Keskustelut Metsänomistus Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)
 • Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

  Mitäs raati on mieltä näistä sähköyhtiöiden ehdotuksista hakata johtoaukea 40-50 m leveäksi. Maksetaan puustosta esim päätehakkuu hinta + 6€ ,uudistamiskustannukset ja ehkä jonkinlaista odotusarvokorvausta. Saadaan sähkölinjalta myrsky- ja lumituhot pois. Mo saa halutessaan istuttaa lisäjohtoaukean uudestaan.

 • Tolopainen

  Syrjäseutujen sähköverkkoinvestoinnit on rahan haaskausta, maaseudut tulevat tyhjenemään muutamassa vuosikymmenessä. Ei autiot talot tarvitse häiriötöntä sähkönjakelua. Sähkönkulutuskin on pitkässä sahaavassa laskussa, kun teollisuus ei investoi ja vanhat energiasyöpöt paprutehtaat ajetaan alas.

  Puuki

  Sähkölinjojen vierustojen  harvennushakkuita  järjesti mhy joitakin vuosia sitten.   Mo:lle tienvarsihinta eli korjuun kustansi sähköyhtiö.  Ei enää ole niitä.    Mutta koska maakaapelilinja tuottaa siirtoyhtiölle monta kertaa enemmän kuin ilmalinja, niin niitä tekevät sen kun ehtivät.  Taloudellinen tulos on paikallisilla monopoleilla varmistettu vaikka kaapelointi maksaisi maltaita. Artisti (kuluttajat) maksaa.  Osasyynä toimitusvarmuuden vaatimukset ja liian lyhyt aikataulu .

  Visakallo Visakallo

  Maakaapelointi on erinomainen ratkaisu niin kauan kun se toimii. Jo nyt on täälläpäin ehtinyt tulla muutama roudan aiheuttama kaapelirikko, ja sitä kautta pitkä sähkökatko. Ei voi kuin toivoa, että kaapeloinnit tehtäisiin huolella. Maakaapelitkaan eivät ole ikuisia. Niiden kesto on verrattavissa ilmajohtoihin.

  Tolopainen

  Meillä on varaa periä tieliikenteeltä 8mrd€ ylimääräisiä veroja, kyllä kaapelointiinkin pitäisi vuosittain löytyä rahaa muutama miljardi. Jos sijoitamme vuodessa 8mrd€ uusiutuvaan energiaan, menisköhän siihen viittäkään vuotta että olisimme hiilineutraali maa.

  husku550xp

  Maakaapeloinnin ongelma on hinta. Hankalissa kohteissa oli 80000€/km kun taas linjanraivaustyö ajallaan tulisi kustantamaan ajallaan tehtynä 300€/km jopa alle. Tosin sähkön jakelun ongelmat ei poistu kokonaan ellei linjaa tehdä puuvarmaksi.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Husku550xp vertailee maakaapelilinjan maksimi rakennuskustannusta Ilmalinjan altaraivaukseen. Siitähän se totuus tosiaankin löytyy.

  Jos verataan linjarakennuskustannuksia keskenään ja lisätään ilmalinjan kustannukseen vielä sen jatkuva huolenpito ja häiriökorjaukset, niin eipä taida maakaapeli niin kallis ollakkaan. Se on sitten eri asia jos korvataan alle 10v vanha ilmalinja maakaapelilla. Sekin on toki halvempaa kuin rakentaa kerran viidessä vuodessa se ilmalinja aina uudestaan. Niinkin on toki käynyt.

  Maakaapelin rakennus toki pitää tehdä huolella. Riittävän syvään ja niin ettei routa pääse rikkomaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Onko kukaan laskenut sitä kansantaloudellista hyötyä, mikä saavutetaan maakaapeloinnilla? Siinähän vapautuu metsänkasvulle kymmeniätuhansia kilometrejä, 10 metristä suikaletta, jonka reunoja vielä piti siivoilla hakkuilla. Myös peltojen käyttö helpottuu merkittävästi.

  Jos ilmalinja vierään tien varteen, vapautuu myös pinta-alaa kun tie on linjan suojavyöhykkeenä toisella puolen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Tikkula

  Kaverin puolesta kysyn. Ja haetaan sitä ,onko tämä mo. etu, vai pelkästään sähköyhtiön ,kuluttajan. Kaverin tila ei ole iso,suorakaiteenmuotoinen, pitkä, jossa sähkölinja menee pituussuunnassa ja haarautuu vielä keskeltä. Yhteensä sähkölinjaa  vajaa 5km. Kaveri kysyy Harkimon sanoin” Idea hyvä ,mutta missä on se bisnes?” Ainakin istutusta ja taimikonhoitoa piisaisi.

  Tikkula

  Ja sähköyhtiöhän saa ainakin sen kuuluisan 6% tuoton

  kim1

  Jos kyseessä 20 kV sähkölinja  pitkällä palstalla,sitähän on hyvä hyödyntaa ajoratana….,onhan siintä sähköyhtiö aikoinaan maksanut esim.50 vuoden vuokran kertakorvauksena…,vuokrasopimus kun umpeutuu ,niin sähköyhtiö lunastaa maapohjat n.500-600€:n hintaan..,parhaassa tapauksessa saman tien maakaapeloi,jolloin sitä metsänomistaja voi hyödyntää..Jos taasen pitkälle isojaon aikaiselke metsälölle rakennetaan vähintäänkin 110kV sähkölinja,sehän kyllä pirstaloi koko metsän,mutta silloin valveutunut metsänomistaja ymmärtää pyytää niistä haitoista extra korvauksen…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)