Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terät/ teroitus

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 96)
  • Raivaussahan terät/ teroitus

    Merkitty: 

    Hei vaan metsien miehet/naiset!

    Mielenkiinnosta kyselen millaisia teriä käytätte raivureissanne? Pelti, vaiko kovapalateriä?. Jos Arto viitsisi vastata sen teroitus ohjeen? Vaikutti mielenkiintoiselta kun jostakin sen luin aiemmin, mutta en oikein saanut sitä älliini,miten se tapahtui! Oletteko vertailleet esim strand ja kovapalaterien leikkaavuutta! Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne ja teroitusvinkkejä! Käytättekö 200mm vai 225 mm teriä?

     

  • Nimetön

    Halkaisu ja katkaisu ovat kaksi eri asiaa.

    Ohjearvot katkaisussa niin rinta- päästö- vinous kulmiin  on 15 astetta.

    Samat kuin uudessa terässä.

    Mielestäni kannattaa vaihtaa uusi  terä kun vanhassa on hampaat puoleen väliin viilattu.

    Toki voi myös pohjata vanhan terän.

    Tietääkseni EIA terä on pitänyt pintansa iät ja ajat.

    Onkohan Ayrton salaisuus pieni päästö ja tai pyöristetty nirkko?

    Jätkä

    Kumma vaan, että kovapala-katkaisuterät teroitetaan nolla kulmaan!

    Etukulma halkaisusirkkelissä on n. 22 astetta.

    Teini vetäisi upouuden raivurinterän kivennäisiin. Käynnisti sahan maassa ja terä haukkasi murskeeseen. Tuli aika pitkä pyöristys alahampaisiin.

    Kokeilin pikkurälläkällä, jossa on hiomalaikka, pyöreäkulmainen laikka teki aika siistin jäljen.

    Tirskautin pari milliä pois – vapaalla kädellä ja molemman puolen hampaat samalta puolelta nolla – kulmalla. Kokeilun jälkeen poika sanoi, että leikkasi oikein hyvin.

    Terän vaihtamisessa olisi mennyt saman verran aikaa – jopa enemmän!

    Tästä lähtien käytän vaurion korjaamiseen samaa tekniikkaa, kunnes saan teroituskoneen hankittua.

    pihkatappi pihkatappi

    Strandin terässä on uutuuttaan terän kärki niin terävä haukannokka ettei tankillista enempää kärsi leikata kun jo tylsyy. Teräkulmaa on pienennettävä ja viilattava niin ettei terävää nokkaa synny, kestää pitempään terävänä. Näkyi olevan tehdasasetuksena 1,6 mm:n haritus, haritus on hyvä pitää lähellä tuota arvoa harittamalla vähintään kerran viikossa ja kun huomaa että leikkuuteho harituksella paranee on haritus jo myöhässä.

    Jätkä

    Myös Strandin haukannokka pienenee, kun viilaa 6,3 millin viilalla. Mikä on teräkulma?

    Strandin terälappu on 1,6, eli normaali haritushan on, että sahausrako tulee 2 x terän vahvuuden verran.

    Jätkä

    Tänään avasin RS-teroituskoneen pakkauslaatikon. Tilasin muutama päivä sitten ja eilen tuli ilmoitius, että saapi hakea Smart-postista.

    Mukana tuli myös muutamia teroituslaikkoja ja muuta sälää, joita tarvitsen noin kuin yleensä.

    En ole vielä koonnut ja kiinnittänyt vehjettä työpöytään. mutta luulen, että se on simppeli homma. Timanttilaikkaa ei tullut – vielä hankittua, koska mietin vielä kovapalan suhteen hankintapäätöstä.

    Hankintapäätös ratkesi siinä, kun poika tylsytti uuden terän murskeisiin ja kokeilin vapaata kättä ja pikkurälläkkää todeten senkin ”ihan hyväksi”.

    Syrjälä Jari

    Laitappa Jätkä sitten kommenttia teroituskoneesta!

    Metsuri motokuski

    No kyllä jätkä tuollaisille metsurille tarvitseekin teroituskoneen hankkia. Itselleni se on ainakin toistaiseksi turha kapistus. Terän tylsyys ei ole ongelma jos kerran päivässä tarvii viilata.

    Jätkä

    Itse en koe peltiterän terävänä pitämistä minkäänlaisena haasteena. En ihan totisella naamalla ole voinut katsella meillä olleiden opettajakokelaiden ja muutaman jo valmiin – esityksiä raivurin teroituskannosta, joka pitää sahata ensin n. metriseksi, sitten halki ja terä kiilataan siihen ja viilataan kaksin käsin aina ohjurin kanssa joka hampaalle terää liikauttaen.

    Yleensä istun reppujakkaralla ja sahan kulmavaihde ja terä ovat reiden päällä. Teroitus on nopeampi kuin teräketjun teroitus, jos ei ole käynyt maihin.

    Tuo murskeeseen pyyhkäisy tapahtui sen tyylisesti, kun M-sahan käynnistys 18 tuuman terän kanssa tapahtui maassa:- Kun saha lähti käyntiin, mies nosti sahan ylös, jolloin pitkän terä paino lasketti pyörivän ketjun (aivan uuden) – maihin. Hampaiden päällinen naarmuilla. Otin ketjun irti, annoin ukolle: – Hae sahaliikkeestä uusi tällainen, omaan laskuun. HAKI!

    Metsuri motokuskille: Terä teroitetaan joka tankilliselle, eli kahden tunnin välein!

    Lähinnä hankin teroituskoneen kovapalaterää varten. Minulla on kaksi pöytäsirkkeliä ja kolme käsisirkkeliä klapisirkkelin lisäksi, joiden kovapaloja aion teroittaa. kaikki ovat jo selvästi tylsiä, varsinkin se käsisirkkelinterä, jolla on leikattu kattopeltejä ainakin parisataa metriä, samoin sillä on sahattu alumiiniputkia  ja -listoja useita kymmeniä.

    Syrjälä Jari

    Neuvokaas   nyt arvon kolleekat miten sen saa terän pysymään  viikon terävänä? Itse olen kokeillut vaikka mitä teroitus kulmaa! Viilat vaihellut 4.8-6.3mm välillä! Paras ehnä tuo paksuin  viila! Strand terä ja oregonin terä ollut kii ni raivureissa! Alue 40 tuhatta poistuma pihlajaa paljon ja hieskoivua! Pakko oli aina teroittaa päivän lopussa…. kun menee hehtaarillakin vähän alun kolmatta päivää! Miehessä vikaa

    Jätkä

    Vain yksi Pelle esittää sahaavansa viikon ajan terävällä terällä ilman teroitusta. Tosin hän kerran myönsi, että terä ei ole enää huipputerävä kahden tankillisen jälkeen. minä olen havainnut, että ruotsalaissahassa terä leikkaa toivotulla tavalla puolitoista tankillista. Siksi ole teroittanut sen jokaisen tankillisen yhteydessä.

    6,3 millin viilalla ilman ohjuria yksi (1) täysmittainen pukkaus / hammas niin johan leikkaa. Jonseredin huoltoneuvoja neuvoi vuosia sitten, että teroituskulmaksi sopii ihan hyvin 8 astetta. Nolla astetta toimii ihan hyvin, ehkä epäilijöiden kannattaa kysäistä sirkkelin terien teroituskulmista: Halkaisuterät ja kovapalaterät teroitetaan nolla kulmaan.

    Voi olla miehessä vikaa, mutta kaikki eivät ole artoja!

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 96)