Keskustelut Tekniikka Risupeto

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 274)
 • Puuki

  Tai sitten ennen  kun karjaa laidunnettiin metsälaitumilla, oli ravinteiden kierto erilainen kuin nykyään.  Jos metsästä kerätään hakkuutähteet harvennuksilta, kasvu heikkenee seuraavaan harvennukseen mennessä . Männiköissä ei niinkään mutta kuusikoissa selvästi. 2 kertaa  harvennetuissa kuusikoissa kasvu väheni yli 1 k-m³/v 15 vuoden ajan. Kun ensiharvennettuun männikköön lisättiin 2-kertainen määrä hakkuutähdettä, niin sen kasvu lisääntyi  9 %.

  Ei ole ihan turha hokema. Lannoitusvaikutuksen lisäksi hakkuutähteet lisää maaperän hajotustoimintaa ja ravinteet liukenee paremmin puille käyttökelpoiseen muotoon.

  metsänkasvattaja

  sellaiset maapohjat  joka  videon mukaista  risua kasvaa  ei  lisäravinteita  tarvitse  enempää  ja eihän  se  turhaa  työtä  ole  metsurille kaataa   risukot  pois  jos  on  vaikka  taimet  nousemassa  taikka  tarkoitus istuttaa  uudet  ja kartuttaahan  se metsurin  palkkakin  yhteiskuntaa

  Visakallo

  Puuki: ”Jos metsästä kerätään hakkuutähteet harvennuksilta, kasvu heikkenee seuraavaan harvennukseen mennessä . Männiköissä ei niinkään mutta kuusikoissa selvästi. 2 kertaa harvennetuissa kuusikoissa kasvu väheni yli 1 k-m³/v 15 vuoden ajan. Kun ensiharvennettuun männikköön lisättiin 2-kertainen määrä hakkuutähdettä, niin sen kasvu lisääntyi 9 %.

  Tuon tutkimustulos pitää sinällään varmaankin paikkansa, mutta onko sillä mitään yhtymäkohtaa käytännön elämän kanssa? Tuskin harvennuskuusikoista kukaan on hakkuutähteitä pois korjannut, tai männikköön niitä lisää ajanut. Entä koivikot? Energiapuu korjataan pääsääntöisesti männiköistä ja koivikoista, hyvin harvoin kuusikoista.

  sitolkka

  Lanta on kallista ostaa ja levittää. Ainahan siinä rusujen keräyksessä ravinteita poistuu ja mieluummin jätän ne metsään. Tuntuisi hullulta kerätä hakkuutähdettä kun metsään kannetaan ostettua lantaa. Sitä kuinka suuri vaikutus keruulla kasvuun on en arvuttele. Jo pienikin riski, että kasvu heikkenisi saa tekemään päätöksen jättää risupuun lannaksi.

  Puuki

  On sillä(kin) tutkimuksella yhtymäkohtia käytännön kanssa, ei niitä tutkimuksia laboratoriossa tai paperilla ole tehty.  Ei esim. suositella hakkuutähteiden keruuta ohutkunttaisista männiköistä ravinnehävikin takia. Eikä 2:a kertaa peräkkäin hakkuutähteiden keruuta samalla alueella.   Samoin voi arvioida kuinka vaikuttaa tulevaan kasvuun hakkuutähteiden kerääminen ajouralle motolla harvennettaessa.  Kuusikon eh:ssakin puiden epätasainen kasvunopeus korostuu entisestään, kun  ajourien välit  jää yleensä  tiheämmiksi kuin ajourien reuna- alueet.  Koivikoissa lehdettömään aikaan tehdyt harvennukset vaikuttaa vähemmän mutta on niilläkin hakkuutähteillä jotain vaikutusta maaperän toimintaan j a ravinnekiertoon.

  Joku kertoi kerran tälläkin palstalla ajelleensa hakkuutähteitä muun ajotarpeen ohessa avohakkuualueelta harvennukselle.  Halpaa ja hyvää lannoitusta se semmonen on.

  etopeto

  Hyvää alkanutta päivää kaikille!

  Laitekehitys on vienyt hurjasti eteenpäin kyseisen kouran osalta mitä tulee suorituskapasiteettin sekä käytettävyyteen.

  Tulossa julkiseksi vasta aikaansaatu LUKEN tutkimus, mikä sisältää tulokset 6litran keskijäreydestä aina 54litraan saakka.

  Ystävällisin terveisin:

  Metsä-ja Metalli Jani Karvanen tmi

  Pavekka

  Kotisivuilla erinomainen presentaatio koneesta. Ehkä paras kirjallinen kuvaus koskaan. Saisi mainostoimistot ja myyntiorganisaatiot käydä tavailemassa ja opettelemassa.

  MJO

  Se, että metsuri kaataa risukkoa maahan, on turhaan maksettua työtä. On aivan eri asia, jos kaadetut puut otetaan talteen ja käytetään kansantulon kartuttamiseen tuottamaan energiaa.

  Tolopaiselle. Taimikonhoidolla on ihan toinen tarkoitus, kun kerätä risuja talteen.

  Rane

  Kun tasakokoiset pajut ovat siististi rivissä näyttää paljon paremmalta.

  Kumikettu

  Luulisi luonnon monimuotoisuuden tykkäävän, jos humusta on sekä vanhaa, että uutta. Puolustelen itseäni tällä, kun en jaksa aina korjata kuusikoiden latvoja raiskaavia koivujakaan pois polttopuuksi. Sinne jäävät. Onkohan se niin, että puun kasvu on tunnoton humuksen paksuudelle heti siit’edes, kun sitä on tarpeeksi?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 274)