Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terät/ teroitus

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 96 total)
  • Raivaussahan terät/ teroitus

    Tagged: 

    Hei vaan metsien miehet/naiset!

    Mielenkiinnosta kyselen millaisia teriä käytätte raivureissanne? Pelti, vaiko kovapalateriä?. Jos Arto viitsisi vastata sen teroitus ohjeen? Vaikutti mielenkiintoiselta kun jostakin sen luin aiemmin, mutta en oikein saanut sitä älliini,miten se tapahtui! Oletteko vertailleet esim strand ja kovapalaterien leikkaavuutta! Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne ja teroitusvinkkejä! Käytättekö 200mm vai 225 mm teriä?

     

  • Jätkä

    Terän kulumiseen tai tylsistymiseen ei kierrokset vaikuta, mutta voimansiirtoa se rasittaa aika paljon.

    Ei pidetä kaasua koko ajan pohjassa, mutta ei anneta terän pysähtyä, vaikka se ei leikkaisikaan puuta. Aina pitäisi olla täydet kierrokset, kun terä alkaa leikkaamaan.

    Myös moottorin paras työskentelyalue on yli 10 000 kierroksilla (paitsi nuo halvat, tärisevät rimpulat).

    arto

    terän huipputerävyys häipyy ensimmäisen tankin aikana… Niin se menee terän nokka tylsyy, sen voi erilaisella viilauksella välttää.  Minusta ei anna oikeaa kuvaa sirkkelin terän ja raivarin terän vertailu. Meillä testattu raivarin teriä paljon moottorina sahan voimanlähde viilauksella saatu huimat erot nopeudessa. testi puuna kuivakoivu lauta.

    Metsuri motokuski

    Tuo on totta mitä arto kirjoitti että terän huipputerävyyden vaihteluun voi vaikuttaa erilaisilla teroituskulmilla. Itse olen huomannut kun kulmia olen muuttanut niin teroituskulmilla on kohtuullinen vaikutus terävyyteen. Toki muillakin seikoilla. Minulla ainakin on ollut havaintona että jos haluaa pitkäaikaisen keston terälle niin jonkun verrat huipputerävyys kärsii. Sillä ei ole mitään merkitystä työmäärän tai ansion välillä mutta onhan se eräänlaista hifistelyä ja mukavaa testailla yksitoikkoisen työpäivän ratoksi.

    Kyllä kai paras terän ottavavuus voidaan todeta jos päästetään sahalla kuivaan kakkosneloseen ja mitenkä se siihen menee. Mutta harvoin niitä kuivia kakkosnelosia sieltä metsästä löytyy ainakaan sahattavaksi asti.

    Jätkä

    Terän särmä on aika tärkeässä roolissa ja jokainen, jolla on silmät päässään, näkee viilatessaan, kuinka särmän kiilto häipyy. Kun koittaa kierteen poistamisen jälkeen terän särmää sormella, se tkertuu ihoon. Kun koittaa kynnellä, jo hipaisemalla tulee kynteen naarmu.

    Kun terällä on sahattu kaksi tankillista (HVA), niin terän särmä kiiltää, eikä sillä tule naarmua kynteen. Miksi siis ei käyttäisi reilua minuuttia kevyeen viilaukseen, kun samalla saa pientä lepotaukoa työn lomaan?

    Sirkkelin terä on aivan samassa asemassa kuin RS:n terä. Samat lainalaisuudet vaikuttavat molempiin. Iso terä vain on herkempi kaikille mahdollisille virheille: pyörintänopeus, syöttönopeus, ohjurit. lämpö – myös akselin lämpö, pihka terässä. Ja tietenkin jännitys ja tylsistyminen.  Kun terän särmä = teränsuu alkaa kiiltää, terä alkaa huojua, ellei sahurit huomaa, niin vastaanottaja kyllä huomaa, että paksuus vaihtelee.

    RS:n pienessä terälapussa noita kaikkia ei esiinny, mutta terävä sen pitää olla.

    Noille surkeille teroittajille suosittelen kovapalaa ja timanttilaikkaa kotiteroitusta varten. Pala teroitetaan, kuin lattaviilalla olisi teroitettu.

     

     

     

    Petkeles

    Nii, terävämpi kulma antaa paremman leikkuutehon ja loivempi kestää pitempään, oli kyseessä puukko tai höyläkurso. Minä suosin syvälle viilattua peltiterää 15 asteen kulmalla. Syö puuta kuin hullu, ite ei tarvii kun roikkua matkassa. Teroitus tilanteesta riippuen jokaiselle tai joka toiselle tankille.

     

    Jätkä

    Terävän ja ”terävän” terän ero on suuri, kun siihen lisätään haritus ja sen puuttuminen, niin yhtälö on minulle aivan liikaa. Kun olen katsellut lukemattomia sahaajia, olen nähnyt, kuinka sormenvahvuinen koivu väistää terää. Se tekee sen jopa silloin, kun terä on terävä, mutta ei haritettu.

    Kun sen laittaa kuntoon, niin tuntuu, että terä koukkaa risun poikki, vaikka se vain hipaisee runkoa.

    Kunnollisella terällä pystyy tekemään samalla työmaalla pidempiä tankillisia ja enemmän pinta-alaa joka tankilla. Ero voi olla häkellyttävän suuri.

    metsä-masa

    Hyvä Jätkä, ja kiitos teränteroitus kurssista !

    Jätkä

    Petkeles:” -Nii, terävämpi kulma antaa paremman leikkuutehon ja loivempi kestää pitempään, oli kyseessä puukko tai höyläkurso. Minä suosin syvälle viilattua peltiterää 15 asteen kulmalla. Syö puuta kuin hullu, ite ei tarvii kun roikkua matkassa. Teroitus tilanteesta riippuen jokaiselle tai joka toiselle tankille.”

    Tuo 15 asteen kulma leikkaa viiltämällä, eli erittäin kevyesti. Se tosin vaatii vähintään oikeanlaisen harituksen, koska isommassa puussa se auraa kaiken lastun hampaan sisäpuolen kylkeen. Se näkyy joskus teroittaessa, kun hampaassa on putua yllättävän paljon.

    Jätkä

    metsä-masa:”-Hyvä Jätkä, ja kiitos teränteroitus kurssista !

    Kiitos kiittämästä. Se tekee kaksi kymppiä! Kjeh-kjeh.

    Jätkä

    Ei raivurinkaan terän leikkuunopeuksia juurikaan kannata vertailla kuivan koivulankun sahauksessa. On kysymys aivan eri materiaalista kuin kovasta kuivasta koivusta.

    Pojan mossit metsurikurssilla viilailivat teräänsä ja sitten heti kiekotusta perään. Kielsin jyrkin sanoin moisen hölmöilyn, noloimmat vetivät siinäkin kiveen tai maihin.

    Sällit viilasivat teriä, eivät teroittaneet. Joskus piti viilauttaa moneen kertaan hampaat, ennenkuin niitä voi sanoa teräviksi. teroittajan pitää nähdä, milloin terä on terävä, ellei näe, kannattaa vaikka hankkia nippu kovapaloja ja teroituttaa ne huollossa.

    arto: kenttäsirkkelin terät on teroitettu nolla kulmaan jo kymmeniä vuosia. Jo asteen – parin heittoa pidetään pahana virheenä.

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 96 total)