Keskustelut Tekniikka Pojat lähteneet mettähommiin ennakkoraivaamaan

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)
 • Tolopainen

  Mitä ihmeen latvusmassaa riittää kerättäväksi asti. Jos parin metri tumppi jää tukkirungosta, korjuu maksaa paljon enemmän kuin saatava hyöty.

  Se ensimmäinen harvennus on nimeltään taimikonhoito ja tehdään, kun puusto on n.17v ikäistä. Taitaa nuo käsitteet olla lvi-myyjälle vähän epäselviä.

   

   

  kuusessa ollaan

  Latvusmassahan sisältää muutakin, kuin pelkän latvatumpin, eli kuusikoissa myös suurimman osan oksistakin. Sen taloudellinen etu on se, että latvusmassaa syntyy kasoille ”puolivahingossa” uudistushakkuun yhteydessä, eli tekeminen ei maksa mitään. Vain kuljetuskustannus tulee lisäksi, näistä syistä edullisin biopolttoaineen aihio metsästä. Lisäetuna uudistamisen helpottuminen.

  Kantojen nostossa taasen 20 tonninen kaivuri huutaa täysillä, jotta saadaan jotain esille ja kärrättäväksi tien varteen.

  Eli summa summarum, kun saadaan bioenergiaa muun tekemisen ohessa, silloin kannattavuus parhaimmillaan. Esimerkiksi ensiharvennuksen latvamassa sopisi siihen hyvin, eli yhdistetty kuitupuun ja energiapuun korjuu. Kuitupuu talteen 8-10 senttiin ja loppu oksineen tienvarteen kuivumaan.

  jees h-valta

  Kuusessa ollaan jo Tolopallekkin kertoi juuri olennaisen etten toista turhaan. Joten jos Toloppa joskun myisit päätehakkuuta itekkin etkä vain kuvittelisi niin tietäisit mitä puutavaraa keräillään ja mitä ei.

  Tolopainen

  Energiapuun kantohinta oli viisi vuotta sitten neljä euroa kiinto,  nyt ehkä puolet siitä, kun sähkönhinta on lähes puolittunut teollisuudelle. Huonommilla kohteilla energiapuun kantohinnat on nolla ja tuloa tulee vain Kemerasta. Kannattaa olla realisti ja lopettaa kallis energiapuun kasvatus taimikoissa, kun siitä on omistajalle vain vahinkoa kuten myös oksien keräämisestä hakkuualueelta.

  harrastelija

  Takavuosina risuja päätehakkuulta kerättiin €/ha korvauksella. Perusteluina oli, että risujen poisto helpottaa uudistusta. Männikkökankailla oli kyllä risukasojen poiston jälkeen helpompi laikuttaa. Lisäksi siellä oli parempi istuttaa taimia, kun risukasoja ei ollut.

  Kantojen nostosta sai hyvässä lykyssä myös sen €/ha. Perusteluina myös uudistamisen helppous valmiisiin ”laikkuihin”. Siinä näyttää käyvän kumminkin niin, että kun rehevältä kuusikolta revitään kannot juurineen, lähes koko alue menee mustalle mullalle. Heti kuusen taimien istutuksen jälkeen on hommaa auttaa taimet elämään, koska muu röynä nousee rehevään multaan. Jos lähimaillakaan on koivua, niin on se valtava vesakko, mikä valtaa kuusen taimikon.

  A.Jalkanen

  ”on se valtava vesakko, mikä valtaa kuusen taimikon” -skenaario ei ole ollenkaan huono vaihtoehto lähteä kasvattamaan uutta puustoa, mikäli lähtökohtana on tyvilahon eli juurikäävän saastuttama metsikkö.

  Jätkä

  MG:llä on tuolla suhteellisen lähellä oma – näyttävä – Hybridi- haavikko, joka olisi jo ”teurastuskunnossa”. Kuitenkin sillä firmalla on haapakuidun käyttö suorastaan loppunut ja suunnitelmat ovat muuttuneet niin, että kunhan saadaan edes korjuukustannusten verran hyötytuloa, niin energiakäyttöön menee ja kantoihin Round UP.

  Energiapuuta ei todellakaan kannata kasvattaa. Harvennushakkuilta kannattaisi ottaa karsittua rankaa, jolloin oksat ja latvanhiippi jäisivät metsään.

  Puuki

  Ensiharvennusten kokopuukorjuu vähentää kokonaiskasvua ~ 8 – 12 % . Eli kannattaa ottaa sekin huomioon, jos myy oksineen ja latvoineen energiapuuksi.   Sama ongelma on eriasteisena kasvupaikasta riippuen päätehakkuillakin. Kuivahkoja ja sitä karumpia kankaita ei  ainakaan kannata hakkuutähteistä paljaaksi putsata.

   

  kuusessa ollaan

  Jos jätkä tarkoittaa vilppulan sahan viereistä peltohaavikkoa, siitä ainakin 2/3 laitettiin lihoiksi pari vuotta sitten, loppu jäi ilmeisesti kasvamaan tutkimuksellisistä syistä?

  Hybridihaavan kasvatus energiapuuksi voisi olla kuusikon tyvilahoalueen välipuustona toimiva hoitotoimenpide, kunhan sen jälkeen saataisiin seuraavan sukupolven aloituksessa haavan järjetön vesominen loppumaan.

  Jätkä

  En tarkoita Vilppulaa…

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)