Keskustelut Puukauppa Tarkkana saa olla

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 49)
 • Tarkkana saa olla

  Laitoin jokin aika sitten myyntiin ylitiheänä kasvaneen päätehakkuukuvion, joka oli ollut hoitamatta kymmeniä vuosia. Kuvio oli koivuvaltaista sekametsää noin pari hehtaaria. Puusto oli melko riukuuntunutta. Sain kohteesta useita tarjouksia ja erityisesti yksi tarjous jäi mieleen. Se tuli eräältä sellufirmalta, joka tarjosi kovaa kuidun hintaa, mutta arvioi alueelta lähtevän vain 20 m3 havutukkia. Pikkutukkiakaan firma eli olisi vaivautunut ottamaan. Olin ilmoittanut jo etukäteen ko firmalle, että vain tositarjous kelpaa ja edustaja vakuutti sellaisen tulevan. Juttelin vielä tuosta arviosta ostomiehen kanssa ja hän vakuutti sen olevan kohdallaan.

  Nyt kuvio on toisen toimijan toimesta hakattu ja tukit tehdasmitattu. Havutukkia ( 15 cm/4,0m minimimitoilla) kertyi 108 m3 ja vielä pikkutukkia ( 12 cm/4,3m minimitoilla) 37,9 m3. Tämä vastasi omaa ennakkokäsitystäni aika tarkkaan.

  Jos olisin myynyt kohteen sellufirmalle niin epäilen, että tämä tukki olisi mennyt kuitukasaan surutta ja tukkikertymä olisi ollut tuo 20 m3.

  Varoituksena muille, että tämmöistä jopa huijaukselta vaikuttavaa toimintaa esiintyy.

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Voisko Tom nyt kertoa ihan tarkan puumäärän ja pinta-alan ja kasvupaikan tyypin. Ja jos on tiedossasi vähän historiaa siitä palstasta.

  Kyllä näissä harsintajätemetsissä on siihen 150 kuutioonkin pitänyt joskus tyytyä päätehakkuussa.
  Siksi näenkin punaista kun joku puhuu jollain uusilla peitenimillä harsinnasta. Se johtaa aina lopulta jätemetsään ja sillä sipuli.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  torppari

  ”Ostaja kyllä tietää , mitä on ostamassa .
  Lähetetty: 15 h, 43 min sitten
  Lähettäjä: suorittava porras”

  onko suorittava niin orjallinen ettei voi tukkia tehdä jos on tukkipuu?

  itellä oli pelkästään 3ha kuusikon ensiharvennus ”sellufirmalle” kauppakirjassa ei ollut mainintaa tukeista, koska yleensä ei löydy.. löytyi kumminkin muutama kuutio..tehtiin luovutuspaperit ja ostomies sanoi jotta elä ihmettele tukkia on kuitukasassa.. maksoi kumminkin tukin hinnan

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tuohon Suorittavan kommenttiin: ”Ostaja kyllä tietää mitä on ostamassa”

  Eipä tunnu tietävän. Tässä samassa osiossa on selvitys, kun vain jaksais hakea, asiasta.
  Oli useita kuvioita käsittävä leimikko, jota lähinnä energiapuun nimellä kaupittelin. Kolme nuorehkoa metsinsinööriä kävi katsomassa ja kaikki saivat lisäksi tuoreen metsäsuunnitelman tiedot. Kaikki tekivät tarjouksen.
  Yksi piti hylätä kun hän arvioi puuta tulevan jotain 1900 m³ ja siinä kohtuuttoman paljon tukkia puustoon nähden. Hinnat alhaiset.
  Yksi meni hylkyyn kun ei löytänyt kuin 800 m³ ja olisi ottanut karsimatta rangan ”kun tuosta mettästä ei muuten saa”.
  Sitten oli kaksi siinä 1300 m³ kieppeillä ja puutavaralajitkin koko lailla samoin. Toinen näistä korjasi ja suuruusluokka oli oikein puumäärässä ja tavaralajeittainkin kohtuudella.
  Eli kyllä ostajienkin arviot on mitä sattuu.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä pätkät

