Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 736)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • kim1

  Heh..,salametsästäjät sarja voisi olla mielenkiintoisempi…

  Olihan se melkoista lahtausta viime syksynä…,tosin se loppui aika lyhyeen,koska valtaosa porukkaa on kolmen arkkupakastimen taktiikalla liikkeellä…

  Tänä syksynä lupia hitusen enemmin,mutta ei näillä lupa määrillä kantaa oleellisesti pienemmäksi saada..

  Jos sorkkaeläinkanta haluttaisiin järjellisesti ajassa..(alle viisi vuotta)..saada inhimilliselle tasolle,voinee tapporaha olla yksistä harvoista vaikuttimista jolla tähän voitaisiin päästä.

  Metsuri motokuski

  Ompa jesse alkanut herkäksi. Ei taidaa olla montaa vuotta kun kehoitit ampumaan hirviä vaikka suolille kunhan kantaa vain saadaan alemmaksi. Silloin ei tainnut paljon etiikka painaa metsästyksessä. Hyvä että aika on muuttanut mielipidettä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ote Jahti-lehdestä 3/2020 s. 96.

  Alastaron metsästysseura … on valkohäntäpeuran metsästyksessä maan huippua … peurakanta on räjähtänyt käsiin … paine kannan leikkaamiseksi on kasvanut.

  Talviruokinta on tukenut kannan kasvua. Alastarossa siitä onkin luovuttu, sillä peurat pärjäävät hyvin ilmankin. Ennen kaksosvasat olivat harvinaisuus, nykyään näkee kolmosiakin. Ruokinta on paras lopettaa etenkin vähälumisilla seuduilla ja rajata se jahtikauteen.

  👍

  Planter Planter

  Mitäs se Kärnä nyt!

  Asiavirheitäkin jutussa ja kauristilastot vuodelta 2005 !

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5d753936-f8c5-4552-8834-80177ac9af9c

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Planter. Valkohäntäpeura on ihmisen toimesta maahan tuotu, eli ei ole tulokaslaji. Metsäkauriilla on meillä pitkä historia, joten se voitanee jo nykyään laskea ihan kotimaiseksi lajiksi, varsinkin kun sitä esiintyy naapurimaissamme. Metsäkauriiden määrä on jo kymmeniä tuhansia.

  Kärnä on kuitenkin nyt (kerrankin) oikealla asialla.

  Metsäkauriista lisää:

  http://www.riistakolmiot.fi/animal/metsakauris-capreolus-capreolus/

  ”Metsäkaurista esiintyi Suomessa 1700-luvulla, mutta sittemmin laji hävisi. 1900-luvulla se yritti levittäytyä takaisin Suomeen idästä Karjalan kannaksen kautta ja lännestä Perämeren pohjukan kautta. Itäiset levittäytymisyritykset eivät johtaneet pysyvään kantaan. Sen sijaan Ruotsin kautta tulleet metsäkauriit onnistuivat aluksi muodostamaan pieniä pysyviä kantoja jokilaaksoihin. Olosuhteet eivät suosineet kaurista, joka ei juuri kyennyt levittäytymään etelämmäksi. Siirtoistutukset Ahvenanmaalle ja myöhemmin Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle olivat vihdoin menestyksekkäitä, ja niistä kanta lähti runsastumaan ja levittäytymään kohti pohjoista. Pohjois-Suomessa metsäkauris joutuu tarkoin valitsemaan elinalueensa, ja Oulun korkeudella esiintyminen rajoittuu jokivarsiin.”

  Planter Planter

  Mielenkiinnolla odotetaan mihin toimenpiteisiin Keskusta ja Kärnä ryhtyvät, jotta hänen mainitsemansa löysä riistanhoito, joka hänen mukaansa on altistanut suomalaiset vakaville sairauksille,  saadaan kuriin.

  Keskustan eräpoliittisen linjauksen valmistelun on johtanut Mikko Kärnä. Riistahoidon löysyyttä valvoo maa-ja metsätalousministeriö, jota johtaa keskustapuolue. Asiassa pallo on ihan Kärnän ja Lepän hyppysissä, he voisivat ottaa löysät pois jos haluavat.

  Epäilen vaan, että Lapin poika uskalsi ottaa asian esille, koska oman vaalinpiirin alueella ei ole kauris-ongelmaa. Uskaltaa vähän potkia aisan yli, kun oman vaalipiirin äänestäjät eivät hermostu.

   

  Metsuri motokuski

  Äänestäjien äänet on niin kallisarvoisia että eiköhän uudistukset jää minimiin.

  Gla Gla

  Nyt kannattaa kysyä Annikalta mielipidettä asiasta. Jos valitaan puheenjohtajaksi, tulee edes vähän painetta. Ja Annika asuu pahimmalla ongelma-alueella.

  Planter Planter

  Kyllähän tuollainen ruokintapaikka on melko täydellinen ekosysteemi borrelia-bakteerille. Syksyllä ruokinta aloitetaan, kun punkit ovat vielä aktiivisia. Kipataan kuorma porkkanoita, ne vetävät puoleensa myyriä, joten bakteerireservuaari järjestyy siitä. Hirvieläimet suorittavat punkkien lähikuljetukset ja lihottavat punkkinaaraat lisääntymiskykyisiksi. Linnut käyvät myös ruokintapaikoilla ja suorittavat punkkien kaukokuljetusta.

  Yleensä punkkijuttujen kuvissa kömpii aika isoja ötököitä, huomiotta jäävät larvat ja nymfit. Alla kuva omasta jalasta eilen löytyneestä punkista. Puolisosta otin viisi samalaista.

  Planter Planter

  punkki3

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 736)