Keskustelut Tekniikka Raivausveitsi vai raivausvitsi

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 93)
 • Raivausveitsi vai raivausvitsi

  Tänään käyttelin x-merkkistä raivausveistä, siis sellaista viikatemiehen työkalun näköistä mutkaa.

  Miten tuon kalun pitäisi toimia? Tätä teroitettua hakkua saa vetää ihan oikeasti hartiavoimin ja sittenkin toiminta on raskasta. Katkaisee kyllä vesan, mutta joskus ei katkaise vaan laitteen jatkeena on vesa juurineen. No haluttu lopputuloshan se on tuokin, mutta sääliksi käy jos ammattilaiselle tuollainen epätyökalu annettaisiin kouraan.

  Heiniä tuolla hakulla voi jotenkin niittää, mutta heikosti niitäkin.

  Missä menee vikaan? Teroitusta? Tekniikkaa?

 • Visakallo Visakallo

  Minkä ikäisen käteen sen Raivan voisi antaa, jos perhepiirissä haluaisi tutustuttaa nuoria metsänhoitoon?

  Gla Gla

  Minusta riippuu täysin lapsen tempperamentista. Siinä 10 ikävuoden paikkeilla lapset ovat kovin erilaisia, mutta hyvin nopeastihan tämäkin kokeilemalla selviää. Tuskin siinä suurta vahinkoa saa aikaan.

  Orfeus

  Omistan kaksi raivausveistä – Raiva-veitsen ja Härmän taonnan raivausveitsen. Ensin mainitun sininen varsi on lyhyempi, hiukan jämäkämpi ja jäykkä terä on hitsattu varteen – jälkimmäisen punainen varsi on pidempi, hentoisempi ja peltisempi terä kiinnitetään siipiruuvilla.  Raiva-veitsi on minulle näistä kahdesta toimivampi. Jälkimmäisen varsi tuntuu jossain tilanteessa hiukan pitkältä, mutta terän saa toisaalta taitettua paremmin kuljetuskuntoon auton takakonttiin.

  Olen myös sitä mieltä, että veitset sopivat parhaiten pienehköihin taimikon perkauksiin. Se kulkee kevyesti mukana aina, kun käy taimia vilkaisemassa. Veitsellä koukkaa kätevästi heinät ja varvut taimen ympäriltä ja tuuman vahvuinen lehtivesakin katkeaa, kunhan taittaa runkoa samalla leikatessa ja terä on oikeassa kulmassa. Juuri heinikön ja vatukon perkaamisessa ja yksitäisten taimia haittaavien vesojen poistossa veitset ovat omimmillaan.

  Saappaita veitsi syö: minullakin pienessä ajassa jo kolmissa kumisaappaissa on veitsipuolen nilkassa palkeenkieli. Leikkaaminen kysyy siis malttia ja varovaisuutta: videoilla nähdyssä kanadalaisessa harppovassa pikalapioistutustyylissä nilkat ovat vaarassa.

  Käyttökelpoisia vehkeitä siis em. reunaehdoin – huonompiakin välineitä taimikon varhaishoitoon tarjoillaan.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ehkä saappaan voisi suojata jollain – esimerkiksi liimaisi siihen palasen kangasta jota käytetään viiltosuojavaatteissa.

  Gla Gla

  Itselläni ei ole yhtään viiltoa saappassa. Parempi opetella veitsen käyttö kuin suojautua väärää käyttöä vastaan.

  KeMeRat

  Heh! Sitähän voisi jättää turvahousut pois m-sahatessa tuolla perusteella!

  Gla Gla

  Vain kemeratin logiikalla.

  Visakallo Visakallo

  Noita Fiskarsin teleskooppivartisia raivaussaksia olen käyttänyt visakoivujen pystykarsintaan ja samalla niillä saa kätevästi poistettua aliskasvosta tarvittaessa, eikä voima ja ulottuvuus lopu heti kesken.

  https://www.fiskars.com/fi-fi/puutarhanhoito/tuotteet/raivaussakset/smartfit-raivaussakset-teleskooppivarsi-l86-1013564

  Nostokoukku

  Itse olen opettanut lapsilleni ja lastenlapsille kirveiden, puukkojen ja sahojen käytön heti kun tolpillaan pysyvät. Ja terävien sellaisten, vaarallisin on tylsä kirves ja puukko. Jos niiden käytön oppiminen jää rippikouluikään, työkalut ovat lopun elämää kuin vasikan hännän päässä. Nyt 9 vuotias pojanpoika on innokas kalastaja ja metsästäjä. Toissailtana fileerasi nipun pyytämiään haukia tosi terävällä filetillä, hienosti puukko kulki. Poika fileerasi ja pappa paistoi. On ollut papan mukana nylkemässä hirviä jo pari vuotta ja homma käy sujuvammin kuin monelta tumpelolta aikuiselta.

  Sahapappa

  No niin. Vajaan hehtaarin kokemuksella olen hyvin tyytyväinen raivausveitseen nuoren taimikon hoidossa. Yksinkertainen ja hommansa hoitava vehje. Eikä tarvetta käyttökoulutukselle.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 93)