Keskustelut Metsänhoito Thai metsurit Suomessa

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 191)
  • Thai metsurit Suomessa

    Merkitty: 

    MtV:n uutisissa oli juttu thaimaalaisista metsureista. Sievissä ei riitä omasta takaa metsureita se syynä.

     

  • petep

    Joku täällä arvostaa metsänomistajaa kun uskaltaa tulla omalla naamalla näytille  ja liputtaa kaksien työmarkkinoiden perustamisen puolesta.

     

    Olisi erittäin mielenkiintoista tietää mitä tukia pumpataan  että tuo homma pyörii . Luvataan asunnot ja ylläpito ja  senkin jälkeen tuo homma on ilmeisesti kannattavaa  metsänomistajalle .

    arto arto

    Eihän se palkka ole iso olisko 8e tunti. Isännän sahoilla se saa vähennykset . Asunnon vuokra lähtee palkasta pois. Erällä yrittäjällä oli noin juttelin heidän kanssa olivat virosta/puolasta / kroatiasta. Kerroin suomen metsurien palkasta. nykyään he töissä saksassa autotehtaalla.  Olivat sen sulan lumi tuli silloin liukenivat kotimaihinsa.

    Metsänmies

    Näinhän se menee, kuten Arto kirjoittaa. Maksetaan jopa TES- minimipalkkaa ja otetaan osa takaisin vuokra, ym kuluilla….Vai rakennellaan metsureille jopa asuntoja ja ihan hyvää hyvyyttään. Uskoo ken tahtoo. Tulee metsänhodolle hintaa, kun rakentaa metsurille talon, maksaa thaimaalaiselle matkakulut kotimaasta ja takaisin ja vielä kilpailukykyisen palkan sosialikuluineen.

    Tolopainen

    Maatalousyhtymä oli nimi, mutta palstoja on monessa pitäjässä. Kyllä tuossa on tavoitteena mahdollisimman halpa työvoima tuolle yritykselle. Mutta konkkaan se menee. Ei metsätalous noilla seuduilla kannata. Puusto kasvaa heikosti, vain viidenneksen siitä mitä parhailla alueilla.

    Jätkä

    Ainakin rakennustöissä olevia Baltialaisia on ollut sikäläisen aliurakoitsijan palkkaamina Suomalaisilla rakennuksilla.

    Heidän palkkaustaan on Rakennusliiton toimitsijat valvoneet – ja on näyttänyt, että se noudattaa Työehtosopimusta. Palkka on kuitenkin maksettu aliurakoitsijalle, joka on suorittanut siitä ”vähennyksiä”, joiden oikeellisuutta ei ole päästy tarkistamaan.

    Kuulemani mukaan työntekijä on saanut palkkaa käteensä jopa vain 2 € /h. On myös turha luulla, että palkasta on maksattu verot Suomeen. Koko kuvio perustuu siihen, että virallisesti ollaan Suomessa töissä vain 6 kk ja ”Verot maksetaan kotimaahan”, mutta kotimaakaan ei taida verotuloja saada.

    Eiköhän metsätöissä käytetä samaa taktiikkaa aina kun voidaan.

    Minusta Nuorille ”pelihenkilöille” pitäisi maksaa oikeasta työstä oikean suuruista palkkaa, eli Raivurityössäkin – jos homma menee putkeen : – ansiotaso työssä vähintään 1500 € /kk enemmän kuin ”sisäruokinnassa”. + sahan osuus, jos omalla sahalla / bensoilla työntää menemään.

    Metsätöissä maksetaan myös kilometrikorvaus asunnon – ja työpaikan väliltä, päiväraha = ateriakorvaus ja turvavarusteet ym. Majoitus on Kämppä / parakkimajoituksena ilmainen jne.

    Tolopainen

    Tuossa Jätkä luetteli niitä kustannuksia, joiden takia kukaan ei ota suomalaista metsuria palkkatöihin. Työnarvo ei vastaa kustannuksia, kun sahataan risukkoa, josta ei ole mitään tuloa metsänomistajalle kuin välillisesti vuosien päästä. Olkoon liitto sitten keksinyt mitä tahansa rahastuskeinoja, ne ei tule työttömälle.

     

    Puuki

    Välistävetäjiä on yleensä liikaa. Varsinkaan  ns. matalapalkka-aloille se ei sovi.  Metsäpää on perinteisesti ollut melkein aina palkka-/hintakuopassa koska puun jalostamisella tehdään paljon voittoa.  Puun kantohinta on n. 1/3-osa menneiden aikojen hinnoista (ja usein myös markkinahinnoista),   ja metsätöiden palkoissa ”alehinnat ” näkyy myös vaikkakaan ei yhtä selvästi.     Esim. th:sta ei ole mahdollista maksaa markkinaehtoista hintaa pidemmän päälle koska puun kantohinnat ei noudata markkinahintoja eikä  edes mitään (tukku)hintaindeksejä.    Kemeratuki kompensoi jonkin verran taksoja mutta ei riittävästi.   Siksi kemeratuki (joka valuu yleensä yhtiöille, ei mo:ille) tulisi muuttaa verotuksen kautta tehtäväksi kotitalousvähennyksen tapaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuota Puukin mainitsemaa kantohintojen heikkoa kehitystä (poikkeuksena kuusitukki) pitää pitää enemmän esillä julkisuudessa. Metsää omistamattomat kuvittelevat toisinaan, että metsänomistajan selkäranka kestää uusia maksuja, kuten sakot metsänhävityksestä tuulivoimalan alta tai hiilen sidonnan keskeyttämisestä ja hiilen vapauttamisesta avohakkuussa.

    kmo

    Eikös puun kantohinnat nimenomaan seuraa sahatavaran vientihintoja?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asiasta keskusteltiin äskettäin ketjussa ”Metsätalouden kannattavuus”. Valitettavasti puun reaalihinta ei ole pysynyt inflaation tahdissa, poikkeuksena kuusitukki. Kts.

    http://tuohtametsasta.fi/wp-content/uploads/2019/12/Oma-metsätalous-Metsänomistajan-talouskoulu-Jyrki-Ketola.pdf

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 191)