Keskustelut Tekniikka Taukotuvan luvat

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 95)
  • Taukotuvan luvat

    Minkälaisia rakennuslupakäytäntöjä on eri puolella Suomea metsätalouden taukotuvan suhteen?

    Itselläni on suunnitteilla minimikokoinen taukotupa/sosiaalitila, missä yksi mies voisi yöpyä ja peseytyä. Siis noin 2,5mx5m rakennus, jossa toisessa päässä ”asuintila” ja toisessa päässä sauna. Lämmitys puukiukaalla ja kaminalla. Tätäkin kuitenkin haluttaisiin kohdella lupien suhteen kesähuvilana eli vaadittaisiin poikkeuslupa ja rakennuslupa. Näistä tulevat lupakustannukset olisi aika kalliit suhteessa itse rakentamisen kustannuksiin ja metsätalouteni tulopuoleen taimikkovaltaisella tilalla.

    Olen ymmärtänyt että metsätalouden rakennuksille on monin paikoin olemassa kevennettyjä lupakäytäntöjä.i Minkälaisia ja millä perusteella niitä arvioidaan? Minun järkeni mukaan oleellista olisi että:

    1. Tila on riittävän suuri että on aidosti metsätila eikä pelkkä mökkitontti. Esim 100ha luulisi täyttävän kriteerin

    2. Rakennus on riittävän pieni että se on uskottavasti työmaaparakki eikä lomamökki. Esim alle 20m2 kokonaisalaa ei mielestäni enää kelpaa nykyihmisten lomamökiksi edes yksinäiselle, perheistä puhumattakaan.

    Minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä muilla?

  • Tolopainen

    Tonttien rakennusoikeudet päätetään kaavoitusvaiheessa ja tällä naapurien kuulemisella on vain muodollinen merkitys. Kaaavan mukaisen neliömäärä saa aina rakentaa. Suomessa voi valittaa mistä tahansa rakennushankkeesta ei tarvitse olla naapuri. Mutta sillä saa vain hidastettua hanketta.

    Metsuri motokuski

    Juuri näin. Naapurin kuulemisella on marginaalinen vaikutus hankeeseen kunhan pysyt reilusti omalla puolella ja rakentaminen ei aiheuta haittaa naapurille.

    Jean S

    Joo, nyt meni ehkä vähän yli henk koht katkeruuden takia yli.

    Maankäyttö- ja rakennuslain 133 § sanoo tarkalleen ottaen ”Rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla.”

    Siinä, milloin jokin on tarpeetonta tai ei, on sitten kuntakohtaista variaatiota sen mukaan, haluaako kunta estää kaiken mahdollisen rakentamisen (näin ruuhka-Suomessa) tai haluaako kunta, että tulee uusia veronmaksajia tms. (maalla). Esimerkiksi naapurina oleva (pitkäaikainen ja jakamaton) perikunta voi parhaimmillaan olla aika hankala tapaus tässä suhteessa. Suurimmassa osassa kuntia riittää, että on perikunnasta joltain jäseneltä nimi paperista, mutta muuan ruuhka-Suomen kaupunkikunta edellytti lisäksi, että piti olla nimi paperissa jokaiselta perikunnan jäseneltä ja lisäksi piti vielä toimittaa perunkirja. Niitä sitten kaiveltiin maakunta-arkistosta (ennen 1990-luvun alkua tapahtuneet kuolemantapaukset) ja Verohallinnolta (tuoreemmat tapaukset), kun naapurina oli useampikin jakamaton perikunta, parhaan kanssa oli yhteistä rajaa 13 metriä ja sekin 250 metrin päässä rakennuspaikasta. Rakentamisasioissa on yleisesti tosiaan suurta kuntakohtaista haitaria.

    Jossain voidaan olla fiksumpiakin, tai välinpitämättömiä, kuten täällä kerrotut esimerkit osoittavat. Linja on kuitenkin yleisesti kiristymään päin. Osittain vaikuttaa myös varmasti se, miten ”valitusherkkä” kunta on kyseessä: kuulematta jättäminenhän on ihan kelpo valitusperuste hallinto-oikeudessa. Perusidea on, että naapuri on ns. asianosainen, ja tällä on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen luvasta. Aihepiiristä ks. esim. KHO 1980-A-II-51.

