Keskustelut Harrastukset Suomi on ainoa maa maailmassa jonka metsät ja suot ovat päästölähde

 • Suomi on ainoa maa maailmassa jonka metsät ja suot ovat päästölähde

  Tutkijat ovat löytäneet keskeltä Kongon tasavallan sademetsiä valtavan muinaisen suoalueen, jonka uskotaan sisältävän miljardeja tonneja turvetta.
  Turvetta syntyy, kun kasviaines ei maadu kunnolla. Siksi suuri osa maailman turpeesta sijaitsee Siperiassa, Pohjoismaissa, Kanadassa ja muilla pohjoisilla seuduilla, joiden viileä ilmasto hidastaa maatumista. Tutkijat arvioivat Kongon suoalueen kattavan 100 000—200 000 neliökilometriä ja turvekerroksen ulottuvan seitsemän metrin syvyyteen.

  ”Turvesuot ovat olleet iso hiilinielu viimeisten 10 000 vuoden ajan. Ne ovat ottaneet hiiltä ilmakehästä ja varastoineet sitä turpeeksi”, tutkija Lewis sanoi.
  Luonnonsuojelujärjestö Wetlands Internationalin mukaan turvetta on noin 3 prosenttia maapallon maa-alasta, mutta se sitoo kaksi kertaa enemmän hiiltä kuin maailman metsät.
  Helsingin Sanomat

 • Puun takaa

  Marraskuussa aloittanut EU:n komissio julkistaa tänään työohjelmansa, jossa se kertoo tarkemmin suunnitelmistaan. Lehtitietojen mukaan komissio haluaa eroon sääntelystä, joka koskee muun muassa ilman laatua, jätteitä ja energiaverotusta.
  Sääntelyn purkaminen nousi isoksi vaaliteemaksi kevään eurovaaleissa, ja komissio on luvannut ryhtyä asiassa toimiin.

  Hollanti on ollut kärkijoukoissa vaatimassa kevyempää EU-lainsäädäntöä. Myös Britannian pääministeri David Cameron on pitänyt sääntelyn purkamista vahvasti esillä.

  Euroskeptikot kiittelevät sääntelyn purkamista. Brittikonservatiivien ja perussuomalaisten EU-ryhmässä komission aikeet on otettu myönteisesti vastaan.
  STT