Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Viewing 10 replies - 241 through 250 (of 701 total)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jovain

    Jätkä: Edelleen kysymys ei ole puunmyynnistä tilitettävästä alvista, vaan korjuun laskutukseen sisältyvästä alvista, jonka palautus jää metsänomistajalta saamatta, koska metsäosasto pidättää sen itsellään ja koska metsäosasto noudattaa tilitysmenettelyä, ja koska korjuun kustannukset vähennetään puunhinnasta, ei jää metsänomistajalle edes dokumenttia.  Jos noudatettaisiin laskutusmenettelyä (kauppatavan muutos), korjuun lasku olisi osoitettavissa metsänomistajalle ja metsänomistaja saisi sen alvin palautuksen, johon korjuun kustannusten maksajana on oikeutettu. Vähennetään niistä puunmyynnin alveista.

    Visakallo: Olet aivan oikeassa. Peritään pimeitä korjuun kustannuksia ja perintä toteutetaan vielä pimeästi.

    Jätkä

    Mitä iloa on Alvista, jota ei saa, mutta jota ei tarvitse maksaa valtiolle?

    Antaa metsäosaston maksaa alvit, jotka se on saanut.

    Visakallo

    Eipä vastannut Jovain vieläkään selkeään kysymykseeni. Kerro Jovain edes se, miksi et siihen vastaa.

    Jovain

    Täydentävä vastaus Jätkälle. Aloittajan mukaan metsäyhtiö maksaa ALV:n puunmyyjältä pidätetyllä rahalla ja vero palautetaan yhtiölle, vaikka ALV:n todellinen maksaja on puun myyjä.

    Visakallo: Olet hyvin tietoinen, mistä niitä pimeitä korjuun kustannuksia peritään. Samasta pystykaupan maksujäännöksestä kantohinnasta on kysymys, korjuun ALV:ssa kuin korjuun kustannusten perinnässä.

    Visakallo

    Mutta kun niillä metsän puilla ei olemassa omaa hintaa. Ainostaan niiden jalostusarvolla on hintansa. Jalostajahan sen hinnan määrittelee ja maksaa puiden myyjälle. Myyjän vaihtoehtoina on joko myydä tai olla myymättä. Tämän asian kanssa ei puiden korjuulla ole merkitystä.

    Jätkä

    Käytännössä on ”yks hailee”, kuka maksaa alvia ja kenelle. Se kiertää kuitenkin yhteiskunnan säkkiin.

    Käytännössä olisi tietenkin paras rahojen kerääjän kannalta, että metsäyhtiö maksaisi alvit suoraan valtiolle. Näin eivät kuittikauppoja harrastavat maataloustuottajatyypit pääsisi laistamaan veron maksua nykyisiä määriä.

    Niin aloittaja kuin aisankannattelijakin ovat täysin väärässä.

    Timppa

    Osta Jovain taskulamppu, niin ei tarvitse olla pimeässä.  Hupaisaa lukea Jovainin sekoilut maailman yksinkertaisimmasta verosta, ALV:stä.

    Metsuri motokuski

    Ymmärsin jovainin teorian näin. Kun yhtiö ostaa puut myyjältä niin silloin yhtiö maksaa alv veron myyjälle, joka tilittää sen valtiolle jossain vaiheessa. Jos sitten myyjä hoitaisi korjuun myös hän saisi osan maksamastaan alv:sta vähentää puun myynnistä maksetuista alv:sta. Nyt kun yhtiö maksaakin urakoinnin tilitysmenettelyllä niin siinä ei ole mukana alv veroa jota voisi kukaan vähentää.

    Mutta loppujen lopuksi tilanne ei muutu miksikään. Koska kyseessä on sellainen raha joka ei ole tarkoitus jäädäkkään myyjälle. Se on myyjän kannalta ihan sama kuinka suuren alv:n hän tilittää, koska raha ei ole tarkoitettukkaan osaksi puun hintaa.

    Joten jovain voit lopettaa ihan huoletta sen alvin murehtimisen, koska kyseessä on sellainen raha, joka kuuluu valtiolle mutta se vain kiertää sinun rahapussin kautta.

    mehtäukko

    No nyt kun tuokin sivuraide on korjattu, voitaisiin siirtyä varsinaisen työnäytöksen vaiheisiin,…vai?

    Jätkä

    Tuntuu vaan niin uskomattomalta, että joku muka puukauppaankin perehtynyt ei tajua, että: Mitä enemmän puun myyjälle maksetaan alvia, sitä enemmän hän joutuu sitä tilittämään valtiolle. Siis joka saatanan sentin!

    Se raha ei ole Puunmyyjän rahaa.

Viewing 10 replies - 241 through 250 (of 701 total)