Keskustelut Metsänhoito Syväauraus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 40)
 • metsä-masa

  Reipasta on puunkasvu syväauratulla-alueella. Etelä-Kainuussa aurattiin viimeisiä vuosia n. 40:tä vuotta sitten. Meidänkin 8,5 ha:n aukko sai silloin samanlaisen käsittelyn kun muutkin aukoksi hakatut alueet sinä kesänä.

  Alue on loivasti länteen viettävä rinne, jossa pillari kiersi ympyrää, ja veti katkeamatonta ojaa painanteet ja pienet kumpareet mukaan lukien. Kuviolle tuli paljon vesipesiä, joita ojituksella jouduttiin korjaamaan. Viljelytyöt ja perkaukset on olleet työläitä syväaurauksen ja ojituksen johdosta, mutta vastapainoksi kasvu on ollut lähes puolta nopeampaa.

  Ensiharvennus aikaan vaikeudeksi tuli ajokoneen pysyminen paltteiden päällä, niillä osuuksilla, jossa joutui ajamaan rinteen suuntaisesti.

  mehtäukko

  Jos ajokoneen pysyminenkään, mutta kun läheskään joka puuta ei voi motolla sahata ”ylärinteen” puolelta. Ketjuja menee tuhottomasti maahan ja kiviin sahatessa. Ja siitä nähden nau’utaan pitkistä kannoista…

  Taviokuurna

  Olen istuttanut mäntyä ja kuusta Rovaniemen – Ylitornion auratuille valtion maille 60 -luvulla melkein joka kesä. Yhtään 2 metriä syvää ojaa en ikinä nähnyt; haluaisin kyllä nähdä sellaista tekevän auran ja eritoten sen vetoon kykenevän koneen.

  Hyviä metsiä on aurausaloille noussut — itse Erkki Lähde mittasi ja mittautti tiedemieskaudellaan, miten taivaalliset kasvuolosuhteet pienelle puulle oli tarjolla verrattuna paksuun kuntaan roudan päälle istutettuihin.

  Muistan metsäretkeilyn, jolla tuli tietäjillä riita, oliko maa muokattu vai ei. Paikallinen m-ammattimies tiesi, että aurattu oli. Lumen sulamisvedet korjaavat jälkiä, 20 vuotta tasoittaa maisemaa rajusti, 40 vuoden päästä menee arvaamiseksi, oliko aurattu vaiko ei.

  Kemijärvellä imee aurattujen alueiden harvennuspuuta hieno saha jopa 120 metrin minuuttivauhdilla. Toivottavasti sellutehdaskin saadaan.,

  Maan hoito on taitolaji. Aurausta voidaan korvata mätästyksellä, pääasia, että maan vesitalous tulee kuntoon.

  Näinä aikoina sopii metsäasiantuntijaksi persejalkaiset, mönkijällä ABC:lle päiväparlamenttiin ajelevat henkilöt haukkumaan sitä, kuinka thaimaalaiset sotkevat paikat ja raiskaavat pitäjä parhaat marjamaat.

   

  Puuki

  Yhtään 2 metriä syvää ojaa en ikinä nähnyt; haluaisin kyllä nähdä sellaista tekevän auran ja eritoten sen vetoon kykenevän koneen.

  En ole minäkään nähnyt 2 metriä syvää aurausvakoa vaan kuten aiemmin kerroin liki 2 m syvän olen.  Moreenikankaalla jossa aura oli paikoin vetänyt kumpareilta isojakin kiviä ja kantoja ”rotkon” reunoille. Yli 3 metriä syviä ja 5 -6 m leveitä 70-luvulla tehtyjä metsäojia olen myös nähnyt.  Silloin ojat vedettiin suoraan vesistöihin eikä nykykäytännön mukaisia vesiensuojelutoimia tehty mitään .

  Samaa mieltä tuosta aurausjälkien häviämisestä, ei ne yleensä kovin kauan näy. Jossain kovalla maalla jossa on lisäksi kivikkoa saattaa jäljet pysyä pidempään.

  Metsuri motokuski

  Ei todellakaan ole kummoisia hakkuukohteita nuo auratut alueet. Itsekkin olen jonkin verran hakannut harvennuksia auratuilta alueilta. Ketjuja tosiaan menee eikä kannon pituuttakaan voi tuhottomasti nostaa. Hyvä että nykyään tuollainen muokkaus tapa on vähenemään päin.

  sitolkka

  Tässä juuri kuljen 40v sitten aurattua metsää. Syvät on vielä urat.  Vaikea on maataloustraktorilla liikkua tässä metsässä. Valtavia kiviäkin noussut sinne tänne pystyyn.

  metsä-masa

  Sama havainto isoista, pystyssä olevista kivistä, siinä  ihmeteltiin, että mistä niin paljon kiviä on löytynytkään. Niitä väistellessään ajokone joutui väistämään vaon pohjalle, jolloin urasta tuli mutkitteleva ja kalteva, joka vieritti perävaunua kasvaviin puihin, varsinkin kokoojauralla !

  puunhalaaja

  Kertokaas nyt tyhmälle miten voi käsitykset erota näin paljon?? Osa sanoo, että 40 vuoden päästä ei enää edes huomaa että on aurattu, ja toiset taas kokevan kulkemisen huonoksi myös 40 vuoden päästä. Puhutaanko tässä jotenkin eri asioista? Onko olemassa yleinen konsensus mitä auraus on?

  metsänkasvattaja

  pitäisi  jokaisen joka  puoltaa  tuota  muokkaustapaa  laittaa  itse  hakkaamaan  sieltä  puut  todennäköisesti  mieli  muuttuu  pian maan korjautuminen voi  viedä  satoja  vuosia   näkyyhän  ne  jäljet  jatkosodan ajaltakin hyvin

  pihkatappi

  Erilaisia kohteita maaperältään. Varmaan joku hietamaa tasoittuu nopeasti ja karkeampi moreeni jää hankalaksi sitten pitkäksi aikaa. Sama se on noissa laikkumätästys aloilla, osa rajuimmista möyrinnöistä haittaa vielä tulevaisuudessa ajokoneenkin kulkua.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 40)