Keskustelut Luonto Syyt maaseudun autioitumiseen

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 556)
  • Syyt maaseudun autioitumiseen

    Maatalouden koneellistuminen,tilakoon kasvu ja vähemmän työvoimaa vaativat viljelymenetelmät.

    Myöskin metsätalouden koneellistuminen on yksi merkittävä tekijä.

    1950-luvulla ihmiset alkoivat muuttaa työnperässä kaupunkeihin.

    Syitä on varmaan muitakin,mutta Susi ei kuulu niihin syihin.

     

  • Tolopainen Tolopainen

    Maatilojen rakennemuutos ei ole koskaan ollut niin nopeaa kuin EU aikana ja sehän on tarkoittanut kuluttajille huomattavasti alempia elintarvikkeiden hintoja ja tuotannon tehostumista. Vielä 60- luvulla Suomessa oli miljoona lypsylehmää, nyt 200000 ja ne tuottavat enemmän maitoa huomattavasti pienemmällä työvoimalla ja kuluilla. Jos meillä olisi miljoona lypsylehmää vielä, sehän olisi täys katastrofi ja maaseudulla  moninkertainen työvoimareservi tyhjänpanttina. Rakennemuutos on ollut täysin välttämätön Suomen kehityksen kannalta.

    kitsas

    Kuulin tuossa taannoin parikin esitystä eri tilaisuuksissa, toinen oli joku tulevaisuustutkija ja toinen oli se kuulu avaruustekniikan evp professori Valtaoja.

    Molemmat sanoivat, että Suomalaisilla ei koskaan ole ollut asiat näin hyvin. Ei ole sotia, nälkää jne. Varallisuutta ja hyvinvointia on ylenpalttisesti.

    Suomen vientiteollisuus on hyötynyt EU:sta ja jopa Eurosta vallan rutkasti. Maatalous ei tosin ole kokenut nousukautta, vaan laskukauden, mutta liekkö EU:n ulkopuolelle jääminen ollut siihen ratkaisu – ilman vientiä taitaisimme olla itäplokin maiden kanssa samoissa BKT-luvuissa.

    Siitä voi toki keskustella, että onko varallisuus jakautunut epätasapainoisesti – ehkäpä, mutta olen sitä koulukuntaa, että sille, joka tekee ahkerammin, enemmän ja ottaa omia riskejä – kuuluu isompi leiviskä.

    puunhalaaja

    Siitä voi toki keskustella, että onko varallisuus jakautunut epätasapainoisesti – ehkäpä,

    Tämä on tosiaan näkökulmakysymys. Toiset korostavat lisääntyneitä suhteellisia tuloeroja, toiset taas sitä, että nykyiset köyhätkin voivat paremmin kuin muutama vuosikymmen sitten.

    Itse olisin valmis tuloeroja suitsimaan vähän nykyistä enemmän.

    Tolopainen Tolopainen

    Meillä on tuossa vieressä naapurimaa, jossa on maailman suurimmat tulo ja varallisuus erot. Suomessa ei ole montakaan todella varakasta henkilöä. Lisäksi täällä on maailman pienimmät tuloerot, jopa niin pienet, että kouluttautuminen kannattaa hyvin heikosti taloudellisesti.

    trimmeri

    Se vaan ihmetyttää , että jos kaikki muuttaa kehä kolmosen sisäpuolelle, niin kuka tekee tuotannon pöndellä. Lähteekö keikkaporukkaa joka aamu helsingistä painamaan, vai miten. Stadissa tulee kyllä vilu ja nälkä ilman maaseudun tuotantoa. Olisi se myös aika itsemurha suomalaisille heittäytyä tuontiruuan varaan.

    Remie

    Ja mitä koodaaminen tuottaa. Pelkkiä viruksia, virheitä,pelkkiä reikiä joita on paikattu 1985 vuodesta lähtien . Kumma paikkaamista ja korjaamista kun aukot, reijät ja virukset senkun lisääntyy. Tämäkö kehitystä.

     

    puunhalaaja

    Ja mitä koodaaminen tuottaa.

    Mitä koodaaminen tuottaa?? Se taitaa tuottaa nykyään vähän kaiken, monitoimikoneen ohjelmista tähän foorumiin.

    Se vaan ihmetyttää , että jos kaikki muuttaa kehä kolmosen sisäpuolelle, niin kuka tekee tuotannon pöndellä.

    Eihän maaseutu toki kokonaan autioidu. Kyllä jossakin huittisissa tulevaisuudessakin peltoja viljellään. Mutta kuinka paljon asuu porukkaa Pudasjärven perämetsissä, niin se on kyllä auki.

    Remie

    Asia on vain niin selkeä että maaseudulla elää vaikka ei tienaa pennin hyrrää mutta kuinka sama tehdään taajamassa. Epäilen että se virsi on nopeasti veisattu. Kaupungista ei koskaan tule elinkelpoista asuinympäristöä , kaupunki tarvitsee aina maaseutua mutta maaseutu ei tarvitse kaupunkia mihinkään. Se vaan on näin tosipaikan tullen.

    Remie

    Metsät olisivat paljon paremmassa hoidossa ilman koneelistumista , eihän siellä voi edes liikkua koneen jäliltä.

    Tolopainen Tolopainen

    Se on aika erikoista, kun puhutaan maataloustuotteiden hinnoista, katsotaan vain sitä mitä siitä tuottajalle jää. Sehän on vain osa totuus, kun kaupallinen hinta on vain osa siitä kokonaistulosta, joka maatalouteen tulee. Maataloustuet, jotka ovat osa tuottajahintaa, eivät ole nousseet yhtään viimeisen 15v aikana, vaan laskeneet, maataloutta on petetty pahasti kun liityttiin EU:hun. Tai mitään ei tosin ole luvattukaan, mutta yleensä oletetaan, että tulotasosta pidettäisiin huolta. Nykyisin maatalouteen on tullut yhtiömuotoista toimintaa, herääkin kysymys kuuluuko se enää niiden pelisääntöjen piiriin, jotka on rakennettu perehviljelmien lähtökohdista.

    Valitettavasti meillä on kaksi eri aikakautta maataloudessa, eli aika ennen Krimin miehitystä ja senjälkeen, jolloin Venäjä vähensi maataloustuotteiden ostoa lännesta ja se johti Euroopassa suureen ylituotantoon ja hintojen laskuun esim maitotuotteiden hinnasta lähti 20%, tuo hinnanlasku jäi pysyväksi. Lisäksi maidon tuotantokiintiöistä on luovuttu, jolloin siitä on kokoajan krooninen ylituotanto, joka painaa hintoja. Markkinatalous toimii valitettavasti niin, että ylituotanto laskee hintoja ja pula niitä nostaa. Meillä on edelleen hyvin kannattavia isoja tuotantolaitoksia ja pieniä, jotka joutuvat lopettamaan, kun tulo ei nykyajan elintasoon riitä eikä työstä saa palkkaa. Lisäksi kaikille yrittäjäriskin kantaminen ei sovellu, tulee burnout.

    Suomen viljasadoksi ennustetaan 3,6mrd kg eli 700kg asukasta kohden, aivan järjetön määrä siihen nähden mitä tarvittaisiin jos käytettäisiin kasviproteiinejä. Kymmenes osa viljasadosta riittäisi jos syötäisiin vähemmän eläinproteiineja, ei ole mikään ihme, että maatalouden hiilijalanjälkeen kiinnitetään huomiota, eikä se ole maatalouden vika vaan kuluttajien.

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 556)