykyisestä uomasta poikkeaville ajatuksille, olivatpa ne kuinka hyviä tahansa….

    Onneksi sentään omalla metsällään saa nykyään tehdä muutakin kuin olla pelkkänä raaka-ainetorpparina.

    Niinkuin tuossa jo aiemmin hyvin tuotiin esille, niin tässä metsähommassa on todella monta muuttujaa.

    Mukavaa toki olisi, jos maahamme syntyisi nykyistä laajakirjoisempi markkina metsästä saataville erilaisille puille. Tämä toisi metsänkasvatukselle erilaisia suuntauksia. Edelleen joku voisi kasvattaa monokuusisellua jos haluaa, mutta muitakin vaihtoehtoja mietittäisiin enemmän tosissaan kuin naurettavina kuriositeetteinä.

    Muutos alkaa ajattelun vapaudesta. Puhevapaushan melllä jo on, mutta kuka vapauttaisi metsän koko potentiaalin?

    koillis lappi

    Suomi on pitkä maa.Posio on etelä lapissa n.260m merenpinnasta.Lämpö meillä jotain 900/v.Kolme vuotta sitten tuli kesäkuun kymmenen päivän paikkeilla pakkanen.6-7 astetta maan pinnasta.Minullla paleltu kuusen latvat n.10 metrin korkeudelta.Koivikoissa selvisi paljon pienemmätkin kohti hyvin.Koivusta meilläpäin tule kuin kuitua tai halkoja.Itse suosin koivua sekä männyn että kuusen seassa.Lannoittaa,siellä missä tarvis ja kuivattaa soilla.Ottaa oman tilansa,mutta myöskin antaa jotain takas.

    koillis lappi

    Ihan alkuperäiseen kysymykseen palatakseni.Mikä on tavoite?.Jos metsän kasvatus niin kaivata kosteikkoon kunnon oja josta nostellaan muhkeita mättäitä istuttamiseen.Heinät ehkä jää vähä taka-alalle.Ja muu ala siten kun luoja sen on tarkoittanut.Raivaussahaa tarpeeseen ja tyyntä myrskyyn.

Esillä 7 vastausta, 71 - 77 (kaikkiaan 77)