    Tulkinnanvaraisuus syntyy näillä isoilla kiinteistöillä siitä, milloin kyseessä on ”naapuri”.

     

    Jean S

    Ja siis juuri näin kuin on sanottu, että naapurilla on oikeus lausua, mutta sen lausunnon vaikutus rakennusluvan myöntämiseen on yleensä olematon.

    Jätkä

    Naapurien kuuleminen on vain byrokratian kukkimista ja rahastusta.

     

    Gla Gla

    Tulipahan vain mieleen, että paljonko maksaa puolen tunnin ajomatkan sisällä leirintäalueelta, B&B-majatalosta (ei siis tositeeveen tyyppisestä) tms. paikasta hankittu yösija ja paljonko on metsään rakennettun mökin yöpymisen hinta? Ensimmäisessä vaihtoehdossa ei tarvitse miettiä veden ja sähkön saantia tai lämmitystä. Parhaassa tapauksessa pääsee aamulla valmiiseen pöytään, ei tarvitse miettiä ruokien kesäaikaista säilytystäkään. Eikä paljon muutakaan, kuten missä kunnossa mökki vuoden käyttämättömyyden jälkeen on ja millainen määrä hiiriä tai myyriä sisällä on mellastanut.

     

    Reima Ranta

    Samaa pohdin Gla Lapista taimikonhoidosta juuri ajaessani.

    Nyt maksoi asuminen asiallisesti varustetussa mökissä 325 euroa viikolta, kun asuntovaunua en viitsinyt lähteä vetämää. Tähän aikaan siellä on aivan mahtavat kelit taimikonhoitoon, eikä hirvikärpäset tai muutkaan lentävät ole häiritsemässä. Ammulla toki haisevia, näpsän tuoreita, metsäkuteita päälle laitettaessa vähän tihkaisee, mutta muutaman puun sahauksen jälkeen olo on suorastaan terapeuttinen. Tuli mieleen paljon kaverina työskennelleen ammattimetsurin kommentti, että pitäis herätä siihen, kun on jo yhden puun kaatanut, niin välttyisi lähtemisen tuskalta.

    Asuntovaunua olen usein käyttänyt ja siihen mukavana lisänä telttasauna. Toisinaan kesänaikana tehtiin ”kahta vuoroa”. Aamuvarhaisella sahaamaan, päivällä ruokailemaan, saunomaan ja päivätorkuille. Illansuussa uudelleen metsään ja pois tullessa taas saunaan.

    Tätä naapurin kuulemismenettelyä joutaisi kyllä harkita paremmin. Naapuri ei voi estää lain mukaista hanketta. Turhia välirikkoja naapuruston kesken sillä kyllä aiheutetaan. Menettely olisi perustelu vain merkittävissä ja tulkinnanvaraisissa hankkeissa.

     

     

    Puuki

    Yhdellä työmaalla oli metsurilla asuntoauto ja sitten henkilöauto kauppareissuja varten. Hyvä yhdistelmä kun työmaat on kaukana.

    Jätkä

    Usein sen ”matkamökin” voi sijoittaa esim järven / veden ääreen. Minulla on ollut asuntoauton pyörärelineellä ”alligaattori”, jolla olen saanut sähköä niin paljon kuin tarvitsee, esim kahvinkeittimelle ja mikrouunille, sekä televisolle ja vesipumpulle, jolla voi nostaa vettä järvestä auton säiliöön suihkua ja pesuvettä muuten – varten.

    En ole metsähommiin asuntoautoa käyttänyt, minulla on ollut aina majoitusmahdollisuus ihan sisätiloissa ja saunamahdollisuus myös.

    mettämiäs

    ”Jollain omakotialueella, missä on pirun pienet tontit, tuo 250 metrinen ympyrä koskettaisi melkoisen montaa tonttia.”

    Onpa todella terävä kommentti teräketjun terottajalta…

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 95)