Keskustelut Harrastukset Pohjavesi ja maanomistus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
 • Pohjavesi ja maanomistus

  Tämä aihe ei varmaankaan vielä ole ajankohtainen Suomessa, mutta ulkomailla monessa maassa on, joten asiaa olisi hyvä käsitellä jo nyt.

  Luonnollisesti kaikilla on perusoikeus puhtaaseen veteen, enkä usko että kukaan vaatii, eikä saisikaan vaatia, korvausta vedestä vaikka omistaisikin pohjavesialuetta, jos alueelle perustetaan kunnallinen vedenottamo. Mutta miten menetellään jos pohjavesialueelle tulee suuren kokoluokan vedenottamo kaupalliseen käyttöön, silloinhan muut alueen omistajat menettävät mahdollisuuden hyödyntää samaa pohjavesialuetta.

  Eikö saman pohjavesialueen muiden omistajien tulisi saada kompensaatiota menetetystä edusta, aivan kuten tuulivoimaloiden kohdalla?

 • r.ritva r.ritva

  Noinhan se menee.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Remien kuvaama tilanne on mielenkiintoinen. En tiedä onko maalaisjärjen käyttö näissä hommissa sallittu, vai menevätkö viranomaiset aina pykälien mukaan välttääkseen virkavirheitä. Kannattaisi ensiksi tarkistaa, että naapuritoimijoilla on ympäristöluvat kunnossa. Luvitusprosessissa kaiketi katsotaan alueen kaikki vesien pilaantumista tai muuta ympäristöriskiä aiheuttavat toiminnat.

  Ehkä kannattaisi vaatia oman kiinteistön osalta jäteveden keräystoimenpiteiden kohtuullistamista, ellei kiinteistöllä tapahtuva toiminta selvästikään vaaranna pohjaveden tilaa. Jos veden laatu on nyt kunnossa, ja toiminta ei ole alkanut äskettäin, silloin vaaraa ei ilmeisesti ole koitunut. Veden laadun seurantaa lähiseudun kaivoissa/vesistöissä kannattaisi tehdä kaikkien toimijoiden osalta. Se olisi halvempaa kuin ylimitoitetut ennaltaehkäisevät toimenpiteet, varsinkin mikäli ko. pohjavesialue ei ole esimerkiksi jonkun taajaman kannalta tärkeä vedenottamo tai varavesilähde.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Muistelen lukeneeni vähän aikaa sitten, että Lapissa evättiin jonkun yrityksen lupa vedenottoon sillä perusteella että alueella oli saamelaisten pyhä lähde tai vastaava.

  r.ritva r.ritva

  On hienoa havaita metsässä lähteitä.Itse yritän varjella.Kivasti pulputtaa pohjalta.Elukat käyvät juomassa.jne…Lähdekaivo ihan käyttökaivona.Ei mitään pumppuja.Vesi on kirkasta.Tulee kallion halkeamista tai alta.Välillä se ryökäle karkaa mutta aina palaa takaisin.Ennen kansa sanoi,että lähde suuttuu jostain niin kuivahtaa.Tähän lähteeseen on aikoinaan laittaneet pari rengasta.

  trimmeri

  Pieni kevennys tähän. Onkosta joku hakenu kaivon paikan pajunvitsalla?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  En ole onnistunut hakemaan, vaikka Esko Jalkasen opissa olenkin ollut. 🙂

  trimmeri

  Tuli joskus tuttujen kanssa keskustelun aiheeksi. Sitten kun mainitsin, että varpu taittuu, niin 2 uudisrakentajaa  pyysi tontille käymään. Siihen paikkaan, mitä ehdotin, montun kaivoivat ja renkaat perään. Myöhemmin kyselin, että mitenkäs kaivot ja oli kuulemma hyvää vettä ja riittäny. Humpuukia pitäis olla, enkä ole kyllä itekään mainostanut. Ihme homma vain, kuinka se varpu taittuu vallan väkisin.

  Jätkä

  Olen nähnyt erilaisia menetelmiä. On rautalangasta tehtyjä, taskukelloja ja sitten tuo varpu.  Kaivoa en ole nähnyt, joka olisi tehty niiden perusteella, mutta kyllä niitä varmasti on.

  oksapuu

  Itsellä kanssa varpu taipuu…

  Teetätin tontille porakaivon, veden tuotto riittää juuri ja juuri käyttövedeksi 🙂

  Visakallo Visakallo

  Erittäin kuiva kesä vuonna 2003.  Mökin 3,5 metriä syvä rengaskaivo kuivui. Kutsuin paikkakunnalla tunnetun kaivonkatsojan paikalle. Näytti  läheltä vanhaa kaivoa uuden kaivon paikan ja kertoi myös tarkan syvyyden, 3,2 metriä, missä vesisuoni on. Kutsuin kaivinkoneen kaivamaan. Kuiva maa pölysi vielä kolmen metrin syvyydessä.  Vielä yksi kauhaisu ja kirkasta ja kylmää lähdevettä alkoi tulla paineella maan sisästä!  Pakko oli sen jälkeen uskoa, vaikka en aikaisemmin uskonut ollenkaan varpumiehiin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)