Keskustelut Luonto Puun polttaminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 132)
 • Puun polttaminen

  Metsälehden 28.2.2020 jutussa todetaan puun polttamisen olevan suuri ilman saastuttaja. Helsinki järjestää kilpailun lämmön tuottamiseksi muulla kuin biomassalla. Vuosaaren voimalaitoksen raaka-aineesta osa tuodaan Suomen ulkopuolelta. Helsinkiläiset eivät halua olla tuhoamassa Suomen hiilinieluja ja raiskaamassa metsiä.   Tämän palstan keskustelijoille, puun polttamisen ihailijoille taitaa tulla surkea tulevaisuus.

 • Gla Gla

  AJ: ”Ite olen miettinyt infrapunasaunaa. Se ei kuluta puita eikä paljoa sähköäkään.”

  Totta. Kerran kun lämmittää, toista kertaa ei tee mieli saunoakaan. Silloin neliöitäkin säästyy, kun voi tehdä saunasta varaston.

  Gla Gla

  Omituisella tavalla vaihtelee nuo kuolleiden luvut. Tähän saakka ym:n sivuilla on ollut tietoa pienhiukkasista. Sen mukaan puolet tulee ulkomailta ja puolet kotimaisesta kuormasta on ollut puusta peräisin. Puolet jotain  muuta.

  Kuolemissa on ollut kyse ennenaikaisista kuolemista eli ihmisen elinikä lyhenee x päivää verrattuna tilanteeseen, jossa ko. kuormitustekijää ei olisi.

  Uutta väitöskirjaa en ole lukenut, mutta kun neljäsosa kuormasta on puun pienpolttoa, vaikuttaa 200 kuolemaa aika suurelta luvulta. Tietysti jos aiemmin 80 vuotias on kuollut 79 v 11 kk ikäisenä, nyt ehkä tuo suurempi joukko on laskettu kuolevan 79 v 11 kk ja 3 vk ikäisenä. Ja ennen kaikkea saatu näyttävä otsikko omien tarkoitusperien ajamiseen.

  Visakallo Visakallo

  Kuten monesti aikaisemminkin on täällä todettu, väitöskirja ei välttämättä edusta ehdotonta totuutta, vaan sen hyväksynnän kriteerit ovat monitahoisemmat. Mitä taas itse puun pienpolttoon tulee, se vähenee Suomessa luonnollista tietä. Maaseutuasutus vähenee ja loppuu, kesämökkienkin käyttö vähenee, ja maalämpö ja muut energiamuodot yleistyvät talojen lämmitytyksessä. Polttopuuyritysten toiminta ei perustu puunkulutuksen kasvuun, vaan siihen, ettei puita enää tehdä itse.

  Tolopainen

  Saunominen on muinaisjäänne ja pitäisi kieltää. Aiheuttaa aivan turhia päästöjä. Jokaisella teollisella työpaikallakin on sauna ja sinne duunari menevät työajalla. Saunomiseen menee työaikaa keskimäärin puolituntia päivässä eli n. 12 työpäivää vuodessa.

  Visakallo Visakallo

  Tolopainen: ”Jokaisella teollisella työpaikallakin on sauna ja sinne duunari menevät työajalla.”

  Olin yhteensä kuudessa eri tehtaassa töissä, eikä yhdessäkään kyllä ollut saunaa.

  Puuki

  Vähemmän se saunominen pari kertaa viikossa niitä päästöjä aiheuttaa kuin esim. tällä palstalla jatkuva päivystäminen ja kirjoittelu + googlaaminen jos sille tulee tarvetta.

  Scientist Scientist

  Virkamies: Ei suomalaisen metsänomistajan etu ole, että puuta poltetaan mahdollisimman paljon, koska sen hinta on alhainen verrattuna kuitupuuhun (15-17 e/m3) ja tukkipuuhun (55 e/m3). Etkö tätä tiedä. Nyt Helen (Suomen toiseksi suurin hiilidioksidin päästäjä 3,1 milj CO2 tonnia) suunnittelee kuitenkin yhtä bio/puuvoimalaa Vuosaareen. Saavat aivan vapaasti tuoda puuta muualtakin kuin Suomesta.

  Voimalaitoksen ja takan pienhiukkaspäästöt ovat myös eri asia.  Voimalaitoksissa parempi suodatus. Ilman epäpuhtaudet lyhentävät suomalaisten elinikää 1-2 kk, mikä ei ole paljon. Laskelmat 200 ennenaikaisesta kuolemasta ovat melko teoreettisia, missään tapauksessa eivät pienhiukkaset ole primääri kuolinsyy. Sykeltä muutenkin puuttuu pätevyys tällä sektorilla (ei toksikologeja/epidemiologeja). Annos- vastesuhde on saatu tutkimuksesta, jossa koulutustaso vaikutti kuolleisuuteen pienhiukkasia enemmän. Kun korkeasti koulutetuilla pienhiukkaset eivät lisänneet kuolleisuuutta (altistumistaso sama), niin ilmeisesti on joitakin muita selittäviä tekijöitä.

  Visakallo Visakallo

  Omistamistani saunoista 80 prosentissa on sähkökiuas.

  mehtäukko

  Niin. Tänne asti on virkamies pitänyt suutaan pienemmällä, kunnes Heleninkin hiilenpoltto on pakko lopettaa. Siis kenellä oli surkea tulevaisuus viherryönän keskellä?

  Jätkä

  Visakallo. Minun saunani lämpiää sata prosenttisesti puulla. Siis kiuas ei ole puukiuas, vaan ihan teräksestä valmistettu. Myös pata, jossa pesuvesi kuumennetaan, lämpiää ihan pelkällä puulla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 132)