Keskustelut Harrastukset Suomi on ainoa maa maailmassa jonka metsät ja suot ovat päästölähde

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
 • Suomi on ainoa maa maailmassa jonka metsät ja suot ovat päästölähde

  Tutkijat ovat löytäneet keskeltä Kongon tasavallan sademetsiä valtavan muinaisen suoalueen, jonka uskotaan sisältävän miljardeja tonneja turvetta.
  Turvetta syntyy, kun kasviaines ei maadu kunnolla. Siksi suuri osa maailman turpeesta sijaitsee Siperiassa, Pohjoismaissa, Kanadassa ja muilla pohjoisilla seuduilla, joiden viileä ilmasto hidastaa maatumista. Tutkijat arvioivat Kongon suoalueen kattavan 100 000—200 000 neliökilometriä ja turvekerroksen ulottuvan seitsemän metrin syvyyteen.

  ”Turvesuot ovat olleet iso hiilinielu viimeisten 10 000 vuoden ajan. Ne ovat ottaneet hiiltä ilmakehästä ja varastoineet sitä turpeeksi”, tutkija Lewis sanoi.
  Luonnonsuojelujärjestö Wetlands Internationalin mukaan turvetta on noin 3 prosenttia maapallon maa-alasta, mutta se sitoo kaksi kertaa enemmän hiiltä kuin maailman metsät.
  Helsingin Sanomat

 • MaalaisSeppo

  Kun jätevesiasetus tehtiin YM:n toimesta, ministerinä oli Jan Enestam. Sittemmin jätevesiasetusta hieman helpotettiin Paulan ollessa ympäristöministerinä. Siinä mielssä hän teki kyllä hallaa, ettei ryhtynyt toimiin, joilla koko asetus olisi voitu kumota. Vaikea sanoa olisiko ollut mahdoton tehtävä. Eli ”pääsyyllinen” on Jan Enestam, jota YM:n virkamiehet ”ansiokkaasti” harhauttivat.

  Kannattaa ottaa asioista sevää, ennen aiheettomia heittoja.

  Pinsiön vaari

  Siinä on käynyt niin että ministeriö vie ministeriä. Ministereillä ei ole ollut itsellä tietoa sekä ymmärrystä viedä asioita suuntaan joka olisi taloudellista tuottoa tuovaa. Saadaan väkevästi kasvavat metsät muka hiiltä lykkääviksi alueiksi. Tai määrätään sonta kuljetettavaksi kymmenien kilometrien päähän. On useita halpoja ja pienemmän hiilijäljen jättäviä keinoja käyttää ravinteet lähellä syntypaikkaansa.

  Tuolla kahvirinkissä tulin käyttäneeksi Suden jäljen ministerin ph nollausjuttua vähän varomattomasti. Yhden kaverin pärskähti kahvit suusta (osin nenästäkin) pöydälle. Hyvillä pehmopaperituotteilla siitä selvittiin. Mutta juttuun tuli mukaan pari pitkämatkaista joilla oli mielipiteitä nykymenosta.

  Toinen oli kotoisin pohjoisesta ja hänen mielestään kuten meidän muidenkin pitäisi pohjoiseen tehdä varastoaltaita (mm Vuotos) ettei vedet juoksisi töitä tekemättä mereen. Toinen taas naureskeli että hänen vanhempansa olivat onnistuneet myymään läheltä tuulipuistoa talonsa jollekkin tuulimyllyjä ihannoivalle luomuun hurahtaneelle veikolle. Nämä vanhemmat oli täysin kyllästyneet myllyistä lähtevään ääneen. Se on matalaa mutta tunkee koko olemukseen. Mies oli ollut perheineen vähän aikaa vanhempiensa luona mutta kokemus oli ollut pöyristyttävä. Lapset oli sanonut ettei koskaan enää. Ei sellainen mummula ole hyvä paikka jossa vain tuulettomaan aikaan voi kyläillä!

  Montaa muutakin asiaa keskusteltiin mutta jätän ne toiseen kertaan. Mutta olimme kaikki sitä mieltä että isoon osaan ympäristöministeriön toimintaa pitäisi saada järkeä. Toivottavasti tulee ministereitä ja muita päättäjiä jotka laittaa asiat paremmalle tolalle.

  Puun takaa

  Kovin uskottavalta ei kuulostanut, kun Vihreiden puoluekokouksessa Jämsässä julistettiin, että vihreiden maaseutuvastaisuus onkin pelkkä harhaluulo.
  Miksi Vihreiden kannatus on kaikkein pienintä juuri maaseudulla?
  Elävätkö maaseudun asukkaat harhaluulojen varassa?
  Onko ympäristölupahallinnon lähes täydellinen halvaantuminen harhaluulo?
  Onko maa- ja karjatalouden kiihtyvä siirtyminen Suomesta Viroon, Puolaan ja Venäjälle sekin pelkkä harhaluulo?

