Keskustelut Tekniikka Sähkö

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 3,531)
 • Sähkö

  Merkitty: 

  Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

  Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

 • Tilley

  On tästä sähkön hinnannoususta yksi hyväkin puoli: Eipähän tarvitse kohta enää ihmisten valittaa kuinka siirtohinta on kalliimpi kuin sähköenergian hinta. Eikös tämä ollut juuri toivottu tilanne?

  Puuki

  Nyt on pörssisähkön hinta n. 50 c/kWh.  Sillä hinnalla kannattaa jo myydäkin.   Positiivista on tosiaan sekin että siirtohinta ei ole noussut sentään yhtä paljon kuin sähkön hinta.  Nyt kannattaa säästää sähköä, ja jolla vielä pörssisähköön kiinnitetty sopimus, niin käyttää sähköä enimmäkseen vain  yöllä.   Paitsi kun ostosähköä kuluu vähän, nousee siirtohinta/kwh yli 3 x :ksi entisestä.

  Toivottu tilanne on jotenkin toteutunut useimmilla kuten puukauppoihin sovellettuna on ollut kuitupuun ja tukin iso hintaero.  Asiaa koetettiin korjata parin ostajan toimesta laskemalla tukin hintaa mittoja muuttamalla. Muuten onnistuikin mutta kun myyjät hupenivat, niin piti ostajien palata takasin entiseen suuntaan. (Ainakin toisen kokeilijoista, toinen taitaa ostaa niin paljon pikkutukkipuuta MH:lta että ei paljon väliä vaikka yksityiset ei paljon puuta myisikään) .

  Nimetön

  Onhan sitä sähkökatkoksiin totuttu, 1977 oli lähes 2kk sähkölakko ja sähkökatkoksia oli jonkuverta. Minä en kyllä muista kuinka pitkiä ja kuinka säännöllisiä, mutta katkoksia oli kuiteskin.

  Pavekka

  Aattelin tässä lapsellisuuksissani että onhan meillä mm. turvetta. Eli aletaan vaan lanaamaan uudestaan kattiloille poltettavaa mutta tosiaan eihän se niin mene. Pula on muualla ja sinne myydään kuka maksaa. Siitä markkinoiden toimivuudesta voi olla monta näkökulmaa. Ainakin energian myyjät voi olla eri mieltä. Ehkä se on parempi sittenkin että ne turvetraktorit pysyy poissa kunnes saadaan jotain omavaraisuus asioita aikaiseksi. Ettei ole venäjä täälläkin eli keskieuroopan energia siirtomaa ja oligarkit korjaa potin. Kansa korjaa jäljet.

  Tolopainen

  Ei omavaraisuudella ole mitään merkitystä, kun markkinoilla on oligopoli, eikä mitään hintakilpailua ole. Sähkön hinta on aivan mielettömällä tasolla. Jos vuodessa pelkkä sähköenergia maksa kuluttajille 16mrd€. Ja sähkön tuotantokustannus on 5mrd€, kyllä joku vetää välistä. Ol3 käynnistämistä viivytellään kaikin keinoin. Viivyttely tuottaa miljardeja sähköntuottajille. Suomen pahin vihollinen ei ole Putler vaan energiateollisuus.

  Jälleen eläkkeet jääneet maksamatta tilille, jokakuukautinen ongelma nykyään. Sähköä ei riitä edes pankkien tietokoneille.

  Puuki

  Valtio on  huutokaupannut energiahuoltovarmuushuutokaupassa 600 MWh energian tuottoa  reserviin. Eli siis (jos oikein ymmärsin KL:n uutisen ) sen energian tuoton verran voimalaitoksia ei toimisi ensi talvena .  Tuonti ollu Venäjältä ennen max 1400 MWh.     Jos tulisi ehdotettu hintakatto sähkön hintaan, niin se voisi aiheuttaa sähköpulan ensi talvena, kun myyjät myy sinne mistä saa parhaan hinnan.

  Aggregaatti ym. omavaraissysteemit saattaa olla kohta tarpeen varalta. Polttopuulämmitys nyt ainakin.

  Tolopainen

  Valtiolla on keinonsa rajoittaa sähkön hintaa, jos myydään ylihinnalla, hyöty voidaan verottaa pois. Kyllä yrityksille on koronatuet kelvanneet, nyt on aika osoittaa yhteiskuntavastuuta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Arveluttaa varmaan juuri nyt siirtyä pois öljylämmityksestä vaikka siihen saisi tukeakin. Aurinkopaneelit kesällä apuna ja aggregaatti talvella voi olla hyvinkin toimiva paketti, jos niillä pystyy välttämään sähkön hintapiikit. Edellyttää että polttoainetta voisi säilyttää jossain vähän isomman määrän.

  Korkea sähkön hinta meillä nyt johtuu sähköpulasta Keski-Euroopassa, eikä ilmeisesti lainkaan meidän kotimarkkinoista? Jotkin EU-määräykset kai sanovat että sähkön myyntiä rajojen yli ei voida rajoittaa, eli pohjoisesta päin tuodaan meille sähköä ja me viemme sitä eteenpäin etelään. Ja hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hintakatto sen sijaan on kai mahdollinen ja olisikin erittäin suotava. Yksi helppo keino valtiolla on: alentaa sähkön hintaan sisältyviä veroja.

  Scientist Scientist

  Aurinkopaneelijärjestelmä ei edellytä välttämättä akkuja, jos on kaksisuuntainen mittarointi.Itselläni menee sähköä näin kesällä myös myyntiin, hinta 16.8 senttiä/kwh. Talvella ei sitten tietysti tule juuri mitään. Täytyy käyttää enemmän puuta.

  kaapo123

  Kasveissa on myös sähkövarauskyky.Eräs soittaa musiikkia kasvien sähkönvarauskyvyilläkin.Ite soittaja kerto

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 3,531)