Keskustelut Puukauppa Tarkkana saa olla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)
 • Tarkkana saa olla

  Laitoin jokin aika sitten myyntiin ylitiheänä kasvaneen päätehakkuukuvion, joka oli ollut hoitamatta kymmeniä vuosia. Kuvio oli koivuvaltaista sekametsää noin pari hehtaaria. Puusto oli melko riukuuntunutta. Sain kohteesta useita tarjouksia ja erityisesti yksi tarjous jäi mieleen. Se tuli eräältä sellufirmalta, joka tarjosi kovaa kuidun hintaa, mutta arvioi alueelta lähtevän vain 20 m3 havutukkia. Pikkutukkiakaan firma eli olisi vaivautunut ottamaan. Olin ilmoittanut jo etukäteen ko firmalle, että vain tositarjous kelpaa ja edustaja vakuutti sellaisen tulevan. Juttelin vielä tuosta arviosta ostomiehen kanssa ja hän vakuutti sen olevan kohdallaan.

  Nyt kuvio on toisen toimijan toimesta hakattu ja tukit tehdasmitattu. Havutukkia ( 15 cm/4,0m minimimitoilla) kertyi 108 m3 ja vielä pikkutukkia ( 12 cm/4,3m minimitoilla) 37,9 m3. Tämä vastasi omaa ennakkokäsitystäni aika tarkkaan.

  Jos olisin myynyt kohteen sellufirmalle niin epäilen, että tämä tukki olisi mennyt kuitukasaan surutta ja tukkikertymä olisi ollut tuo 20 m3.

  Varoituksena muille, että tämmöistä jopa huijaukselta vaikuttavaa toimintaa esiintyy.

 • jees h-valta

  Jo vain ja lehmätkin välillä lentelee. Vai koivuvaltainen ja yli sata kuutiota havutukkia. Naapurin metsästäkö ne hakattiin?
  Miksi muuten tarina ei kerro koivutavaran määrää tukkina ja kuituna?

  Visakallo Visakallo

  Tämäkin esimerkki kertoo hyvin siitä, kuinka tärkeää on tietää leimikkoa myydessään, paljonko ja minkälaista puuta siellä on.
  Puunostajat kun eivät ole mitään hyväntekeväisyysjärjestöjä.

  Tom

  Koivukuitua lähti parisataa kiintoa ja havukuitua reilut sata. Eli tarkkoja kun ollaan niin tämä oli sittenkin havupuuvaltainen. Koivutukkia ei otettu eikä sitä yksikään ostaja ehdottanut.

  Rane

  Missäs se huijaus oikeastaan on?Sellufirmahan kertoi rehellisesti etukäteen ettei he ota tukkia tarkasti.

  Visakallo Visakallo

  Tärkeitä onkin juuri se, ettei puunmyyjä huijaa itse itseään.
  Tässäkin tapauksessa oli sentää n. viiden tonnin hitaerosta kysymys.

  suorittava porras suorittava porras

  Homman voi tehdä myös toisin päin . Läpikieron metsikön tukin hinta nostetaan pilviin ja kuidun hintaa pudotetaan muutamalla eurolla .
  Arvioitu tukkiosuus kutistuukin puoleen tai jopa alle . Kuidun osuus vastaavasti kasvaa . Tulos on kaukana siitä , mitä myyjä on kuvitellut .
  Tässäkään tapauksessa on turha syytellä ostajaa . Myyjän on vain perehdyttävä tarkemmin siihen , mitä tosiasiassa on myymässä . Ostaja kyllä tietää , mitä on ostamassa .

  Metät kunnossa!

  Tarina ei kerro, mutta MHY lienee puut hakannut. Tällaiset kohteet ovat täälläkin päätyneet korjuupalvelun hoidettavaksi ja suurempaa ”narinaa” ei ole myöhemmin tarvinnut pitää. Hoidetut päätehakkuut on sitten toinen tarina, mutta niissä MHY taas usein toteaa jo kättelyssä ettei ole heidän bisneksiään.

  jees h-valta

  Jos ja kun kuidusta olisi saanut sen parikymppiä läpi motista ja ne oikeat kolmekymmentä tukkimottia sillä oikealla hinnalla niin ei millään tule mitään viiden tonnin hinnaneroja.
  Tuo pikkutukkihan nyt on lähinnä kusetusta ja noin pienestä tukista saa juuri sen kuin saa. Eli ei ainakaan mitään huippuhintaa.
  Arvioisin korkeintaan 1500-2000 leimikon eroksi sen sellunkeittäjän tekemään nähden. Mutta eri tietysti jos kuidun hinta ei ole kauppatavaraa vaan ”ota ja maksa mitä lystäät” tavaraa.

  Visakallo Visakallo

  Toki meikäläisen arvio saattoi olla yläkantissa. Aloittaja tietää hintaeron parhaiten.
  Senhän me jo tiedämmekin, ettei Harjavallassa puun hinnalla näperellä.
  Muutama tonni sinne tänne ei meinaa siellä mitään, mutta meilläpäin se kyllä meinaa kun ollaan köyhempiä.

  Jätkä pätkät

  Tuskin sellufirmakaan sentään tarjosi kuidusta kovin paljoa ylihintaa. Kuidun hinta olisi voinut olla 14 € ja jos siihen pannaan kolme € hyvää, puhutaan korkeintaan satasista.
  Kuusitukin hinta kuitenkin oli viidenkympin seutuvilla?, joten erotus kahden eri kaupan välillä oli kolmen tonnin luokkaa.
  Päätehakkuuksi puuta kertyi lapsellisen vähän, taisi olla jatkuvan kasvatuksen hedelmiä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)