Keskustelut Tekniikka Taukotuvan luvat

Tämä aihe sisältää 96 vastausta, 27 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Gla 8 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)
 • Taukotuvan luvat

  Minkälaisia rakennuslupakäytäntöjä on eri puolella Suomea metsätalouden taukotuvan suhteen?

  Itselläni on suunnitteilla minimikokoinen taukotupa/sosiaalitila, missä yksi mies voisi yöpyä ja peseytyä. Siis noin 2,5mx5m rakennus, jossa toisessa päässä ”asuintila” ja toisessa päässä sauna. Lämmitys puukiukaalla ja kaminalla. Tätäkin kuitenkin haluttaisiin kohdella lupien suhteen kesähuvilana eli vaadittaisiin poikkeuslupa ja rakennuslupa. Näistä tulevat lupakustannukset olisi aika kalliit suhteessa itse rakentamisen kustannuksiin ja metsätalouteni tulopuoleen taimikkovaltaisella tilalla.

  Olen ymmärtänyt että metsätalouden rakennuksille on monin paikoin olemassa kevennettyjä lupakäytäntöjä.i Minkälaisia ja millä perusteella niitä arvioidaan? Minun järkeni mukaan oleellista olisi että:

  1. Tila on riittävän suuri että on aidosti metsätila eikä pelkkä mökkitontti. Esim 100ha luulisi täyttävän kriteerin

  2. Rakennus on riittävän pieni että se on uskottavasti työmaaparakki eikä lomamökki. Esim alle 20m2 kokonaisalaa ei mielestäni enää kelpaa nykyihmisten lomamökiksi edes yksinäiselle, perheistä puhumattakaan.

  Minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä muilla?

 • reservuaari-indeksi

  Kymmenkunta vuotta sitten tein kaakkois-Suomeen lautarakenteisen, 10 cm villalla. Koska pinta-ala jäi 9,9m², niin meni ilmoituksella. Otin tuon ilmoitus-/luparajan (10m²) selville etukäteen.

  Verottajan puolesta oikein soittivat perään ja kuulustelu koski juuri tuota lomamökiksi vääntämistä: ”onko tulisijaa?, onko vesistö lähellä?, millainen varustus?”…

  No ei ole vieläkään vesistöä lähellä, luonnonlähteen läheisyyttä en uskaltanut mainita. Tulisijan laitoin myöhemmin, pitäähän varusteet saada kuiviksi. En muistanut siitä kaminasta sitten jälkikäteen erikseen ilmoittaa.

  Tuo kyseinen taukotupani on niin keskellä ei mitään kuin vaan voi. Lähimpään asutukseen 5 km, eikä lähelläkään tietä. Luultavasti mettästäjiä lukuunottamatta kukaan ei edes tuota tiedä olemassa olevankaan. Toki verottaja lähettää alle 20€/v kiinteistöveron, koska tulin ilmoittaneeksi tuon metsätalouden poistoihin.

  Suuruusluokka tuolla palstalla aloittajan mainitseman paikkeilla, siitä näkyy irrotetun joku laskennallinen ”tontti”, että saivat kalkuloitua tuon kiinteistöveron.

  yt Gunnar (kok.)
  Reva-konttorin rakennusosasto

  Jean S

  Kannattaa lukea kuntien rakennusjärjestyksiä. Rakennuksen rakentaminenhan on lähtökohtaisesti luvanvaraista, mutta kunnalla on oikeus antaa helpotuksia tietyille rakennustyypeille rakennusjärjestyksessään. Tuo lämmitys on todennäköisesti monessa kunnassa sellainen kriteeri, että heittää heti luvanvaraisen rakennuksen puolelle.

  https://www.finlex.fi/fi/oikeus/hao/2004/turun_hao20040076

  Olisikohan pyörillä kulkeva rakennelma fiksu veto?

  reservuaari-indeksi

  Mullakin kävi nuo renkaat silloin aikoinaan mielessä, mutta aattelin että tulee hölmön näköinen.

  Nyt jälkiviisaana laittaisin ilman muuta. On niin vähällä käytöllä että ei ehdi silmään pistämään ja olisi säästynyt siltä kiinteistöverolta. Vaikkei se nyt ihan konkurssiin viekään, niin järjettömältä se tuntuu minun tönön kohdalla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Entä pieni asuntovaunu taukotupana, esim. Poksi? Sen kohdalla ei ainakaan tule vääntöä veroista tai luvista. Kaikkein pienimmissä vaunuissa ei kylläkään ole suihkua. Jos peseytymistila on must, sitten joko pieni sauna tai iso asuntovaunu.

  mehtäukko

  Jos laittaisin,niin vanhalle kuorma-auton rungolle,pyörät ja vetokoukku.Sopisi sauna,nukumapöksä ja ”pirtti”. Eikä tarvitse lupia.

  reservuaari-indeksi

  Jotain rajaa nyt kuitenkin.

  Kun tehdään niin sitten edes jonkinlaisella tyylillä. Vaikka sitten kärrilavetin päälle suomalaisesta puusta. Jo lähtökohtaisesti kusen ja homeen sekoitukselta haisevat suviseura-lasikuitukopit ei suomalaiseen metsämaisemaan kuulu. Ei sitten vaikka kuinka makuasioista olisi kysymys.

  Reva
  estetiikkaosaston päivystävä dosentti

  Metsuri motokuski

  Ei muuta kuin rakennat vaan. 10 vuotta kun on ollut niin kukaan ei sitä purettua saa. Jos käy niin huono tuuri että joudut maksamaan korotetun lupamaksun niin sen kuin maksaa pois. On niitä isompiakin rakennuksia tehty ilman lupia kyselemättä maaseudulle. Kunhan siitä ei naapurille ole haittaa.

  Puuki

  Pääasia että ei rakenna naapurin maalle. Niinkin on joskus käynyt, ei itselleni, mutta tunsin tyypin jolle kävi kerran niin.

  Riippuu kaupungin/kunnan rak.tarkastajastakin. Kerran olisin rakentanut tilasaunan rannalle mutta se virkamiehen kuvatus vaati että pitäisi tehdä 100 m päähän rantaviivasta vaikka ranta oli  metsäinen ja naapurimökitkin (joita oli hyvin harvassa) oli rakennettu n. 30 m päähän rannasta. Pyörien päälle rakentaisin jos nyt tarvetta olisi pikkumökille.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Minä kyllä olisin pyörien päällä olevan kannalla. Ostat vanhan matkailuvaunun, sellaisen jonka katsastus ei oikein enää tahdo onnistua. Niissä on hyvä lämpöeristys ja systemit valmiina kaasulämmitykselle. Jos viittit askarrella akkujen kanssa saat jääkaapinkin vielä taukotupaas. Onnistuu vaikka yöpyminen. Kukaan ei kysele oletko hankkinut sijoituspaikkaluvan, ei kiinteistöveroa, eikä muutakaan.

  Kokemusta ei ihan itsellä ole. Jotku käyttää kesämökin lisukkeena, kun ei ole enää rakennusoikeutta jäljllä tai ei halua luparuljanssia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Jalakset taikka pyörät alle. Kevythirrestä aika helppo koota ja jos tarvii lämmintä, niin ehkä villaa ja panelia. Se taitaa olla mahdollista väsätä kolmen metrin levyinenkin  maantiekuljetuksien kanssa?

  Sääntöhän noiden rakentamisessa on, mutta kyllä pienen pykäisin metsään kysymättä muualta kuin omalta eukolta. Sinne vaan tulisijat ja muut varustukset, ei kukaan kysele.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)