  Tuolta voi katsoa HK-Scanin Rakvere Farmit Virossa:
  http://www.rlk.ee/eestisiga/

  Tuolla puolestaa Atria Farmit Virossa:
  http://www.atria.ee/

  Puun takaa

  Saarioinen Oy on myös lisännyt tuotantoaan Virossa.
  Raplamaan Ruokatehdas aloitti 2009, ja sopimusfarmeja on useita kymmeniä.
  Yhä suurempi osa Suomessa syötävistä ruokajalosteista on tuotu muualta.

  http://www.mamma.ee/

  Myös maitotuotteet tuodaan yhä enemmän Suomen ulkopuolelta.
  Mm. Pirkka-juusto tulee Pöltsamaalta Virosta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Keskustelu menee tässä sivuun aiheesta, mutta vastustetaan tätä kehitystä ostamalla kotimaista, sekä ruokaa että muuta. (Ostin muuten juuri Jopon.)

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Onnittelut Jopon ostosta! Lukitse hyvin, kun jätät parkkiin.

  hemputtaja

  ### Onnittelut Jopon ostosta! Lukitse hyvin, kun jätät parkkiin.
  Lähetetty: 1 h, 58 min sitten
  Lähettäjä: Leevi Sytky ###

  Samoin ja lukitustakin suosittelen. Yhdeltä tutulta (nuori ja huoleton) just jopo lähti. Tietysti joku ympäristöaktivisti oli asialla.

  Ja sitten aiheeseen ”Suomi on ainoa maa maailmassa jonka metsät ja suot ovat päästölähde”. Haluaisin tietää onko väite totta.

  Siksi kysyn kun en tiedä. Ympäristöaktivistien enemmistön voisi tietenkin upottaa nilkkoja myöten suohon vaikka silloin hius- ja partageelit hiukan suota saastuttaisivatkin. Upotus pitää kuitenkin tehdä pitävin perustein eikä noudattaa heiltä opittua kaavaa.

  Jos väite pitää paikkansa, on siinä yksi ja merkittävä kansalaisaloitteen aihe. Paljon merkittävämpi kuin joku tollo avioliittoaloite.

  Puun takaa

  Heitin aloituksen otsikon tarkoituksella raflaavaan tyyliin, mutta valitettavan totta se on, eikä sitä ole kukaan kiistänyt.
  Asia perustuu niihin päätöksiin joita Durbanin, Dohan ja Varsovan ilmastokokouksissa Suomen edustajien aktiivisella myötävaikutuksella on tehty.
  Noihin kokouksiinhan ei nykyisen ympäristöministerin aikana ole kelpuutettu lainkaan puun- ja turpeentuottajia, eikä teollisuuden edustajia.
  Sama asia on ajettu läpi EU:ssakin tiettyjen, jo aikaisemmin täällä mainittujen euroedustajien toimesta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ilmastoneuvotteluista on tällä palstalla kirjoiteltu ja väitelty jo aiemmin paljonkin, siksi en pitänyt tärkeänä kommentoida tätä. Laitan kuitenkin jotain, entisenä Metlan kasvihuonekaasujen inventaarion tutkijana.

  Eihän otsikon väite tietenkään pidä paikkaansa. Eivät päästöt riipu valtioiden rajoista vaan maankäytöstä. Suomen metsäpinta-ala pienenee (lähde), mutta puustopääoma suurenee (nielu). Tilastokeskuksen nettisivuilta löytyy vuosittain kasvihuonekaasujen inventaarion raportti päästökauppasektorin ja maankäyttösektorin lasketuista, ilmastosopimukselle raportoiduista päästöistä. Ilmastoneuvotteluissa joudutaan tekemään kompromissi, joka sopii melkein 200 maalle; siksi Suomi ei voi saada kaikkia vaatimuksiaan läpi.

  Helsingin yliopiston tutkija Paavo Ojanen väitteli aivan hiljattain soiden päästöistä. Loppupäätelmä työstä oli, että ei voida tarkalleen sanoa, ovatko Suomen suot nielu vai lähde. Epävarmuusmarginaali on vielä niin suuri. Sen sijaan voidaan yksittäisistä soista tai metsiköistä sanoa melko varmasti, ovatko ne nielu vai lähde. Saman yliopiston tutkija Kari Minkkinen on laskenut, että soita ojitettaessa käy niin, että kuivuva turvekerros hajoaa (päästö) ja puuston kasvu elpyy (nielu). Tulos enempi vähempi +/- nolla. Seuraava puusukupolvi suolla on nielu.

  Turpeen uudistuminen voi periaatteessa vuosittain kattaa vuotuisen käytön polttoturpeena. Tarkka tase riippuu säistä, koska sekä turpeen kasvu että nosto riippuu säistä.

  hemputtaja

  Tutkittu tieto on pätevä kunnes tulee vielä pätevämpi tulos. Siinä suhteessa asia on kuten pitääkin.

  Jos Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa metsät ja suot ovat päästölähde on jotain raskaasti pielessä. Ihan siitä riippumatta, mitä omat tutkimuksemme kertovat.

  Kyseinen päätös on pahimman luokan saastepäästö. Jos me päästelemme soistamme ja metsistämme, sen tekevät muutkin.

  Jos linja jatkuu. seuraavassa kokouksessa hirveät päästömme maksetaan puuceiden määrällä painotettuna. Niitä kun Suomessa riittää (venäläiset unohdetaan tietysti, kuten mielellään muissakin päätöksissä).

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)