Keskustelut Metsänomistus Suunnitteletko maanvuokrausta tuulivoimakäyttöön? – lue tämä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)
  • MaraKet

    Tuulivoima ei tule menestymään Suomessa eikä koko maailmassa. Syksyyn mennessä uusien rakentaminen hiipuu ja loput käytetään käyttöikänsä loppuun. Vaatii niin valtavasti säätövoimaa.

    Sähköautoinnostus loppuu hetikohta sen jälkeen.

    Perassic Park Perassic Park

    Tuulivoimayhtiöiden omistusten taustalta  usein löytyy Suomen eturivin pääoma toimijat, -erilaisia pankkiiiriliikkeiden rahastoja ja pääomasijoittajien pystyynpolkaisemia firmoja. PO sijoitusyhtiäiden ansaintamallina on juosta kasaan kokonaisuus, luoda toimiva yritys/salkku jota omistetaan  tyypillisesti 1 -10 vuotta. Ansainta syntyy kun  valmis paketti myydään eteenpäin institutionaalisille sijoittajille.

    Takavuosien valtion toiminta tuulitariffeineen avasi näille toimijoille huippukannattavan toimitaympäristön.

     

    Voi olla varma että sopimusmallit joita ensi alkuun tarjotaan, turvaavat esnisijaisesti tuulivoimayhtiön edut. -etenkin kun kerran sopimuspohjat ovat yhtiöt ihan itse saaneet laatia 🙂

    Tavallisen yksityisen maanomistajan ja tällaisen tahon juridisen osaamisen välillä on  epäsuhta. Sopimustekstin mallipohjaan laadintaan on käytetty  aikaa ja rahaa maksettu juristeille.

    Edellinen ei tarkoita etteikö maanomistajalle  voisi olla mielekästä laatia sopimusta.

    Mutta jos ja kun tekee tuollaisen sopimuksen joka saattaa sitoa kymmeniksi vuosiksi, kannattaa  käyttää juristia joka lukee  ja tsekkaa sopimustekstin läpi.  Vaikka juristin käyttö maksaa, hinta on halpa verrattuna että tekee huonon sopimuksen.

    Tuulivoimayhtiöt käyvät kovaa keskinäistä kisaa voimaloiden paikoista. Maanomistajan neuvotteluasema on sellainen että häntä on pakko kuunnella. Tuulivoimayhtiöt osaavat kyllä itse rahastaa, joten on vahinko myydä näille sopimuksia halvalla.

     

     

     

     

     

     

     

    Puuki

    Tuulivoimaloiden kuluja ja niihin sijoittajien voittoja kustantaa tavan sähkön kuluttajat mm. sähköveron ja alv:n muodossa .   Lisäksi lisäkuluja yksityisille tulee korkeissa sähkönsiirtomaksuissa, kun maakaapeleita joudutaan vetämään saloille pitkiä matkoja tuulimyllyalueilta käyttöpaikoille päin.    Voisi sanoa irti sähkösopimuksen kesäksi ellei se olis tehty niin hankalaksi ja kalliiksi.

    Esim. kesäkäyttösen mökin sopimusta ei kannata sanoa talveksi irti, koska kustantaa ~ yhtä paljon kuin sen kk-maksujen maksaminen talven ajalta.   Kuitenkin omistaja on jo maksanut sähköliittymän ja sen teon kaikki kustannukset aikoinaan.  Nyt maksaa uudestaan 2- 3 kertaan siirtomaksuissa (erit. perusmaksussa) ja linjan omistaa jokin voittoa tekevä siirtoyhtiö.

    Nuo myllyt ei ole erityisen ekologisia vaikka mainostetaan päästöttöminä.  Vaativat paljon raaka-aineita rakennusvaiheessa ja muutenkin haittaavat luontoa näköalahaitasta puhumattakaan.  Säätövoimaakin tarvitsevat varalle.   Purkaminen eritysen kallista; sivujen mukaan 100-300 k€ tai jopa enemmänkin.  Huonon sopimuksen tehnyt mo joutuu niiden  kustannusten maksajaksi pahimmassa tapauksesssa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Säätövoiman tarve voi olla vähenemässä lähitulevaisuudessa. Tähän tarpeeseen tarjoaa sähkön varastoinnin ratkaisuja mm. suomalainen Merus Power.

    Perassic Park Perassic Park

    Jotenkin tulee näitten myllyjen vuokasopimuskuvioista ikävällä tavalla liukaskieliset ostomiehet jotka kiersivät ostellen taloista koskiosuuksia 50 -60 -luvuilla mm. Kemijoen valjastamiseksi.

    Pöljät maalaiset luopuivat omaisuudestaan naurettavaan hintaan.

    Puuki

    Semmostahan se usein on , että tietämättömiä ..staan silmään .   Kun aikoinaan puulle alkoi tulla arvoa sellun teon muodossa, niin firmat osti halvalla metsämaita ennen kuin oli yleisessä tiedossa puun hintojen nouseminen.

    Nyt sitten on mennyt usein toisin päin, kun puun hintoja laskettiin,niin monet sellufirmat möi metsäomistuksiaan pois niiden heikon tuoton takia.  Mutta metsien hinnat kuitenkin on kohonneet sen jälkeen (puun hinta ei) koska maailmanmarkkinat, maan valmistus vähäistä  jne.

    arto arto

    Voihan mökkikäyttöön hankkia oman tuulivoimalan. Muutamalla tonnilla saa tehokaan voimalan mastoineen ja muine asemineen. Välttyy siirtomaksuilta. Muutamalla tutulla kyseinen juttu kätevä virrantuoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Arto. Onko meluhaittaa ja kuinka laajalle alueelle pientuulivoimalasta?

    Kommentti Hesarin juttuun koskien metsien käytöstä päättämistä, eli Olli Tahvosen mielipidekirjoitukseen: ”Metsien monimuotoisuuteen liittyy myös metsän eläimet, nyt on tullut huolestuttavia tietoja Ruotsin Pajalasta, jossa metsään on rakennettu 30 tuulimyllyä. Erämaa-leirintäalue oli suljettava melun takia, omistajalta meni elanto ja hän sanoo myös, että kaikki hirvet ovat suurelta osin kadonneet ja että heillä on ollut hirvieläinten paaleja 15 vuoden ajan, mutta nyt he ovat täysin koskemattomia. Kaikki 35 pesää järven ympärillä ovat myös tyhjiä.”

    AJ kommentti: ts. jos haluat eroon hirvistä, hanki tuulivoimala.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008021532.html

    arto arto

    Meluhaitta ulkona kuulee äänen sisällä ei. Voisi verrata sisätuulettimeen joita moni helteellä käyttää. Noissa siivet ei ole pitkät eli niistä ei melua tule paljoo. Saa myös pystymallin jossa melu olematon ei ulkona kuule kun pyörii. Masto ja tuulivoimala 1280 e  lisäksi muut eli säästää todella paljon verrattuna verkkosähköön

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Arto, suurin piirtein noin arvelinkin. Maasto rajoittaa jonkin verran eli paras olisi sellainen korkeampi kohta jossa puusto ei ole tiellä. Lisäksi on mahdollinen hybridiratkaisu eli sekä aurinko että tuuli yhdessä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)