Keskustelut Metsänhoito Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 97)
  • Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

    Taimikon koneellinen varhaisperkaus on tehnyt tuloaa jo kymmenkunta vuotta, mutta nyt taitaa olla tulossa sille oikea aika. Tähän mennessä koneet ovat olleet varsin keskeneräisiä, mutta olen päässyt näkemään uuden tulokkaa, joka sai ainakin itseni todella vakuuttuneeksi työnjäljestä, toimitavarmuudesta, sekä yksinkertaisesta rakenteesta. Koneella pystyy tarvittaessa vesakon kannot käsittelemään Purppuranahakkasienell. Koneella pystytään tekemään myös boorilannoitus, jos taimissa on boorin puutosta. En tiedä soveltuvatko käsittelyaineet yhtäaikaa kaytettäväksii, eli miten aineet reagoivat keskenään, mutta jompi kumpi on mahdollista levittää samaan aikaan, kuin tehdään perkaus. Työnjälki oli mielestäni todella hyvä ja puustovaurioita ei ollut kuin muutamissa taimissa ajouralla. Alueella oli hirvet näyttäneet tehneen enemmän tuhoja mäntyihin kuin kone. Koneen merkki on muuten ”Risupete”.

    Liitteenä videota laitteesta:

    http://www.youtube.com/watch?v=7MVX33k6sLc
    tai
    http://www.youtube.com/watch?v=_xpAi8Y16ZU

  • Jätkä

    Niin! Koneelisessa raivauksessa joudutaan ajamaan metrin korkuisten taimien yli, mutta kun katsotaan, että eivät pyörät / telat kulje jätettävien taimien yli, niin eihän siinä vahinkoja tapahdu.
    Jos ja kun o0n kyse istutustaimikosta, niin siinähän on 2000 tainta hehtaarilla, joista osa joutaisi pois. Kuitenkin metsässä voi olla joitakin ajokoneen jälkiä, mutta ei niiden perään kannata itkeä.
    Takavuosina metsähallitus kynti kaikki istutusalueensa ja käydessäni eräällä sellaisella jäljet olivat tasaantuneet jo niin, että maanpinnan puolesta alueella olisi voinut ajella maasturilla melko vapaasti.

    Rane

    Lypsyrobottiakin pidettiin liian kalliina ja epävarmana suomalaisille tiloille.Mutta niin vaan parhailla tiloilla niitä alkaa olla jo puolenkymmentä.
    Kehitys ei pysähdy koska se on ihmisen luonto mennä eteenpäin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin juuri tätä tarkoitan kun se ajattelun ohuus näkyy heti, että täytyy alkaa rakentelemaan olkiukkoja kun ei ymmärretä, että in paljon esteitä voitettavana ja niihin on vain on sokeaa uskoa.

    suorittava porras suorittava porras

    On hyvä , että jotkut ovat tyytyväisiä koneellisen raivauksen työjälkeen.
    Haluaisin kuitenkin kommentteja niiltä , jotka ovat maksaneet työstä täyden hinnan ja myös kommentteja alan yrittäjiltä työn kannattavuudesta .
    Taimikonhoitoa on pidetty tähän asti liian kalliina toimenpiteenä ja nyt ollaan tarjoamassa vielä kalliimpaa vaihtoehtoa .

    Berza

    Tuo kustannustekijä eniten arveluttaa minuakin, olisi hauska kuulla tästä asiasta enemmän.
    Ihan totta, että matalassa taimikossa perkausraivauksessa on taimien rikkontuminen vähäistä.
    Mutta toinen juttu on, kun taimisto on kaksimetristä ja ylikin.
    Tuhoutuvien taimien määrä on tuolloin yli kahden sadan hehtaarilla.
    Tämä menetys näkyy sitten ensiharvennustuotossa , joka vaikuttaa tavallaan myös tämän koneellisen työn hintaan.
    Varmaankin tämä koneellinen menetelmä tulee lisääntymään, koska tekijöitä ei muuten saada. Kylläkin jälki ei ole hankalimissa maastoissa noin hyvää, mitä tuossa filmissä.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Taimikonhoidon kannattavuuden näkee urakoitsijan kannalta , kun laittaa nettikoneeseen haun ”Usewood”
    Aika halvalla pääsis kokeilemaan ….tosin uuden ison Sthilhin saa alle tonnilla.

    Jätkä

    Teoriassa perkaus ja taimikonhoito ovat kaksi eri asiaa. Jos taimikko on jo esim yli kolme metriä korkeaa, vioittaa kone kuin kone alleen jäävät taimet.
    Silloin kone pitää olla niin kapea, että se pystyy kulkemaan jätettävien puiden välistä. Maksimileveys tuollaiselle koneelle olisi kaksi metriä.
    Sillä ei paljoakaan pysty sivuilta kurkottelemaan.
    Kannattaisi kaikkein eniten harkita rodunjalostusta, meillähän on jo muutamia RS- henkilöitä, jotka lakaisevat 1 – 2 hehtaaria kuudessa tunnissa olosuhteista riippumatta.
    Heitä kannattaisi käyttää hedelmöitysklinikoilla valikoitujen naisten kanssa tuottamaan valiometsureita.

    Metsuri motokuski

    Se on kyllä totta että noissa työnäytöksissä valikoidaan valmiiksi hyvä maapohjat ja puustotiheydet koneiden esittelyyn. Olen nähnyt livenä tuon pentin pajan kitkijän ja uskon että ihan kaikille maapohjille niistä ei ole. Mutta hyväpohjaiset tasaiset maastot niin varmaan sillä homman hoitaa.

    Tänäänkin oli työnalla louhikkoa, jossa sai hyppiä kiveltä kivelle niin uskon että koneellinen raivaus on aika haasteellista. Usewoodin ”keksintö” on sellainen joka ei nyt sovellu kyllä siihen työhön johonka se on tarkoitettu. Koneella taitaa olla hintaa lähes satatonnia ja mönkkärin renkaat. Ei ainakaan täällä keskisessä suomessa ole paljoa sellaisia maapohjia joilla ”mönkkärillä” voisi ajella. Onhan noita käytettyjä usewoodeja paljon myynnissä joten se kertoo paljon koneesta ja sen kannattavuudesta.

    Timppa

    Ainakin meillä maastot ovat sellaiset, ettei motoa pienemmällä koneella selviä. Kuten tuolla edelläkin on todettu, niin taimien vierestä perkaus onnistuu vain raivaussahalla.
    Ei metsureiden tarvitse olla tässä mielessä työtilanteestaan huolissaan.

    arto arto

    Kyseistä metsää putsais metsuripelillä 2-3 ha päivässä. tiukka tarjous 125e. ha pystyykö konemiehet samaan?…Mutta joskus tulevaisuudessa varmaa ainut millä taimikoita hoidetaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 97)