Keskustelut Metsänomistus Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 84)
  • Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

    Mitäs raati on mieltä näistä sähköyhtiöiden ehdotuksista hakata johtoaukea 40-50 m leveäksi. Maksetaan puustosta esim päätehakkuu hinta + 6€ ,uudistamiskustannukset ja ehkä jonkinlaista odotusarvokorvausta. Saadaan sähkölinjalta myrsky- ja lumituhot pois. Mo saa halutessaan istuttaa lisäjohtoaukean uudestaan.

  • Puuki

    Energiapuun kasvatus johtolinjojen vierusmetsissä olisi yksi tapa lopettaa puuston aiheuttamat myrsky -ja lumihaitat .  Puut nurin ennen kuin  latvat yltää linjoihin asti.  Sähköfirmat maksaa heikon kantohinnan päälle pienen lisän jotta homma olisi mahdollista.

    10 vuoden tuotto voi olla jopa 1000 % nykysäännöillä siirtoyhtiöille. Kyllä siitä monopolihinnasta on varaa maksaa takasin mo:lle pientä lisää  jotta siirto onnistuu paremmin ilman häiriöitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    isaskar keturi muuten aivan oikeassa, mutta pienempien sähkölinjojen kyseessä ollen maanomistaja on yleensä myös hyötyjä, kun linjoja uusitaan. Syrjäseudulla liittymät eivät ole kovin tuottavia tehtyyn investointiin nähden.

    Alltour

    A.Jalkanen; koko mallihan perustuu siihen, että lainsäädännöllä on rakennettu malli, jossa tietty määrä liittymistä on tiettyyn aikarajaan mennessä oltava säävarman siirtoverkon piirissä. Jokaiselle verkkoon sidotulle eurolle on sitten määrätty korkein mahdollinen tuottoprosentti, jota Energiamarkkinavirasto osana siirtohintojen valvontaa kyttää. Mielenkiintoista tilanteessa on erityisesti se, että verkon arvo ei määrity rakentamiskustannusten, vaan keskimääräisten ”laskennallisten” kustannusten mukaan. Tästä seuraa selkeä agenttiongelma, jossa verkkoyhtiön intressissä on rakentaa uutta verkkoa mahdollisimman halvalla laatuvaatimusten rimaa hipoen, ja samalla varmistaa investoiduille euroille maksimaalinen tuotto. Lainsäätäjät eivät missään määrin ymmärtäneet, millaisen rahastusautomaatin rakensivat aikanaan säätäessään uutta lakia myrskyistä johtuvien jakelukeskeytysten luomassa poliittisessa paineessa. Verkkoyhtiöiden näkökulmasta tilanteessa ainoat riskit ovat poliittisia ja liittyvät mahdollisiin tuottoprosenttien ja vuosittaisten hinnankorotusten suitsimiseen. Väitteesi syrjäkylien verkkojen uusimisen kannattomuudesta ei siis ole välttämättä kaikissa tilanteissa pätevä, vaan joissain tapauksissa se voi olla verkkoyhtiön näkökulmasta hyvinkin kannattavaa. Kansantalouden kannalta kokonaisuudessa ei ole mitään järkeä, ja se on hyvä esimerkki siitä, millaisiin miljardilaskuihin poliittisten irtopisteiden kerääminen pahimmillaan johtaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinpä. Kansantaloudellisesti olisi ehkä ollut järkevämpää vaikka lahjoittaa syrjäkylillä asuville aggregaatit sähkökatkosten varalle. Siirtoverkkoinvestointi on aina niitä rakentavalle yritykselle kannattava, kun sillä on takuutuotto. Sen sijaan sähköä tuottava yritys ei saa niistä liittymistä isoa liikevaihtoa.

    Alltour

    Et voisi A. Jalkanen oikeammassa olla. Valitettavasti tämä on vain päämedioiden aihetta koskevassa uutisoinnissa ohitettu. Siellä syytetään verkkoyhtiöitä, kun pitäisi syyttää poliittisia päätöksiä, jotka tilanteen ovat mahdollistaneet.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sokeakin kana löytää joskus jyvän.

    Tolopainen

    Ei pitäisi yleistää, kun on paljon alueita, joissa ei siirtomaksut ole mitenkään erityisen korkeita. Vajaa kymppi kuussa mökin sähköliittymästä ei ole paljon.

    Visakallo Visakallo

    Sitten on vielä meitä sähköyhtiön omistajia, joille ei sähkö eikä sen jakelu maksa käytännössä mitään.

    Tolopainen

    Ilmasilla polttoaineilla minäkin ajelen, vanha työsuhde etu.

    Visakallo Visakallo

    Mistä polttoaineesta Tolopaiselle sitä S-bonusta kertyy?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 84)