Keskustelut Puukauppa Tarkkana saa olla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)
 • Tarkkana saa olla

  Laitoin jokin aika sitten myyntiin ylitiheänä kasvaneen päätehakkuukuvion, joka oli ollut hoitamatta kymmeniä vuosia. Kuvio oli koivuvaltaista sekametsää noin pari hehtaaria. Puusto oli melko riukuuntunutta. Sain kohteesta useita tarjouksia ja erityisesti yksi tarjous jäi mieleen. Se tuli eräältä sellufirmalta, joka tarjosi kovaa kuidun hintaa, mutta arvioi alueelta lähtevän vain 20 m3 havutukkia. Pikkutukkiakaan firma eli olisi vaivautunut ottamaan. Olin ilmoittanut jo etukäteen ko firmalle, että vain tositarjous kelpaa ja edustaja vakuutti sellaisen tulevan. Juttelin vielä tuosta arviosta ostomiehen kanssa ja hän vakuutti sen olevan kohdallaan.

  Nyt kuvio on toisen toimijan toimesta hakattu ja tukit tehdasmitattu. Havutukkia ( 15 cm/4,0m minimimitoilla) kertyi 108 m3 ja vielä pikkutukkia ( 12 cm/4,3m minimitoilla) 37,9 m3. Tämä vastasi omaa ennakkokäsitystäni aika tarkkaan.

  Jos olisin myynyt kohteen sellufirmalle niin epäilen, että tämä tukki olisi mennyt kuitukasaan surutta ja tukkikertymä olisi ollut tuo 20 m3.

  Varoituksena muille, että tämmöistä jopa huijaukselta vaikuttavaa toimintaa esiintyy.

 • harrastelija harrastelija

  $ Päätehakkuuksi puuta kertyi lapsellisen vähän, taisi olla jatkuvan kasvatuksen hedelmiä.
  Lähetetty: 7 h, 17 min sitten
  Lähettäjä: Jätkä pätkät $

  Laskeskelin noita puumääriä mitä 2 hehtaarilta oli kertynyt n. 550 m3!
  Missäpäin Suomea tämä ”hoitamaton rääseikkö” lienee ollut?

  Hoidetuissa Kainuun metsissä saanto hyvistäkin päätehakkuista tahtoo jäädä alle 200 m3/ha.

  Visakallo Visakallo

  Etelä- ja Keski-Suomessa tuolla alalla olisi hyvinkin voinut olla yli tuhat mottia, mutta hoitamattomuus ja väärät puulajit pudottavat mottimäärän pieneksi.

  pikkutukki

  Kyllä Tom voi onnitella itseään vertailusta ja hyvästä valinnasta ! Näin tulee toimia ja palstalaiset , turha räksytys sanavalinnoista pois !

  Vierailija

  Laskeskelin noita puumääriä mitä 2 hehtaarilta oli kertynyt n. 550 m3!
  Missäpäin Suomea tämä ”hoitamaton rääseikkö” lienee ollut?

  Mina sain kylla kokonais m3 noin 450 m3, eli n. 225 m3/ha. Tosiaankin varmasti varovaisestikin arvioiden usean tuhannen euron ero kuitufirmaan. Iso raha, paitsi ei kaiketi Harjavallassa.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Hoitamaton rääseikkö, joka oli pakko hahata aukoksi, kun ei ole oikein mahdollisuutta kasvattaa. Tuo vähän yli 200 mottia on ihan kelpo tulos.

  Ei kaikilla todellakaan ole edes niin reheviä kasvupaikkoja ja muutenkin täällä tuntuu joillakin mopo hiukan karanneen. Eivät keskimääräiset päätehakkuusaaliit todellakaan aina niin kaksisia ole.
  Suorittava ja muut motomiehet voisivat vähän tuoda konkretiaa näihin päätehakkuu lukuihin täällä.

  En silti väitä etteikö hyviäkin päätehakkuutuloksia olisi olemassa, mutta täällä kyllä ovat yleensä esillä vain ne parhaan pään luvut ja joskus ehkä vähän väärin muistettuina. Sitten kun joku esittää tavallisen hoitamattoman metsän lukuja, niin niitä pidetään lapsellisen pieninä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Tom

  Jos olisin myynyt kohteen sellufirmalle niin melko tarkalleen 25 % pienempi olisi ollut myyntitulo. Siis puhutaan tonneista.

  pikkutukki

  Omissa päätehakkuuleimikoissani on harvoin ylittynyt 160 kiintoa per ha . Maat karuhkoja ja metsät tiukasti rassattuja . Kannattaisiko viimeinen harvennus jättää pois ?

  Jätkä pätkät

  ”Koivukuitua lähti parisataa kiintoa ja havukuitua reilut sata. Eli tarkkoja kun ollaan niin tämä oli sittenkin havupuuvaltainen. Koivutukkia ei otettu eikä sitä yksikään ostaja ehdottanut.
  Lähetetty: 14 h, 5 min sitten
  Lähettäjä: Tom ”
  Minkä laskuopin mukaan olette kaavan kehitelleet, kun kahdelta hehtaarilta on irronnut kaksisataa mottia kuitua ja sata mottia tukkia ja loppusummaksi olette saaneet jopa yli 500 kuutiota?
  Etelä-Pohjanmaallakin puuston keskitilavuus hehtaarilla huitelee sadan kuution liepeillä ja siinä on mukana jopa aukotkin.
  Kyllä vuosikymmenet käsittelemättömänä ollut metsä on takuulla ollut lähtötilanteessaan raiskattu jätemetsä.

  Jätkä pätkät

  Mutta 150 mottia hehtaarilta on melko vähän. Kolmessakymmenessä rauhan vuodessa metsä on ehkä kasvanut lisäkasvua sen verran?

  harrastelija harrastelija

  ”TOM”-nimimerkin ilmoituksen mukaan n. 2 ha:n alueelta löytyi puita seuraavasti:
  – tukkia > 15 cm 108 m3
  – pikkutukkia 37,9 m3
  – koivua n. 200 m3
  – havukuitua reilut 100 m3
  Eli n. 220 m3/ha. Esim. UPM:n myytävissä palstoissa täällä päin 04-kuviot
  on kyllä harvennettu sellaiseen kuntoon, ettäm yleensä ovat siinä 150-200 m3/ha. Harvemmin näkyy olevan yli 200 m3/ha.

  Jos kaikki hakkuut otetaan koko puun kiertoajalta, niin hyvä jos tulee yhteensä tuommoinen 220-250 m3/ha.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)