Keskustelut Metsänhoito Tammitaimikko

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 99)
  • Tammitaimikko

    Merkitty: 

    Lokakuussa olisi tarkoistus istuttaa kotimaisia 1-vuotisia tammia eteläsuomalaiseen heinikkoon muutama sata kappaletta. Maaperä on saven sekaista. Taimien keskikorkeus lienee tuolloin noin 20cm.

    Aluksi ajattelin poistaa loppusijoituspaikalta heinikon RoundUp:lla jo elokuussa. Puhtaalle alueelle sitten taimi ja ruonkosuojus. Onko esim Agramen 28cm suoja liian korkea? Eli jaksaako taimi nousta runkosuojan sisällä tuon n. 10 cm keväällä auringonvaloon vai pitääkö käyttää ”tyvisuojaa” joka on korkeudentaan noin 17cm?

    Jänissuojaksi olen valinnut 150cm korkean teräsverkon (Jänisverkko). Tässä on tarkoituksena se, että taimi menisi yhdellä verkotuksella ikään, jossa se lakkaa kiinnostamasta jäniksiä. Juureen sitten lisäksi haketta.

    Istutanko taimet yksitellen vai ryhmiin? Mikä on istutusväli näissä tapauksissa? Tarkoitus on myös istuttaa kuusta n. 1.5m päähän varjostamaan tammea/tammiryhmää.

    Kommentteja ja kokemusperäistä tietoa kaivataan!

  • auvo

    Myrkyttämällä heinikkoa saadaan varmasti parempi lähtönopeus taimille. Ilmankin pärjää, kunhan muilla toimin, so. kitkemällä tai niittämällä, pitää tammenlatvan valossa. Juuristokilpailu tietty tuolloin verottaa kasvuvoimaa pari vuotta, mutta vähitellen tammi lannistaa heinät varjostuksellaan. Myyrät voivat aiheuttaa nuorille taimille jopa totaalisen täystuhon. Jänikset voivat kiusata vielä melkein kymmenvuotiaita taimia. Hirvi voi tuhota vielä kaksikymmenvuotiaita puita. Kyllä kannattaa suojata suurella vaivalla kasvatetut puut eläintuhoilta.

    Turisti

    Pienet ruukut ja kasvihuone – tai yleensä pienet ruukut terhojen kylvöpaikkana on ehkä se ”vihon viimeinen”. Perustelen asiaa puhtaasti sillä, että pääjuuresta tulee ohut ja epäsuora, jotka yhdessä hankaloittavat istutusta aivan turhan paljon. Ja istutustuloksesta tulee huono + hento pääjuuri katkeaa hyvin helposti. Nyt minulla on uudentyyppinen kasvatusmetodi testissä ja ensi kevät näyttää tuloksen. Tammenkasvattajan parhaat ystävät ovat kuiva ja kylmä kellari sekä lämmin ja valoisa kasvihuone.

    tamperelainen tamperelainen

    Ei juuret mihenkään lähde ruukkukasvatuksessa,vaan kiertävät korkeintaan reunoja.Tulee istutettava potti

    pvma

    Hyvä ketju tämä; on monenlaista mielipidettä ja kokemuksia.

    Minä olen nykyään todennut että kun metsänhoidossa menee aikaa paljon kaikkeen muuhunkin, ja tammet sekä muutamat muut lajit ovat harrastus, niin minimoin käytettävän ajan kylvämällä terhot suoraan kohdekuviolle. Menetän siinä taimivaiheen kasvussa vähintään 2-3kk, ehkä enemmänkin mutta säästän kovasti aikaa kun ei tarvitse istuttaa.. nyt ovat keväällä 2012 kylvetyt tammet parhaimmillaan yli puolimetrisiä. Jättävät kasvussa tai vähintään pärjäävät jos vertauskohteena ovat samaan aikaan istutetut kuusentaimet joita on sitä ennen kasvatettu taimitarhalla

    Tiettyjen havupuiden kohdalla, douglas sekä lehtikuuset niin kasvihuone on oikea paikka, se tuntuu kovasti nopeuttavan alkukehitystä.

    Turisti

    Nyt pitää vetää vähan takaisin edellisiä kirjoituksia. Eli siis kylvämäni terhot ovatkin itäneet ihan kohtuullisesti, mutta startti hätäiselle mielelle turhan hidas – osa jopa 60-70 sentin ruohikon sisällä. Lienevätkö saaneet tänä kesänä ruohikossa jatkuvaa ja reilua kosteutta? Toki ovat olennaisesti maanpääliseltä osaltaan pienempiä kuin kasvihuone-boostia saaneet, mutta tärkeintähän tässä on se, mitä on maan alla. En viitsinyt lähteä kaivamaan taimien juuria esiin, mutta voisi olettaa, että loppusijoituspaikalleen istutetut taimet ovat juuristoltaan hyviä ja eivät siis tule kärsimään istutuksesta. Henkinen päätös on tehty sille, että nyt myös syksyllä istutetaan tammia, jotka ovat keväällä kylvettyjä ja kerran jo vaihtaneet paikkaa. Näyttäisi tulevan hyvä terhovuosi muuten!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Meillä on pieni savipelto, jossa kuusen istutus meni hitusen pieleen, tiheys on n. 600 ja se on n. 4 metristä. Kannattasko sinne puuhastella tammia? Ympäröivät maat on hirmu reheviä ja kuusetkin hyvässä kasvussa nyt kun jurominen on ohi. Heinä kasvaa melkein 2 metrisenä ja minkäänlaista vesakkoa ei oo syntyny sinne. Sopisko maitopurkki taimen kasvatukseen? Toinen vaihtoehto ois pl25 mikä on 8x8x9cm.

    pvma

    Tuntuis siltä antaisin kasvaa kuusikkona, ellei se savikko ole ihan etelärannikolla tai turkusessa. Varjostustahan kuusi antaa mutta varjostaakohan liikaa, tammi kaipaa myös lämpöä?

    Kiinnostaa jos jollain on kokemuksia

    Turisti

    No niin. Nyt on hankittu koemielessä 600kpl 600mm pitkiä Tubex-putkia. Nämä laitetaan keväällä istutettujen ja kylvettyjen taimien ympärille valikoidusti. Nyt syksyllä menee muutama sata taimea myös loppsijoitukseen. Taimien pituus vaihtelee 20 ja 30 sentin välillä noin suurinpiirtein.

    pvma

    Hyvällä paikalla näyttävät kasvavan aika vauhdikkaasti. Tässä keväällä 2012 uudistusalueelle terhoista kylvettyjä, pituutta melkein 130cm (putken pituus on 120cm):
    http://s29.postimg.org/6yt46os3b/kuva_tammi.jpg

    (huom. johtuen palstasta niin osoitteessa tulee yksi tyhjä välilyönti, ottakaa se pois ku va)

    Turisti

    Miten tuosta eteenpäin – siis 120cm:n putken ylityksestä? Annat kasvaa vaan putkessa vielä pari vuotta? Oletko vaihtanut putkea välillä vai onko 120cm:n putki asetettu 1-vuotisen taimen ympärille?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 99)