Keskustelut Metsänhoito Taimivakat!

Esillä 7 vastausta, 51 - 57 (kaikkiaan 57)
 • Taimivakat!

  Merkitty: 

  Mukava olisi kuulla minkälaisia taimivakkoja palstalaiset käyttävät? Eli onko tuplataimivakka miten toimiva?

 • jees h-valta

  Ei ole kuormainta kärryssä eikä varman tulekkaan. Eikä se olisi mitään auttanutkaan. Kyllä minulla toiminta yleensäkin tähtää kannolta suoraan lanssiin. Miten pääset ilman isoja taimikkotuhoja monikerrosmetsässä kärryn kaas tukkityömaan viereen. Samaten käytän varmaan (tuulellakin) kaatojen suuntaukseen kouran ominaisuuksia. Eli lykky joko takaa suoraan tai puomin käännöllä sivulta. Homma toimii erittäin joutuisasti ja turvallisesti eikä kaatosahaus tarvitse yhtään ylimääräistä rautaromua käsikuljetukseen. Nytkin toimintaa oli taas jopa rakennusten väleissä joihin juuri sai traktorin sopimaan puun lähituntumalle. Mitä minä siinä olisin kärryllä ja sen kuormaajalla tehnyt? Saan kyllä suht näppärästi vuosien kokemuksella myös kärryn kuormattua kouralla varsinkin jäykällä tavaralla kuten tukeilla. Joutuu hiukan ylimmäisiä käymään käsin asettelemassa mutta muuten toimii. Sekin vain kuorman hyvän lastauksen varmistukseen. Tuossa oli myös haasteena H-vallan toiseksi jyrkimmän mäkirinteen maasto joka tuo haastetta pelkälle traktorillekkin riittämiin. Kuorman purku käy sahurin omilla tai pojan etukuormaajazetorilla. Sitä en vielä edes tiedä.

  Puuki

  Samoja jälkiä se kärry kulkee kuin traktorikin.   Lyhyillä siirroilla juontokoura kyllä toimii vaan ei vähänkään pidemmillä matkoilla . Liian hidasta.

  jees h-valta

  Nimenomaan lyhyillä kun on kyse vain pois kannolta siirrosta. Paljon nopeampi kuin kärryn rohjon venutus metsässä ainakaan tähän aikaan vuodesta.

  Metsuri motokuski

  Jesse: Viime viikolla kaadoin eräälle isännälle, jolle tämän viikon raivailen, 24 runkoa ja pätkin sahapuiksi 40 – 61 dm vajaaseen viiteen tuntiin. Kaikki oli vähintään mottisia isoin 2,5 mottia. Minusta suoritus ei ollut edes kummoinen. Kyllä sitä vielä reilusti yli 60 v ehtii.

  jees h-valta

  Kova kunto Mm:llä! Ei silti, hiukan kiristysvaraa olisi ollut minullakin. Alku meni hiukan vartoiluksi kun ei toisen metsässä oikeen kovaa uskaltanut alkaa lyömään kuusta nutulleen. ja kun olisi kernaasti alusta alkaen kuullut hiukan niitä mittatoiveitakin. Mutta joskus aina ei kaikki synkronoi ihan kohdalleen. Loppukolmetuntia painettiin kyllä ihan miesmäisesti. Valitettavasti minulle ei se traktorin hytissä kiertäminen sopinut alaselälle vaan nyt on pakko ollut ottaa rauhallisesti. Kääntyvä istuin olisi joissain kohtaa peto peli.

  Jätkä

  Tuossa Mm:n suorituksessa on jo sellaista tuntua, että saha piti jo olla oikean moottorisahan kokoinen. Pikku-Tilhin kanssa olisi varikolla hulunut tunteja tankatessa ja korkkeja ruuvatessa. 5 mottia tunnissa antaisi jo jonkinlaisen tuntipalkankin, jos taksa olisi kohdallaan.

  Toinen vaihtoehto on, että homma tehtiin Hakkuukoneella, jolloin suoritus ei olekaan kummoinen.

  jees h-valta

  Juuri käytiin muutama tukki vielä kuorman päälle tekemässä. Näytti hiukan vajaan oloiselta joten kipattiin pikapikaa pari kuusta lisää ja huomenna tai maanantaina varmaan illalla kuorma sahurille päin. Kai niitä lähelle kolmeakymmentä taisi loppupeleissä kuormaan tulla. Yllättävän paljon tuollaiseen taviskärriin vain menee friskiäkin tukkia. Ei ole juurikaan aiemmin tullut asiaa testattua. Painoa kyllä varmaan on mutta kärry on vahvan oloinen Pomarkkulaisvalmiste. Pikkutilheillä kaikki tehty ja yli puolen metrin halkaisjaa tyvestä löytyy ainakin parista. Kaikki terveitä mikä yllätti eniten kun kyse pahimmoisesta tehtaiden laskeuma-alueestakin. Ja pihatontista kyse jossa kulkupolkujen varsilta kolhittujakin. 55:en oli meillä pisin tukki.

Esillä 7 vastausta, 51 - 57 (kaikkiaan 57)