Keskustelut Puukauppa Tarkkana saa olla

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)
 • Tarkkana saa olla

  Laitoin jokin aika sitten myyntiin ylitiheänä kasvaneen päätehakkuukuvion, joka oli ollut hoitamatta kymmeniä vuosia. Kuvio oli koivuvaltaista sekametsää noin pari hehtaaria. Puusto oli melko riukuuntunutta. Sain kohteesta useita tarjouksia ja erityisesti yksi tarjous jäi mieleen. Se tuli eräältä sellufirmalta, joka tarjosi kovaa kuidun hintaa, mutta arvioi alueelta lähtevän vain 20 m3 havutukkia. Pikkutukkiakaan firma eli olisi vaivautunut ottamaan. Olin ilmoittanut jo etukäteen ko firmalle, että vain tositarjous kelpaa ja edustaja vakuutti sellaisen tulevan. Juttelin vielä tuosta arviosta ostomiehen kanssa ja hän vakuutti sen olevan kohdallaan.

  Nyt kuvio on toisen toimijan toimesta hakattu ja tukit tehdasmitattu. Havutukkia ( 15 cm/4,0m minimimitoilla) kertyi 108 m3 ja vielä pikkutukkia ( 12 cm/4,3m minimitoilla) 37,9 m3. Tämä vastasi omaa ennakkokäsitystäni aika tarkkaan.

  Jos olisin myynyt kohteen sellufirmalle niin epäilen, että tämä tukki olisi mennyt kuitukasaan surutta ja tukkikertymä olisi ollut tuo 20 m3.

  Varoituksena muille, että tämmöistä jopa huijaukselta vaikuttavaa toimintaa esiintyy.

 • Jätkä pätkät

  Toivalan kurssilla meille esiteltiin kuusikon kasvatuskoealojen nitattuja vuosikasvuja ja Suonenjoella olevilla koealoilla oli päästy 32 kuution vuotuiseen lisäkasvuun.
  Luonnollisesti kosvualusta oli parasta mahdollista ja kemiallisesti höystettyä, mutta puuston ollessa 30 – 60 vuotiasta, se parhailla kasvupaikoilla yltyy hirveään loikkaan.

  Evolla hakkasimme n. 40 metristä kuusikkoa, jossa ei konkeloa saanut syntymään, kun alla olevat puut kaatuivat juurineen aina. Juurakon alta paljastui puhdas kivikko, mutta puusto kasvoi hillittömästi.
  Kun aukko kulotettiin, ei siihen pystynyt istuttamaan, vaan oli lähes hajakylvönä viljeltävä.

  harrastelija harrastelija

  Takavuosina oli puiden pituusennätyksen haku.
  Pielisen maisemista löytyi silloin pisin mänty n. 37 m.
  Nähtävästi kuusi saattaa kasvaa pitemmäksi.

  Takavuosina lasten kanssa ajeltiin Kolmårdenissa ja siellä oli palasina kuljetettu ja koottu latsalleen pienen katoksen alle kuusi, sen pituus oli n. 43 m. Liekö ollut sitten Ruotsin suurimpia?

  Jätkä pätkät

  Onhan noita pitkiä puita taaskin etsitty ja ”Lehmon jätti” on mitattu 38,9 metriseksi männyksi.
  Asikkalassa on kuusi, jonka pituudeksi on mitattu 44,5 metriä, väitetään sen vielä kasvavan pituutta metrin kolmessa vuodessa.
  Pohjanmaalla ei yleensä puut kasva pitkiksi, johtunee siitä, että siellä on pilvet niin lähellä maanpintaa (vitsi vitsi. joillekin pitää aina sanoa, koska on esillä vitsi tai huumoria, muuten he tykkäävät kyttyrää)
  Rannikon puut ovat lähes kaikki latvastaan kumartuneet itäänpäin, kai siellä poliittinen aate on sinne kallellaan.
  Meilläkin on Etelä-pohjanmaan pisimpiä puita ja ne eivät todellakaan kasva tasaisella maalla, jossa pohjavesi tirskuu askelien alla.

  pihkatappi pihkatappi

  Lehmon petäjää ei uskoisi niin pitkäksi, kasvaa jyrkässä rinteessä, eikä oikein erotu edukseen. Pieni ihme jos ei ole kasvanut tuon pitemmäksi vielä, kun oli 37 metriä jo 90 luvun alussa, kasvava puu. Eikös pisin kuusi ole ollut jossain Jyväskylän länsipuolen isojen mäkien rinteessä, itse en ole käynyt katsomassa, mutta ainakin 90-luvun lopussa sitä kävivät katsomassa Suomen pisimpänä puuna.

  Jätkä pätkät

  Nuo oikein pitkät puut kasvavat – voisi sanoa aina, rinteen alaosassa, jossa ravinteet tulevat valuen rinnettä alas. Jos rinteen päällä on kunnollinen metsä, kasvaa alaosan puusto latvuksensa samalle tasolla, jolloin se hidastaa pituuskasvuaan kun kilpailu on loppunut.
  Männyt lopettavat herkemmin kuin kuuset.
  Todella harvoin kasvaa pitkä puu aukealla, varsinkaan tasaisella maalla.

  Aimo Jortikka

  Taitaa tuo 44,5 metriä pitkä kuusi olla kuitenkin Padasjoella , Vesijaon luonnonpuistossa. Lienee Suomen pisin sen jälkeen kun Muuramen kuusi kaatui Eino-myrskyssä. Se mikä kasvaa hyvin pituutta on douglas kuusi. Itellä on yksi 35 metrinen jötikkä, on reilut 5 metriä pidempi kuin samoihin aikoihin istutettu tavalliset kuuset vieressä. Amerikastahan löytyy douglas kuusi joka on 327 jalkaa pitkä eli about 100 metriä. Olis se hienoa jos tuo omakin douglas kuusi pääsisi samoihin mittoihin seuraavan 200-300 vuoden aikana.

  Kivelänhanttu

  J p ja muutkin laittakaapa osoitteita paikoista jossa on puustoa on paljon tai erityisen iso puu. Kesälomareisulla jos sattuisi lähelle kävinin vilkaisemassa. Erityisesti kiinnostaisi tämä 1500 kuution/ha oleva metsikkö.

  Jätkä pätkät

  Ähtärissähän se koeala on, jossa on mitattu rajut kuutiot.
  En tosin ole varma, onko se vielä kunnossa.
  Ähtärissä on kyllä muutakin nähtävää, jopa pikku-Pandoja.

  jees h-valta

  Ja ilmeisen pikkukade pätkäkin.

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)