Keskustelut Metsänhoito Syväauraus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)
 • Visakallo

  Kivisyys on yleensä pahin haitta kaikilla maanmuokkaustavoilla. Kokematon kaivinkonemieskin saattaa saada uudistusalalla aikaiseksi melkoisen taistelutantereen.

  mehtäukko

  Juuri noin. Myhistyksen neuvoja neuvoi etelärinteen kivikkoiselle avolle kaivurilaikutusta, johon oli tietysti tehtävä tenä. Tökittiin pottiputkella kuuset ja varhaisperkasin sen toissa syksynä. Jo oli mukava liikuskella molemmissa vaiheissa.

  Korpituvan Taneli

  Olen tässä katsellut, talvella 81-82 tehdyn hakkuun ajokoneen pääuran jälkeä, näkyy vielä monin paikoin kovinkin syvänä.

  Se kulkukelpoisuuden säilyminen on todella ongelma kaivurimätästykselläkin kivisillä mailla, turha puhua että 40 vuotta riittää entisöimään. Kivi rapautuu aika vähän tuona aikana.

  En voi moittia metsässäni mätästänyttä kaivurinkuljettajaa, mutta kyllä seuraavan aukon reunalla keskustellaan, ennen työtä, siitä miten kivinen maa voitaisiin muokata siistimminkin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  metsänkasvattaja

  kivistä  maata  ei  kannata  muokata  ollenkaan kuokalla  tai  putkella  vaan  taimet  hyvään kohtaan  muokkaus  vaan lisää  vesakon ja  heinän  kasvua

  sitolkka

  Neljäkymmentävuotta vanha auraus on jo niin asettunut, että tuskinpa tasoittumista paljon enää tapahtuu seuraavan sadankaan vuoden kuluessa. Ensimmäisinä vuosinahan se auraus eniten tasoittuu ja laskee. Kun sammal ja varvusto sitoo maan, niin vähäistä se enää sen jälkeen on. Näkyyhän meillä kangasmailla paikoin hyvinkin pienimuotoista pinnanmuodostusta vielä jääkauden jäljiltäkin, joten kyllä kivennäismaan ei erityisemmin enää asetuttuaan pyri tasoittumaan.

   

  MJO

  Minulla on moreenimaat hyvin tasoittunut 40 vuodessa. Maaperä ratkaisee.

  Auraus on hyvä tapa joihinkin paikkoin, mutta ei varmaankaan ihan joka paikkaan.

  Kalle Kehveli

  Kivikossa äestys paljastaa maata tarpeeksi ja pienempiä kiviäkin silmän iloksi. Auraus paksukunttaiseen ja hieno-osaiseen maahan. Kosteille ojamätästys. Niillä pärjää pitkälle.

  Visakallo

  Eikös sitä sanota, että kiven vieressä se vilja kasvaa, ja luun vieresssä on liha makeinta! Kokemus on, että kivisissä maissa myös puut kasvavat hyvin, kunhan saa ne ensin jotenkin kasvun alkuun.

  Korpituvan Taneli

  Visakallo: ”Kokemus on, että kivisissä maissa myös puut kasvavat hyvin, kunhan saa ne ensin jotenkin kasvun alkuun.”

  Riippuu kyllä hyvin paljon siitä mitä sen kiven juuressa on: pienempiä kiviä, hiekkaa, savea vai ruokamultaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Metsuri motokuski

  Kyllä samanlaisia havaintoja on että puu tarvitsee kasvaakseen kiven hikeä. Yllättävän hyviä kasvuja on meilläkin kivisilläkin mailla. Välillä on tullut istutettua sellaisia kivikkoja ettei muokkausta ole voinut tehdä. Siinäkin on saatu metsä hyvään kasvuun kunhan taimi on johonkin koloon saatu.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)