Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  • Tämä aihe sisältää 2,678 vastausta, 96 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 18 tuntia sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,821 - 1,830 (kaikkiaan 2,678)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla Gla

    Teukka, ei ole merkitystä tämän aiheen kannalta.

    Gla Gla

    Kim: ”Ei täsmääkkään..,metsästykseen kykenevistä oli kyse….”

    Metsästykseen kykenevistä, joista olisi saatavissa apuja peurakannan leikkaukseen. Kävikö nyt niin, ettei potentiaalia ollutkaan?

    ”p.s.metsästäjiä ja käsittelytilojakin on sen verta riittävästi että jos tarve on niin sorkkaeläinkanta pystyttäisiin puolittamaan..,ainakin peurojen osalta…”

    Peuran osalta yritystä on ollut, mutta tulokset heikkoja. Edes kannan kasvua ei ole saatu taitettua. En siis usko noin kevyeen analyysiin puolittamisesta ainakaan kovin lyhyessä ajassa.

     

    kim1

    Eiköhän sen kannan saisi  tiputettua 2 vuodessa n.20-25 /1000ha tasolle..

    Gla Gla

    Tavoitteena on jo pari vuotta ollut tihentymien kasvun pysäytys, mutta silti kasvu jatkuu.

    Mitä mielestäsi on tehty väärin eli mitä pitää tehdä, että kanta saataisiin puolitettua?

    suorittava porras suorittava porras

    Niin …vuodesta 2015 alkaen kaatomäärät ovat kasvaneet keskimäärin 10 000 yksilöllä /vuosi. Kuluvalla kaudella jäätänee lähelle viime vuoden lukemia eli 70 000:n elukkaan. Kauriit nostanevat kokonaissaalismäärän pienten sorkkaeläinten osalta yli 100 000:een. Renkaanpotkijoilta kyseinen talkoo ei onnistu. Tiukkaa tekee osaavillekin.

    kim1

    Hitusen  liian kauan pähkäiltiin,elikkä 2012 vuoden kieppeillä oli jo havaittavissa peurakannan kasvu…2015 jo sokeakin huomasi..,2019 vasta alkoi lahtaus…,toisaalta eihän se peuranliha noin keskimäärin järin hääviä ole…

    Gla Gla

    Minusta tuntuu, että Kimin kommenteissa tiivistyy metsästyksen vapauttamisen prosessi. Ensin vaaditaan ja uhotaan, että kanta kyllä voidaan puolittaa. Kun realismi tulee vasten kasvoja, häntä koipien välissä aletaan puhua, ettei peuranliha oikeastaan hyvää olisi ollutkaan.

    Äärimmäisen noloa ja siksi tärkeintä on tunnistaa tilanne ennalta, eikä vasta jälkikäteen. On alkeellinen perusasia, että ongelman ratkaisu lähtee ongelman syyn tunnistamisesta. Vain silloin voidaan vaikuttaa ongelmaan. Kaikki muu on maallikon haulikolla roiskimista. Kovasti ollaan tekevinään ja ääntä riittää, mutta maaliin ei osu.

    Metsästyksen vapauttaminen ei puutu peurojen määrää koskevaan ongelmaan. Eihän tälläkään palstalla ole ainuttakaan kirjoittajaa, joka alkaisi peuroja lahdata, jos siihen seuratoiminnan ulkopuolella olisi mahdollisuus. Kuvitellaan vaan, että edelleen joku muu tulisi asiat hoitamaan.

    Se on totta, että kaatomäärien nousu on rajua, mutta tilanteeseen on herätty liian myöhään. Nyt ollaan tilanteessa, jossa 125000 peuran vähentämiseen tuskin 70000 kaatoa riittää. Siksi tarvitaan keinot päästä tästä eteenpäin. Vuoden 2012 tilanne ei ole kiinnostava.

    jees h-valta

    Ihmisen tominta on aina rajallista noissa kyttäykseen perustuvissa metsästystavoissa. Elukka kun sattuu aina olemaan hiukan kärsivällisempi. Se jaksaa varrota täyspimeää (kun on jahtiaika) ennen ruokintapaikalle tuloa. Tässäkin taas korostaisin luonnon oman säätelyjärjestelmän omaksumista täysmääräisenä. Kaikkien petojen täysrauhoitus ensin kymmeneksi vuodeksi ja kielletään ruokinta peuroille ja kauriille. Kovat talvet ja pedot ottavat tilanteen hallintaan jo kymmenessä vuodessa joten faktaa alkaisi olla jatkoakin ajatellen.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Et ilmeisesti ole lukenut vielä Aarteesta sitä juttua omalla maallaan pieniä sorkkaeläimiä metsästävästä isännästä.”

    Tarkoitatko tätä?

    http://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.1709175

    Metsästysseuran peurajaoston puheenjohtaja eli seuran vuokraama lupa-alue ja seuran lahtivaja käytössä.

    Puuki

    Vhp:n menestystarinaan riistanhoidon kannalta on vaikuttanut paljon niiden ruokintaan kannustaminen . Tonneittan porkkanoita ruokintaan/vk  ja riistapelloillekin saa avustusta EU-rahoista.    Pitäisi alkaa korvata ylisuuresta kannasta aiheutuneita tuhojakin (pihoilla ja puutarhoissa & metsissä) samalla innolla kuin ruokintaa on tuettu.

Esillä 10 vastausta, 1,821 - 1,830 (kaikkiaan 2,678)