Keskustelut Metsänhoito Riista-aita

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 83)
  • Riista-aita

    Merkitty: 

    Etsin tietoja riista-aitojen kustannuksista. Rautakaupassa riista-aita maksaa noin 100 euroa/50 m ja tolpat alkaen 5 euroa kappale. Näillä kahden hehtaarin taimikon aitaaminen maksaisi noin 2000 euroa eli 1000 euroa per ha. Aitaa voi siirtää ja se lienee melko huoltovapaa, joten kustannus ei ole ihan mahdoton, varsinkin jos saisi metsästäjät pystytystalkoisiin.

    Valtion talousarvioesityksestä ei ilmene, miltä momentilta tienvarsien riista-aidat kustannetaan, mutta veikkaan että ne sisältyvät momenttiin ”liikenneverkko” eli liikenneväylien rakentamiseen ja kunnossapitoon. Aidan hinta on pystytettynä 10000-20000 euroa kilometriltä.

    Valtion budjettiesityksessä riistanhoitomaksuilla kustannetaan Suomen Riistakeskuksen toiminta ja hirvieläinten kaatoluvista kertyväksi arvioitu raha on 3,4 miljoonaa tälle vuodelle (taulukko). Olisi mielenkiintoista tietää mitä ’hirvieläinkantojen hoito’ sisältää. Tuolla summalla saisi riista-aidat muutamalle kymmenelle kilometrille valtatietä tai 1 prosentille vuotuisista uudistusaloista, eli pieniksi jäisivät saavutukset, niin että ehkä ne käytetään jotenkin järkevämmin?

    Määrärahan arvioitu käyttö (milj. euroa):

    Vahinkojen korvaukset 1,2; Vahinkojen estämistoimenpiteet 0,3; Hirvieläinkantojen seuranta ja tutkimus 0,85; Riistavahinkorekisteri 0,15; Hirvieläinkantojen hoito 0,9; Yhteensä 3,4.

     

  • wanhajätkä

    Paljon on hirviä tapettu juuriki aidan päihin. Melko helposti sais hirviporukan talkoimaan rullien levittämisessä ja pois keräämisessä jos joku. Lue maanomistaj kustantaa verkon. Kyllä siitä molemmat hyötyisivät ja välit varmasti paranisvat. Jos Anneli vielä tarjoais sopan ni avot! Voishan tuon sopia jo vuokrasopimuksessa. Tuskin hirviporukkaa harmittais jos joku hehtaari on pois metsästysmaasta muutaman vuoden. Varmasti joku hirviporukkakin ostais muutaman kilometrin siirtoverkkoa ”vuokrana” kylän yhteiseksi. Kannattaa ainakin ottaa puheeksi. Tolppiahan siirtoaita ei tartte. Narulla vain puuhun tai raippaan. Jättää juurilleen ja katkasee latvan ja vähän karsii. pysyy varmasti pystyssä se tarvittavan ajan. Aspeille käyttökielto.

    wanhajätkä

    Muoviverkossa on keveyden lisäksi etunsa. Paksulankaisena linnut ehkä havaitsevat helpommin tuollaisen seinän kuin teräslankaverkon. Kaveri tutki pari vuotta Arktisessa keskuksessa juuri aitojen vaikutusta linnuille. Onhan se kieltämättä melkoinen ansa. Kaveri yritti erillaisilla nauhoilla ym merkitä verkkoa. Loppuraporttia en oo nähny vai lieneekö projekti vielä vaiheessa

     

    jees h-valta

    Verkkoaita ei ole aivan NOIN esitetyn kätsy. Kun itse aloin hakea aitavärkettä niin myös aloitin verkolla. Kaksi metriä korkeaa aitaverkkoa sain jostai liikkeestä silloin aika edullisesti 50 metrisen rullan. Sellaista hiukan vahvempaa kun katiskaverkko. Käytetään esim. koiran häkeissä jne. Kun sitten aika työlään raahaamisen tuloksena sain sen levityskohtaan (joka oli hirvien vilkkain metsääni tulopaikka) olin jo olevinani kätevä ja olin varannut nippusiteitä pussin mukaan. Sillähän sen sai kyllä puiden vahvempiin oksiin hyvin kiinni ei siinä mitään. Pienempiin puihin jopa rungon ympäri. Mutta kun tuli sellainen raskas lumitalvi ja yhtäkkiä paljon suojalunta niin kyllä vain lähti niiaamaan maata kohti. Puut ja oksat antoivat painolle periksi. Siitähän ne sitten kevättalven hankikelillä lampsivat yli ilman mitään ongelmia. Sitten olikin lumien sulettua aika ryysis kun reveit sen sieltä maasta ryönien ja puunoksien joukosta uudesti ryhtiinsä. Sama toistui useamman kerran muinakin talvina. Silloin kyllä oli jo sähköaitoja jatkona ja purinkin hiljan sen verkon pois maastosta pätkinä ja laitoin suoraan parhaiden h-haapojen runkojen suojaukseen.

    jees h-valta

    Uskon että tuo muoviverkkoaita on tuon asian suhteen vielä surkeampi esitys. Kerää paljon paremmin nuoskalunta ja hajoaa varmasti maahan. Työmaaalueiden suojauksena aika usein käytetään.

    wanhajätkä

    No johan se katiskansilmä verkko venyy joka suuntaan. Höpötystä ees kokeilla semmosta. Nyt puhutaankin riistaverkosta! Muoviverkkokin on hyvin jäykkä kun kiristää. Onhan siinä langat pituus ja pystysuuntaiset.