  ” /Palvelut/Profiili/?userId=4655
  RE: Tarkkana saa olla
  ”TOM”-nimimerkin ilmoituksen mukaan n. 2 ha:n alueelta löytyi puita seuraavasti:
  – tukkia > 15 cm 108 m3
  – pikkutukkia 37,9 m3
  – koivua n. 200 m3
  – havukuitua reilut 100 m3
  Eli n. 220 m3/ha. Esim. UPM:n myytävissä palstoissa täällä päin 04-kuviot
  on kyllä harvennettu sellaiseen kuntoon, ettäm yleensä ovat siinä 150-200 m3/ha. Harvemmin näkyy olevan yli 200 m3/ha.

  Jos kaikki hakkuut otetaan koko puun kiertoajalta, niin hyvä jos tulee yhteensä tuommoinen 220-250 m3/ha.
  Lähetetty: 3 h, 54 min sitten
  Lähettäjä: harrastelija ”
  Minulta taisi jäädä huomaamatta tuollainen sata kuusikuitumottia.
  Oletko nimimerkki ”harrastelija” sellaisessa uskossa, että UPM tai mikä tahansa muu metsäyhtiö möisi metsää, jossa on reippaasti hakattavaa. Minun käsittääkseni ne myyvät sellaisia alueita, joita heidän ei kannata taloudellisessa mielessä pitää.
  Jo ensiharvennukseen tulevassa, hoidetussa metsässä on 150 kiintoa /ha. Siitä hakataan pois 50. Perinteisesti kakkosharvennukseen tultaessa puuta on 250 -300 kiintoa /ha.silloin hakataan 100 kiintoa. Kolmannessa harvennuksessa (väljennyshakkuu) pudotetaan runkoluku n. 400:n runkoon /ha, poistuu 150 – 200 kiintoa.
  Päätehakkuussa on jäljellä 400 kpl kuution runkoja – kuka osaa laskea, paljonko kertyy tienvarteen, kun kaikki hakataan?
  OMT:lla ja OMAT:lla kuutioita tulee runsaammin.
  Näin siis silloin, kun metsää hoidetaan Tapion harvennusmallien mukaisesti.

  suorittava porras suorittava porras

  Sellufirmakin olisi voinut tehdä saman määrän tukkia , kun kilpailijansa . Puun laatu määrää , mitä siitä tehdään .
  Arviot ovat arvioita . Toisen kilpailijan arvio on vain osunut lähemmäs oikeaa .
  Tavaralajijakauma kertoo varsin hyvin missä kunnossa metsä on ollut.
  Riikumetsästä saadaan niukasti tukkia ja riukukoivikosta ei ollenkaan.
  …..
  Puukauppaansa tyytyväinen tuttavani kertoi kauppansa hehtaarikertymän alkavan tukin osalta nelosella ja toteutuneen kuutiohinnan kahdeksaisella . Esimerkkinä olevassa kaupassa ei ole päästy ”ihan”vastaaviin lukuihin .
  400 kuutiota päätehakkuussa on jo tuuletuksen paikka . 250 kuutiota hehtaarilta on sekin jo hyvä määrä .

  torppari

  ja väljennys yleensä menee ”muu harvennus”..kannattaako enää siinä vaiheessa ???

  suorittava porras suorittava porras

  #”onko suorittava niin orjallinen ettei voi tukkia tehdä jos on tukkipuu?”#

  Tukkia teen (ja tekevät muutkin) , kun mitta ja laatuvaatimukset täyttyvät . Peitteisissä olosuhteissa kuitukasa on kuitenkin vähän todennäköisempi vaihtoehto . Negatiivinen laatupalaute sahalta ei tiedä hyvää . Taksanalennus seuraa , jos tukin laatu ei täytä vaatimuksia .

