Keskustelut Puukauppa Sellua vai jalostusarvoa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 168)
  • Sellua vai jalostusarvoa?

    Nyt on kovan luokan metsäasiantuntija! Olisiko kuitenkin jäänyt tarkistamatta mistä rahaa tällä hetkellä tulee: metsäteollisuuden viennin arvosta on tulee noin 3/4 sellusta, kartongista ja vastaavista ja vain 1/4 mekaaniselta puolelta. Nämä kovat tuotot mahdollistavat tuotekehityksen jolla tulevaisuudessa sitten myydään korkeampaa jalostusarvoa.

    ”Kyllä jos me teemme pahvia kiinalaiselle verkkokaupalle, niin on todennäköistä, että me häviämme tämän pelin jollakin aikavälillä sellaisille alueille, jotka pystyvät ympäristönormien lisäksi myös muilla tuotannon tekijöillä laskemaan hintoja ja myymään halvemmalla. Sen takia ei pitäisi lainkaan lähteä siihen kilpaan vaan siihen, jossa on kyse kalliimmista tuotteista ja niiden ominaisuuksista.”

    http://www.is.fi/politiikka/art-2000008621012.html

  • Kalle Kehveli

    On ne norjalaisetkin tyhmiä, kun eivät jalosta öljyä eri tuotteiksi, mutta kun näin pärjää suurteollisuudessa paremmin. Antaa jonkun muun ottaa riskit ja tehdä tappiota.

    pystykorvat

    A. jalkanen

    Tuotteessa on jopa jäljellä puun kuitujen järjestys:  nenäliina- tai talouspaperin voi vetäistä siistimmin halki toiseen suuntaan. Kokeilkaa vaikka.

     

    Kyllä ne kuidut ovat olleet välillä sekaisin. Tuo  ominaisuus paperissa on nimeltään formaatio. ja siihen pystyy  papetitehdas vaikuttamaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos pystykorvat tiedosta. No, kuitenkin tuotteessa on selvästi nähtävissä edelleen puualkuperä eli kuituja! 🙂

    pystykorvat

    Siinähän se hienous onkin. Kuidut ovat lujia. Sellun keitossa niiden puukuitujen välistä poistetaan liukenevat komponentit, pääosa on lingniiniä ja kuidut  jatkavat taivaltaan, valkaisuihin ja pesuihin.  Itseasiassa kuidut ovat kiteytynyttä materiaalia.

    Petkeles Petkeles

    Hyvin on taas rynnätty kommentoimaan sitä mielikuvaa, joka on syntynyt ihan omien korvien välissä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä myös hienoa, myös ligniinistä ollaan jo opittu tekemään muutakin kuin bioenergiaa, eli korkeamman jalostusarvon tuotteita.

    Mutta miksi linkitin uutisen? En tietenkään irvaillakseni poliitikon metsäosaamiselle, vaan kiinnittääkseni huomiota argumenttiin joka on yleinen keskustelupalstoilla: se että meidän tulee tuottaa suurempi osuus alkutuotannosta tukkia ja meidän pitää käyttää suurempi osuus tukeista rakentamiseen ja muihin pysyviä hiilivarastoja muodostaviin tuotteisiin.

    Meidän puutuotevarastoilla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä muuhun kuin meidän hiilinieluihin ja rakentamisen kokonaispäästöihin Suomessa. Maapallonlaajuisesti ei juurikaan merkitystä. Sen sijaan voimme viedä ulkomaille muovia korvaavia tuotteita ja muita ratkaisuja, joita valmistetaan ja käytetään noissa muissa maissa. Silloin merkityksemme ilmastonmuutoksen, puuvillan viljelyn ongelmien ja mikromuoviongelman kampittajina voi olla kokoamme suurempi.

    Olen siis täsmälleen samaa mieltä Anna Kontulan kanssa suunnasta, mutta toimintaohjeeni olisi erilainen: tuetaan selluteollisuuden pyrkimyksiä. Eivät ne sulje pois puutuoteteollisuuden pyrkimyksiä mikäli tuotetun puun laatu kelpaa myös heille.

    Uusia sellupohjaisia tuotteita VTT Bioruukissa. Nanoselluloosassa kuitujen muokkaaminen on viety vielä askeleen pitemmälle kuin talouspaperissa.

    http://www.hs.fi/talous/art-2000008365416.html

    kmo

    Kahdesta kuutiosta tukkia saadaan kuutio sahatavaraa, toinen kuutio menee hakkeena ja puruna polttoon ja sellun raaka-aineeksi.

    Voisihan nuo ajatusten Kontulat vähän tarkemmin sanoa mitä niillä puruilla pitäisi tehdä jos selluksi ei saa keittää, mutta lautojen ja lankkujen sahaaminen on kumminkin kosher toimintaa parhaimmillaan.

    aegolius

    >Hyvin on taas rynnätty kommentoimaan sitä mielikuvaa, joka on syntynyt ihan omien korvien välissä.

    Jokaiselle meistä ei korvien väliin synny mitään kuvaa.

    Panu Panu

    Sellun jalostusaste on rahalla mitattuna korkea eikä siihen kai parempaa mittaria ole. Puusta tehdään Suomessa paljon muutakin ihan näiden sellufirmojenkin toimesta.

    Anna Kontula on oman ilmoituksensa mukaan kommunisti ja se on hyvä huomioida kun lukee hänen näkemyksiään. Mitä olen hänen haastatteluitaan katsonut niin hän on kyllä fiksu mutta talousosaaminen ei ole ikinä ollut huipussaan vasemmistossa.

    R.Ranta

    Metsänomistajan tulosta n. n. 15 % tulee sellupuusta. Eikö ole aika erikoista, jos tämä mitätön 15 % on alkanut millään tavalla  määrtitellä metsänkasvatusta – metsänomistajan näkökulmasta.

    Uskoa selluun pyritään luomaan mitä hiennoimmilla (katteettomilla) visioilla. Mitään viitteitäkään ei ole siitä, että metsänomistajan kannattaa panostaa yhtään mitään sellupuun tuottamiseen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 168)