Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Gla Gla

  Prosessissa ei ole vikaa, vaan keskustelijoissa. Kun metsästäjät esittää ja päättää, ei puhuta yhteisestä asiasta.

  Peurakantaa on seurattu kymmeniä vuosia. Mutta kun tavoitteena on ollut kasvattaa kantaa, kannattaa esittää tietämätöntä kannan kasvusta. Silloin kasvatus onnistuu vailla ulkopuolista painetta. Suuri yleisö ei ongelmista tiedä ennen kuin kukkapenkistäkin viedään kaikki, mutta silloin tavoite on jo toteutunut eli peurakanta on kasvanut sietämättömän suureksi. Nyt voidaan monipolitilanteessa alkaa esittää pelastajaa eli kannan leikkaajaa. Tuo tosin ei enää tehoa, valtaosan mielestä metsästäjät (organisaatiot ja seurat) on roistoja, jotka tilanteen on aiheuttanut. Toiminnan hyväksyttävyyden palauttamiseksi on paljon työtä jäljellä.

  Riista-lehden mukaan peurat on levinneet jo Torniosta Ruotsiin. Jutussa kerrotaan myös, että Reisjärvi-Haapajärvi-Pyhäjärvi-alueella ruokitaan peuroja. Kovasti niitä pohjoiseen yritetään levittää.

  Riista: ”Valkohäntäpeurat ovat levinneet joidenkin mielestä jopa haitaksi asti”

  Kenen mielestä ei ole?