Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  • Tämä aihe sisältää 2,447 vastausta, 92 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarNostokoukku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 2,447)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Remie

    Näin se on ja USA:n peto kanta on on ihan eri lukemissa kuin meillä. Kansallispuistojen puumat tarvitsevat ravintoa, on karhuja ja ilveksiä,kojootteja vaikka mitä. Ei meidän sairaat kotikissamme peuroille mitään mahda.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielestäni osa Pohjois-Amerikan vhp-tutkimuksista on sovellettavissa meille: tieto lajin biologiasta ja sen roolista punkkivälitteisten tautien ekologiassa perustuu pitkälti Yhdysvaltojen koillisosissa Lymen alueella tehtyyn tutkimukseen alkaen 1980-luvulta. Ei ole tarpeen toistaa tätä tutkimusta saati vedota tietämättömyyteen, kun ei haluta lajia torjua. Kun vieraslaji sopeutuu jonnekin yhtä hyvin kuin meille, vaikutukset paikalliseen ekosysteemiin voivat olla laajat ja arvaamattomat, eli varovaisuus niiden kanssa olisi kyllä paikallaan, kuten Ruotsissa on ymmärrettykin.

    Planterin kuvia vertaamalla näkee selkeästi, että punkkitaudit keskittyvät rannikoille, jossa runsaimmat pienten hirvieläinten kannat ovat. Merkittävän poikkeuksen muodostaa Pirkanmaa, jossa on laaja vhp:n keskittymä. Jokin tuntematon tekijä tuolla alueella estää tautien leviämistä. Joko epidemia on sinne vasta tulossa tai sitten se ei alakaan. Vanhastaan tiedetään punkkien suosivan rannikoiden ja vesistöjen reuna-alueita, mikä voi liittyä joko ilmastoon tai eliöyhteisöön noilla alueilla.

    Myyräkuume leviää ainoastaan metsämyyrän virtsasta, yleensä ilmateitse. Halkoliiterissä ja mökin siivouksessa voisi siis käyttää hengityssuojainta ja rättiä imurin sijaan ja muutenkin noudattaa hyvää hygieniaa. Myyräkuume ei yleensä ole tappava tauti, paitsi jos ihmisellä on tietty geenimuunnos. Konneveden tutkimusasemalla sattui muutaman vuosi sitten ikävä tapaus, kun aloitteleva israelilainen myyrätutkija menehtyi tautiin.

    Remie

    Minun kertomassa tapauksessa oli kysymys tukkien ja sahatavaran kasittelystä, minä sahasin ja muut hoitivat paikalletuonnin, vierityksen poiskuljetuksen sahan vierestä. Työt kestivät tukkien määrästä riippuen 3kk – 4pv . Moni sai työmaalla taudin joka hoidettiin aina sairaalassa. Olisi minunkin pitänyt sairastua kun terä leikkasi puuta ja ilmavirta tuoksui virtsalta mutta en saanut sellaista infektiota että olisin petiin joutunut. Tukkikasat sisälsi noita pesiä jota kummasteltiin ,eikä niitä esiintynyt montaa vuotta kun ne taas hävisivät. En ole jälkeen tavannut niitä.

    Planter Planter

    ” Merkittävän poikkeuksen muodostaa Pirkanmaa, jossa on laaja vhp:n keskittymä. Jokin tuntematon tekijä tuolla alueella estää tautien leviämistä.”

    Punkit kyllä ovat levinneet sinnekin. Lisäsin vielä edelliseen kommenttiini viitteellisen kuvan punkkien kokonaismääristä. Pirkanmaalla on kyllä punkkeja paljon, mutta ei yhtä vahvasti borrelioosin saastuttamia kuin rannikolla. Pitää myös muistaa, että mökkiläisten saama tartunta diagnostisoidaan useimmiten kotipaikkakunnalla, ei mökkipaikkakunnalla, siitä johtunee pääkaupunkiseudun suuri määrä.

    Rannikon borrellioosia kantavat valkohäntäkauriit tuskin kulkevat Pirkanmaalle. Ilmeisesti borrelioosin pitäisi kulkeutua sinne esim muuttolintujen mukana, jonka jälkeen leviäminen tapahtuisi paikallisesti kauriiden punkkibusseilla.

    Keksitään nyt tällainenkin teoria. Borrelioosi läviää pitkiä matkoja vain muuttolintujen mukana. Isojen lintujen muuttoreitit kulkevat rannikoita myötäillen. Etelästä tullaan tyypillisesti Hankoniemelle, levähdetään ja poimitaan borrelioosin saastuttamat punkit koipiin. Jatketaan joko Pohjanlahtea myötäillen  pohjoiseen tai Suomenlahtea myötäillen koilliseen. Näiden reittien varrella borrelioosi on lisääntynyt.