  Tanelille tarkennan , että ostaja yleensä tietää myyjää paremmin , mitä metsässä kasvaa . On kuitenkin eri asia , jos ostajalla ei ole aikaa tai halua sitä selvittää . Sitten luotetaan metsäsuunnitelmaan tai vedetään hatusta jokin arvio . On myös mahdollista , että arvioita muokataan sopivasti , että saadaan asiakas innostumaan ja kaupat syntymään .

  ……

  Ja vielä tuohon avaukseen .
  Pelkkä epäily ei riitä todisteeksi siitä , että ”sellufirma” olisi hakannut tukin laatuvaatimukset täyttävät rungot kuiduksi . Tukki otetaan talteen aina , kun laatu – ja mittavaatimukset täyttyvät . Pikkutukilla ei puolestaan aina ole markkinoita , joten sitä ei epäselvissä olosuhteissa hakata .
  Kokenut ostaja ei lupaile liikoja . On mukavampi kirjoitella mittaustodistusta , kun tukin määrä on arviota suurempi . Jos tilanne on päinvastainen , voi seuraava kauppa olla työn takana .

  Visakallo Visakallo

  Puulajille sopivalla maapohjalla olevan ja Tapion harvennusmallien mukaan hoidetun terveen metsän päätehakkuussa tukkiprosentti nousee väkisinkin korkeaksi, ellei hakkuussa tehdä tukkipuiden tahallista kuitupuuksi silppuamista.
  Niillä paikkakunnilla, missä puukauppoja on aina aktiivisesti kilpailutettu ja katkontaa tehokkaasti seurattu, silppuamista ei juuri tapahdu.
  Jos joku ostaja niin tekisi, ostotoiminnan voisi sillä paikkakunnalla lopettaa melko pian.
  Kasvamaan unohtuneiden, hyvin tiheiden metsien päätehakkuissa taasen tukkiprosenttien ero voi revetä todella suureksi, jos ostaja käyttää suurempaa tukin latvaläpimittaa eikä lyhyitä tukkipituuksia ole käytössä.
  Yllättävän paljon tuntuu edellenkin olevan puunmyyjiä, jotka eivät ole tätä asiaa itselleen täysin sisäistäneet.

  pikkutukki

  Sulla on jäbä boniteetit ja lämpösummat eri tasolla kuin täällä raukoilla rajoilla . Ilmankos UPM myy noita metsiään täältä Kainuusta pois !

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Suorittavalle:
  Kiersin silloin nuo kuviot jokaisen ostajan kanssa samalla tavalla läpi ja jokaisella oli tuoreen metsäsuunnitelman tiedot jotka annoin kopioituna käteen.
  Epäilenkin että tämä ostaja jolla oli huonot hinnat tahallaan liioitteli puun määrää, erityisesti tukin osuutta. Erityisesti se tukki pisti silmään kun se oli yli kaksinkertainen metsäsuunnitelman tietoihin verrattuna. Hän yritti isolla loppusummalla hämätä.
  Tämä toinen hylätty taas ilmeisesti ei halunnut ostaa, vaikka mukamas vielä soitteli peräänkin kun kuuli että toiselle meni.
  Eli lienee väärin sanoa ettei ostajat tienneet, vaan kaksi heistä halusi sumuttaa myyjää.

  Samoin suorittavalle tiedoksi että on aivan varmaa että näiden kolmen selluntekijän jäljiltä leimikosta tulee keskimäärin vähemmän tukkia kuin sahojen omien hakkuitten jäljiltä. Sitä asiaa ei muuta hyvä ennakkoraivauskaan miksikään.
  Voi olla että tämä minua lähellä oleva saha on poikkeus, mutta sillä on heti sellaisia mittojakin käytössä omissa hakkuissaan, joita se ei vierastoimittajilta (sellujätit) hyväksy. ja kyllä siellä väännetään joskus tukiksi sellaistakin puuta jota sinä et edes harkitsisi tukiksi. Ostomieheltä kysyin, naurahti eikä myöntänyt laadussa tinkimistä, mutta totesi että sellupuun välittäminen ei ole meille kovin hyvää bisnestä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 49)