    Nippusiteet päivä polttaa hetkessä. No kokeilemalla oppii jotakin jos on älliä….ja sullahan tunnetusti on. 120 senttinen verkko riittää mainiosti estämään riistan. Eihän sitä kannata maasta asti laittaa,pienriistalle pitääkin jättää kulkureitti alta. Eihän se hirvi väkisin tukkeudu sinne aitaukseen. Vain betoniseinä pysäyttää 700 kilosen hirven. Sehän menee jos se haluaa 2m korkean aidan yli. Koettu on sekin

    .Verkkoaitakin vaatii huoltoa. jok tai jokatoinen vuosi aita on kierrettävä roundpin kans. Jos vesakko pääsee pujottelemaan silmien läpi se on purkamaton paikka. Kohta on sellainen seinä että huh

    wanhajätkä

    Jos teen visakoivu tai muun arvopuu kuvion niin varmasti aitaan…rauduskoivikon myös…

    sitolkka

    Tulevaisuudessa rikkaat asuvat aidatuilla alueilla ja aidan yli pyrkijät ammutaan. Hirvet ja kaikki muu syötävä on kyllä sitten jo tapettu, että olkaa huoletta. Mänty on parempi kuin kuusi, koska siitä saa pettua.

    jees h-valta

    Aivan vapaasti aitaat vaan. Wanhajätkä, mutta muista että ei sekään aita mitään katiskaverkkoa ollut ja nippusiteet kesti kyllä. Mutta painoa tulee ja rajusti kun suojalumi pakkautuu kiinni. Ja alkaa usein tuiskulumen kasaantumisesta verkon juureen. Jolloin saa jänöjussikin alkaa kaivuuhommiin. Jos meinaan on saanut jotenkin irti maasta ilman betoniporsaiden apua. Tässä olikin kyse hausta huoltovapaaseen suuntaan. ja varoitan ettei verkkoaita sitä ole yhtään enempää kuin sähköpaimenaitakaan. On aurinkopaneelilla aika pitkään huoltovapaa mutta ei kokonaan kuten ei mikään muukaan luontoon levitettävä aita. Mutta mielettömän paljon kevyempi perustaa ja huoltaa kuin raskaammat verkkotekeleet. Esim. puunkaatuminen yli on helppo korjata vain nauhat katkaisemalla ja vetämällä pois alta Kiinnitykseen on todella kätevät leikarit. Yritäppä korjata verkkoaita helpolla tuulenkaadon jälkeen. On näistä nyt sentään jo noin 25 ha:n kokemuskin. En olisi alkuvuosina edes kuvitellut noita paimenaitoja näin helpoiksi hirvien suluttajiksi.

    Visakallo Visakallo

    Laskin kartasta, että jos sellaiset 25-30 km rakentaisin riista-aitaa, alkaisi puut olla enimmäkseen hirviltä turvassa. Menee kolme valtiontietäkin maiden läpi, ja yksityisteillä on useampia osakkaita, joten portteja on paha tehdä niihinkään, joten aidat on tehtävä kahtapuolen teitä.

    wanhajätkä

    Niimpäniin jesse, älä viitti taas vängätä omiasi. Mulla on kokemusta nuista aidoista ehkä sinun viittäkymmentä metriä enemmän. Muutaman sata kilometriä oon ollu niitä vetämässä. Muutaman tuhannen kilometriä olen ollut huoltamassa aitavahdin apulaisena rajoilla, niin valtionrajoilla kuin yksin muilla raja-aidoilla. On keveitä siirtoaitoja ja jämeriä panssariverkkoja. Tureikoissa ja tuntureilla. Kyllä minä tämän homman klaaraan. Mulla on siihen taito, kokemus ja hyvä kalusto ja verkkoa sattumalta jemmassa muutama kilometri.

    Visakallo, en kai minä nyt kaikkia palstojani läpi oo aitaamassa. Kyllä minä tiedän missä on ongelmapaikat jotka on puulajin takia suojattava. Ne muutaman hehtaarin uudistusläntit on aidattu näpsjakops. niiksi vuosiksi että pahin hirvituhovaara on ohi.

    En nyt oo tätä tuputtamassakaan kaikille ainoona oikeena. Kerroimpahan vaan ettei tuo aitaaminen niin mahdotonta ole erityiskohteilla. Sähköaitahan on monissa paikoin ihan toimiva. Siitäkin on kokemusta paljon. Hevos- ja sonniaidoista kalalaitoksen saukkoaitoihin. Toimiihan se kohtuullisesti mutta arvopuukuvioilla en siihen luota.

    Käytännön kustannuksia ja ideoita vai yritin valottaa, en vängätä tyhjää.

    Ei se aitaus niin hirveetä oo

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 83)