     

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Valkohäntäpeura EI OLE borrelian reservuaari. Kanneksii pääasiassa aikuisia punkkeja, jotka räjähdettyään tuottavat tuhansia toukkia. Puutiaisentoukat saavat sen (borrelian) levitettäväkseen 90 prosenttisesti myyriltä. Jos myyrät puuttuvat (tai niitä on vain hyvin rajoitetuilla alueilla, kuten vakiintuneella kettureviirillä) borreliaa on erittäin vähän. Kuten oli ennen surullisenkuuluisaa ja edelleen yhä kiihdytetympänä jatkettavaa myyriä pääravintonaan käyttävien pienpetojen (kettu, minkki, supikoira, näätä) poikkeuksellisen hyvin onnistunutta tappokampanjaa, jota käydään muka metsäkanalintukantojen elvyttämiseksi (todellisuudessa kannat ovat romahtaneet tuon operaation ansiosta, riekkohavaintoja on sadasosa, metsohavaintoja kahdeskymmenesosa ja teerihavaintoja kymmenesosa 1960-luvun tasosta, lähdeaineisto helsingin yliopiston talvilintulaskenta). Myyräkannan säätelyjärjestelmän (pääsäätelijät kettu, minkki, supikoira ja näätä) raskaan manipuloinnin (kaikki tapetaan tavattaessa) ansiosta punkintoukkien kiinnittymisalustoja (myyriä) riittää kaikkialla (petouhka puuttuu), jonka ansiosta borreliatapaukset ovat nousseet vuoden 1995 koko maan tasolta (345) pelkästään varsinaissuomessa tasolle 374 (vuoden 2018 luku).

    Pirkanmaalla näkyy kyllä olevan runsaasti seka puutiais- että taigapuutiaishavaintoja. Samoin täällä pohjois-savossakin. Lähetin täältä turun punkkitutkimukseen taannoin muutaman puutiaisen, joista yksi osoittautui taigapuutiaiseksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Planter ja AC ovat asian ytimessä. Siellä missä on paljon pieniä hirvieläimiä, on myös paljon punkkeja, mutta ei välttämättä punkkitauteja. Siellä missä on paljon myyriä, on myös paljon punkkitauteja. Pohjois-Suomessakin on toisinaan paljon myyriä, mutta ei vielä juurikaan punkkitauteja.

    Olen itsekin mietiskellyt tuota muuttolintuasiaa. Kyllä linnuilla on tässä jokin rooli, mutta kuinka merkittävä, se tiedetään toistaiseksi heikosti. Metsäkanalintuja kuten teeriä on runsaasti, mutta niitä on tutkittu tästä näkökulmasta hyvin vähän. Muun muassa mustarastas on hyvä borrelioosin reservuaari, joten aivan täysin puhtaaksi omaa pihaansa ei voi saada.

    Petoeläimillä on tautiriskiä lisäävien kasvinsyöjien (kauriiden ja myyrien) kantoja rajoittava ja tasapainottava vaikutus, joten niiden suosiminen ei ainakaan haittaa ja sillä voisi olla merkittävä suojaava vaikutus.

     

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hofmeesterin tutkimuksessa alueilla, missä ei tapettu kettuja eikä näätiä, oli luokkaa 90 prosenttia vähemmän borreliaa verrattuna alueisiin, joilla niitä tapettiin. Samoin levin tutkimuksissa, joissa oli fox seen enemmän, niin mitä enemmän niitä (siis kettuja) oli nähty riistakameroissa, niin sitä vähemmän borreliaa.

    Planter Planter

    Annelihan nämä asiat tietää, mutta aina on mielenkiintoista spekuloida. Voisiko mennä näin?

    Myyrä tai hiiri on se reservuaari, mutta pitkän matkan bakteerin kuljettaja lienee jokin muu.

    Jos siellä Hankoniemellä puutiaisen toukka saa myyrästä veriaterian ja sen mukana borrelian, se kehittyy nymfiksi. Hanhi levähtää keväällä Hankoniemellä ja saa kinttuihinsa kyseisen nymfin. Hanhi kuppailee aikansa matkalla ja päätyy Liminganlahdelle lepäilemään.

    Nymfi on matkalla  saanut hanhesta  veriateriansa ja pudottautuu maahan Limingassa. Nymfi tarttuu Limigassa myyrään ja tartuttaa siihen borrelian ja kasvaa aikuiseksi punkiksi, jossa on myös borrelia.

    Aikuinen naaras tarttuu kauriiseen saa veriaterian ja kehittyy kantavaksi ja munii. Muniin borrelia ei taida siirtyä, eikä kauriiseen, mutta munista kehittyvät toukat voivat tarttua myyriin, jotka ovat borrelian kantajia.

    Toukat kehittyvät myyrästä saadun veriaterian ja borrelian jälkeen nymfeiksi, jotka tarttuvat kauriisiin. Kauriit kuljettavat borreliaa kantavia nymfejä ympäriinsä ja pudottavat nymfit pitkin pitäjää. Ne kehittyvät borreliaa kantaviksi aikuisiksi puutiaisiksi tarttuvat ihmisiin ja tartuttavat borrelioosin. Myös borreliaa kantavat nymfit voivat tarttua ihmiseen ja tartuttaa borrelian.

    Näin mielestäni punkkien levityksen lisäksi voi tehdä borrelian levityksen myös eläin, joka ei ole reservuaari, vai voiko?

    https://lh3.googleusercontent.com/Av7HzjVBLgpqPYVcEddMuACS6z-PMUqHdUWjpvM6dn-yfU3NCAGg-mOumnBu-SJ8ORRCXYDNpeJf6FPpNMbFpIbCi_WizQJ4u9u89SNA0v8YDPQ6c7YvZu3PLg=s800

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä voi, koska kun punkkitoukka tai nymfi on saanut borreliabakteerin niin se ei poistu muodonmuutoksessa nymfiksi tai aikuiseksi.

    Planter Planter

    Kiitos, toukka-asteen bakteeria en tiennytkään. Paha juttu, toukkaa on äärimmäisen vaikea huomata iholla ajoissa.

    https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/uusi-infektioita-aiheuttava-bakteeri-loytyi-puutiaisilta/

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 2,447)